Recensie: ‘Take a Hint, Dani Brown’, Talia Hibbert

Whoop whoop het is weer tijd voor een Engelstalig boek. Dit keer een verhaal dat mij compleet van mijn sokken blies! Talia Hibbert bracht gisteren het prachtige ‘Take a Hint, Dani Brown‘ uit. Uitgeverij HarperCollins USA stuurde Boekhopper een vooruitlees exemplaar. Lees snel verder voor de recensie.

‘Danika Brown knows what she wants: professional success, academic renown and an occasional roll in the hay to relive all that career-driven tension. But romance? Been there, done that, burned the T-shirt. So Dani asks the universe for the perfect friend-with-benefits… When brooding security guard Zafir Ansari rescues her from a workplace fire drill gone wrong, it’s an obvious sign: PhD student Dani and ex-rugby player Zaf are destined to sleep together. But before she can explain that fact, a video of the heroic rescue goes viral. Now half the internet is shipping #DrRugbae – and Zaf is begging Dani to play along. Dani’s plan is simple: fake a relationship in public, seduce Zaf behind the scenes. But grumpy Zaf is secretly a romantic – and he’s determined to corrupt Dani’s stone-cold realism. With every fake date and midnight meeting, Dani’s easy lay becomes more complex than her thesis. Has her wish backfired? Or is the universe waiting for her to take a hint?’

Ik houd van een goede roman, eentje met meerdere lagen die aan de ene kant een glimlach op je gezicht brengt, maar aan de andere kant ook de tranen in je ogen brengt van ontroering. Een tijdje geleden stuitte ik op de achterflaptekst van ‘Take a Hint, Dani Brown’ een verhaal dat mij een fijne easy read leek, maar boy oh boy was I wrong. Dit verhaal heeft mij compleet van mijn sokken geblazen door de prachtige onderliggende lagen, de complexe onderwerpen die worden behandeld en de schrijfstijl van Talia Hibbert.

In ‘Take a Hint, Dani Brown’ maken we kennis met Dani Brown, een dame die weet wat ze wil: academisch succes, lat relaties van een aantal maanden en vooral veel vrijheid. Laat je bij haar het woord relatie vallen dan rent ze nog net niet weg. Van de buitenkant komt ze over als een vrouw die door niemand van haar stuk te brengen is, totdat ze Zafir tegenkomt en hij laagje voor laagje haar zelfgebouwde muur afbouwt en we zo kennismaken met de echte Dani Brown. Hibbert zet met Dani een complex, maar mateloos interessant personage neer dat je gaandeweg het verhaal steeds beter leert kennen. Een personage waar je tegen zou willen zeggen dat ze echt een andere weg in moet slaan, of juist wil vertellen dat het allemaal wel goedkomt. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat ik vanaf de eerste pagina meteen met haar meeleefde.

‘Een verhaal over de liefde waar je zelf verliefd op wordt!’

Dani en Zafir gaan in het verhaal een ‘fake’ relatie aan om zo het bedrijf van Zafir meer te kunnen promoten. Hoewel de relatie niet echt is, spat de chemie vanaf het eerste moment van de pagina’s. Hibbert slaagt er dan ook in om een fijn liefdesverhaal neer te zetten, maar weet het verhaal naar een heel nieuw niveau te tillen door alle complexe onderwerpen die ze in het verhaal heeft gewerkt. Zo heeft ze het over een andere geaardheid, onzekerheden maar ook over een angststoornis. Hierbij gaat ze alles behalve stereotyperend te werk, erg verfrissend. Zo heeft Zafir, een gespierde bewaker een paniekstoornis, die de schrijfster met veel respect en verve naar de pagina’s weet te vertalen.

Het zijn deze complexe onderwerpen die het boek voor mij de extra lading meegeven, om het verder te tillen dan alleen een fijne roman. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige, grappige schrijfstijl van Hibbert. Hibbert beschikt over een zeer uniek stemgeluid waardoor je een boek van haar meteen zult herkennen. Niet eerder las ik een boek waarin iemand zo’n recht voor zijn raap taalgebruik hanteert, maar daarmee wel meteen de toon zet en ook meerdere malen echt de tranen in je ogen brengt van het lachen. Het is een schrijfstijl waar ik gaandeweg het verhaal echt van ben gaan houden. Hij is rauw, to the point en daardoor erg verslavend. Daarnaast past hij ook helemaal bij het verhaal, en zorgt het voor de luchtige momenten in een boek dat verder doorspekt is met prachtige boodschappen.

Ik ben meer dan positief verrast door ‘Take a Hint, Dani Brown’. Het boek staat inmiddels in mijn top vijf favoriete romans. Talia Hibbert heeft echt iets nieuws naar het genre gebracht en zet een verhaal neer dat pakt vanaf de eerste pagina maar vooral overtuigt in de diepere lagen. Een verhaal over de liefde waar je zelf verliefd op wordt!

Heb jij ‘Take a Hint, Dani Brown’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.