Recensie: Tegenstroom, Jackie van Laren

Alweer de laatste uit de Eiland-serie van Jackie van Laren. Dit keer staat het verhaal van de broer van Wende Martin centraal. Is het een waardige afsluiter van de serie?

‘Martin Freriks is zijn hele leven al verliefd op Elodie Rombouts, het mooiste meisje van school. Ze is model geworden, loopt shows voor Victoria’s Secret en woont in New York. Hij liet haar ooit gaan voor Gwen – maar heeft haar nooit kunnen vergeten. Intussen staat zijn relatie met Gwen onder spanning. Hij gaat een weekendje naar het eiland, waar zijn zus Wende het nieuwe seizoen in wil luiden met een groot feest in strandtent Grote Vis. Wanneer zij voorstelt om Elodie voor het feest uit te nodigen, komt Martins jeugdliefde ineens wel heel dichtbij.

Elodie is niet de enige oude vlam die het stof doet opwaaien. Vincent is dolverliefd op Milena, maar dan staat ineens zijn oude vriendin Mandy voor zijn neus, die hem maar niet kan vergeten. Ze is diep gekwetst dat hij nu wél serieus is met een ander meisje. Voor Mandy lijkt Vincent de ware, maar soms komt liefde uit een onverwachte hoek…’

Alweer het laatste boek uit de Eiland-serie van Jackie van Laren. Een jaar lang nam ze ons mee naar het eiland waar we de verhalen volgden van de hoofdpersonen. In het laatste boek staat het verhaal van Martin centraal en wat een verhaal! ‘Tegenstroom’ is een rollercoaster aan emoties, van blijheid naar verdriet en zo weer terug. Er is geen een schrijfster die deze emoties met zoveel liefde naar de pagina’s van het boek vertaalt als Van Laren. Haar schrijfstijl is wederom gedetailleerd, sprankelt door de vlotheid en humor maar maakt het vooral moeilijk om het boek weg te leggen.

‘Tegenstroom’ is een rollercoaster aan emoties, van blijheid naar verdriet en zo weer terug

Wat ik altijd zo goed vind aan de boeken van Van Laren, en ook zeker aan dit boek, is dat ze op het eerste oog veel weg hebben van een easy read, maar er altijd een onderliggende boodschap zit verwerkt in de lagen van het verhaal. Zo geeft Van Laren in ‘Tegenstroom’ haar lezers mee dat het belangrijk is dat je je eigen keuzes maakt en dat je voor jezelf op moet komen. Het mogen dan enigszins makkelijke boodschappen zijn, maar ze blijven zeker accuraat in het dagelijks leven.

‘Tegenstroom’ is liefdevol, bij vlagen humoristisch maar vooral een pageturner door de gedetailleerde schrijfstijl van Van Laren, waardoor je de personages een voor een in je hart sluit. Zelfs de wat irritantere personages blijken op het eind over mooie karaktertrekken te bezitten. Maar dat geldt eigenlijk voor alle boeken van Van Laren.

Heb jij ‘Tegenstroom’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.