Whoop whoop, één van Nederlands beste romanschrijfster is terug! Vorig jaar bracht Charlotte de Monchy ons het vrolijke, sprankelende boek ‘Nee heb je‘, deze lente kunnen we ons feelgood hart ophalen met ‘Tegen beter weten in‘. Is het net zo goed als de vorige boeken?
‘Lois werkt voor een kleine, noodlijdende uitgeverij in Amsterdam. Er ligt daar in een la nog een bijna verlopen contract voor een biografie over Marius Delaive, een Nederlandse tienerster uit een beroemde boyband. Die biografie zou de uitgeverij uit de rode cijfers kunnen halen, maar Marius woont inmiddels in Canada, waar hij een houtbewerkingsbedrijf is begonnen, en wil met rust gelaten worden. Het contract heeft hij getekend onder druk van zijn agent en nu wil hij er niets meer mee te maken hebben.
Lois wordt door haar werkgever naar Canada gestuurd om zo veel mogelijk informatie van Marius los te krijgen en het boek toch te schrijven. Het is voor haar een mooie kans, aangezien ze droomt van een carrière als schrijfster. Bovendien komt het haar meer dan goed uit om een tijdje naar het buitenland te gaan en zo haar ex te ontlopen. Ze neemt haar intrek in een gemoedelijke B&B in het dorpje en wordt meteen vriendinnen met de sympathieke uitbaatster Jill. Jills beste vriend Chris is ook een goede vriend van Marius; dat beschouwt Lois als een veelbelovende start. Maar het blijkt veel moeilijker dan ze ooit had gedacht om door te dringen tot de stugge voormalige ster.’
Een nieuw boek van schrijfster Charlotte de Monchy, ik maak er graag een middag voor vrij om hem meteen uit te lezen. De Monchy’s schrijfstijl is altijd heerlijk vlot, met oog voor detail. De verhaallijn catchy en de personages fijn menselijk. Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen met ‘Tegen beter weten in’. De verwachtingen waren hoog, en ik kan je zeggen: De Monchy maakt ze helemaal waar. Dare I say it: dit is wat mij betreft haar beste boek tot nu toe!
In ‘Tegen beter weten in’ maken we kennis met hoofdpersoon Lois. Ze werkt voor een noodlijdende uitgeverij in Amsterdam. Hun enige hoop om het nog een beetje bol te werken, is een contract dat ze een flink aantal jaren terug met een boybandlid hebben gesloten voor een biografie. Lois wordt naar Canada gestuurd, waar tienerster Marius woont, om de biografie te schrijven. Met Lois zet de schrijfster een vlot personage neer waar je als lezer al snel een band mee vormt. Zeker ook omdat De Monchy niet aan de oppervlakte blijft met haar hoofdpersonage. Lois heeft in het verleden een aantal verschrikkelijke dingen meegemaakt die haar hebben gevormd tot wie ze is. Mondjesmaat krijg je daar meer informatie over waardoor je de keuzes die ze maakt ook beter begrijpt. Je leeft met haar mee vanaf pagina 1, zou tegen haar willen zeggen dat het allemaal wel goed komt of dat ze een bepaalde keuze toch echt niet moet maken. Doordat het verhaal vanuit het hij/zij-perspectief is geschreven word je zo dichtbij Lois gebracht, dat het meeleven alleen maar meer in de hand wordt gewerkt. Iets wat alleen de beste schrijvers voor mij voor elkaar krijgen.
‘Met ‘Tegen beter weten in’ zet Charlotte de Monchy haar beste boek tot nu toe neer’
Leuk detail: in dit verhaal volgen we niet alleen Lois, maar ook Jill. Een vlot, recht voor zijn raap type dat in Canada woont. Ze staat op het punt om een hotel over te nemen als de bank weigert om haar een lening te geven. De verhaal van Jill en Lois verweven zich op een prachtige manier met elkaar als Lois naar Canada gaat en in het hotel van Jill verblijft. Doordat de schrijfster ervoor heeft gekozen om ieder hoofdstuk vanuit een van de hoofdpersonage te schrijven krijg je een dynamisch verhaal en voelt ieder hoofdstuk als een kleine cliffhanger. Dit zorgt ervoor dat het boek maar lastig weg te leggen is.
Over het decor van het verhaal kan ik kort zijn, dit is prachtig. De Monchy’s beeldende pen neemt je mee naar de prachtige bergen aan de rand van Vancouver, naar de idyllische pubs en gezellige Inn’s. Door de sprankelende schrijfstijl van de schrijfster heb je echt het idee dat je zelf door de bossen loopt, de bewoners ontmoet en met ze op pad gaat. Doordat de setting sereen is komt het verhaal voor mij nog meer uit de verf. Het decor is echt onderschikkend gemaakt aan het verhaal en vormt de perfecte plek voor de personages om hun verhalen in te vertellen.
Ik ben onder de indruk van ‘Tegen beter weten in’. Charlotte de Monchy heeft met dit verhaal naar mijn idee haar beste boek tot nu toe neergezet. Het is vlot, met oog voor de prachtige details van Vancouver, pakt vanaf de eerste pagina door de sprankelende personages en is uniek door de verslavende schrijfstijl.
Heb jij ‘Tegen beter weten in’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt.