Drie vrouwen, drie generaties, drie verhalen die verteld moeten worden. Schrijver Mario Giordano brengt ons deze zomer het intrigerende en ontroerende verhaal ‘Terra di Sicilia‘ dat is gebaseerd op zijn eigen Italiaanse familie.
‘Pina droomt ervan om een leider zijn. Anna wil niets liever dan zingen. Maria wil een broek mogen dragen… Drie vrouwen uit de familie Carbonaro vertellen hun verhaal: over een archaïsch Sicilië aan het einde van de 19e eeuw, over de vloek van hun voorouders, over wonderen, illusies en kleine triomfen. Over liefde en geweld, over kleermakers, charlatans en verdrietige geesten. Ze vertellen over Sicilië en Duitsland, over thuiskomen en buitenlands zijn, nachten vol bombardementen – en over hoe het geluk hen altijd heeft gevonden. Dit is het veelbewogen leven van drie vrouwen die standvastig hun pad naar een zelfbepaald leven volgen: een reis die voert van Sicilië naar Duitsland en die meer dan een eeuw beslaat.’ (Uitgegeven door A.W. Bruna, vertaald door Olga Groenewoud).
Verhalen waarin we de geschiedenis van een familie induiken, het zal geen verrassing meer zijn als ik zeg dat ik ervan houd. De afgelopen jaren hebben we meerdere prachtige historische verhalen besproken op Boekhopper die familiegeschiedenissen uitpluizen. Tijd om daar een nieuw verhaal aan toe te voegen met het krachtige en ontroerende ‘Terra di Sicilia’, dat je niet in de koude kleren gaat zitten.
In ‘Terra di Sicilia’ maken we kennis met drie generaties vrouwen. Oma Pina groeide op in een crimineel milieu met een vader die het voor het zeggen had. Werd er niet geluisterd door de mensen om hem heen dan ging haar vader over tot fors geweld. Pina leeft een pittig leven, maar is een net zo’n krachtige vrouw die haar mannetje staat. In het Sicilië van 1896, wat heel arm was, weet ze haarzelf staande te houden en op te werken tot een leider. Haar schoondochter Anna vormt het tweede hoofdpersonage in het verhaal en laat Pina zien dat er ook vrolijkheid kan bestaan in het huis. Ze is zachtaardig en weet het harde uit de familie te halen. Kleindochter Maria maakt het drietal compleet, die het evenbeeld is van haar oma. Een krachtige vrouw die doet wat ze wil en haar eigen doelen nastreeft. Giordano brengt ons drie personages die een feest zijn om te volgen door hun krachtigheid. Hij beschrijft de verhalen van de vrouwen vanuit de ik-vorm, waardoor we echt in hun levens duiken en alles meekrijgen. We worden deelgenoot gemaakt van hun gedachtes, worstelingen en mooie momenten in het leven. Een leven dat we voor een lange tijd volgen, doordat dit boek bijna honderd jaar beslaat.
‘Een ontroerende, spannende en bruisende historische roman die je niet meer weg kunt leggen!’
Giordano brengt ons een verhaal dat drijft op zijn verfijnde, gedetailleerde manier van schrijven. Hij neemt ons mee de levens in van de drie vrouwen, laat ons de plekken zien die ze betreden en de mensen die ze ontmoeten. De schrijver brengt vernieuwing in het genre door zijn manier van schrijven. Zo vinden we meerdere hoofdstukken in het verhaal terug waarbij overleden personages nog steeds meepraten aan de keukentafel. Deze manier van verhaalvertelling, waarbij ook zij complete personages worden, maakt dat je als lezer op het puntje van je stoel zit om alles mee te krijgen. Giordano brengt ons een rauw verhaal, waarbij sterk woordgebruik niet wordt geschuwd en de personages in al hun glorie en mindere kanten worden gepresenteerd. Een verhaalvertelling die werkt en dit verhaal een mooie realistische slag meegeeft.
‘Terra di Sicilia’ is een pakkende historische roman die zowel ontroert als je aan de pagina’s gekluisterd houdt door de spanning. De krachtige personages, die sterke verhaallijn en de mooie gedetailleerde manier van schrijven maken dit een roman die je niet meer weg wilt leggen!