Recensie: ‘The Cassandra Complex’, Holly Smale

De naam Harriet Manners zal iedere YA-fan zeker iets zeggen, het geesteskind van schrijfster Holly Smale wist ons aan de pagina’s gekluisterd te houden in de ‘Geek Girl’ reeks. Dat Smale een geweldige YA-schrijfster is, weten we inmiddels wel. Maar deze schrijfster blijkt een waar multitalent, ook haar boeken voor volwassenen gaan als warme broodjes over de toonbank. Een paar weken terug bracht ze haar nieuwste boek voor volwassenen uit, en wat voor één! Maak kennis met ‘The Cassandra Complex‘.

‘Cassie has never really fitted in. She remembers everything. Understands nothing. And consistently says the wrong thing. So when she gets dumped, fired AND her local café runs out of banana muffins – all in one day – it feels like the end of the world. But then Cassie discovers she has the power to go back and change things. With endless chances to get it right, can she stop it all from going wrong?’ (Uitgegeven door Penguin UK).

Oh ik hou ervan! De boeken van Holly Smale hebben altijd een heerlijk soort humor in zich, waar je jezelf het liefst uren in zou willen onderdompelen om te genieten van de manier van verhaalvertelling. Niet veel schrijver hebben het in zich om een verhaal te vertellen met zoveel gevoel voor timing en humor als Smale heeft. Ook in ‘The Cassandra Complex’ laat ze dit weer prachtig naar voren komen, en ik kan je zeggen: als je fan bent van deze auteur moet je dit boek zeker gelezen hebben!

In ‘The Cassandra Complex’ maken we kennis met Cassandra, ook wel Cassie genoemd voor de mensen om haar heen. Cassie heeft een grote behoefte aan structuur in haar leven en bij de kleinste veranderingen is het dan ook moeilijk voor haar om eraan te wennen en een goede manier te vinden om ermee om te gaan. Ze wordt flink op de proef gesteld wanneer haar baas haar ontslaat en haar vriendje besluit om het uit te maken. Twee gebeurtenissen die een grote impact op Cassie hebben. Wanneer ze ontdekt dat ze terug in de tijd kan, probeert ze er alles aan te doen om de situatie te veranderen en alles hetzelfde te houden. Het is alleen de vraag of dat is wat ze nodig heeft. Smale staat bekend om het neerzetten van personages die niet altijd in het reguliere ‘beeld’ passen en ik hou ervan! Weg van de perfecte mensen die geen worsteling in het leven hebben. Nee, echte mensen die zo nu en dan het gewoon even niet meer weten. Precies zo iemand zet ze neer met Cassandra. Een personage waar we vanaf de eerste pagina dicht bij in de buurt worden gebracht. Smale maakt ons deelgenoot van de gevoelens en denkbeelden van Cassandra door het verhaal vanuit de ik-vorm op te schrijven. Dit doet ze op een respectvolle manier voor wie Cassandra is. Cassandra heeft namelijk veel moeite met het omgaan met andermans gevoelens, met gevoelens in de algehele zin van het woord en met veranderingen. Smale beschrijft deze worsteling met veel gevoel voor de situatie en maakt het inzichtelijk.

‘Inclusief, pakkend en zeer humorvol!’

Doordat Cassandra moeite heeft met een aantal dingen in het leven is het in het begin wel even in het verhaal komen. Als je de tijd neemt om haar te doorgronden en echt kennis met haar te maken stuit je daarna op een zeer vermakelijk verhaal dat je meermaals giechelend achter zal laten op de bank. Smale heeft namelijk haar humorvolle manier van schrijven alle ruimte gegeven in het verhaal en laat dit op veel momenten de boventoon voeren. Maar daarnaast zoekt ze in ‘The Cassandra Complex’ ook de diepgang op. Ze laat het hoofdpersonage meermaals de keuze maken om een situatie aan te passen, maar laat daarmee ook doorschijnen dat het goed is om jezelf te accepteren en dat niet iedere situatie voor jou geschikt is. Cassandra leert dit gedurende het verhaal. De onderliggende boodschappen in het verhaal zijn dan ook een mooie tegengeluid voor de vele humor die Smale in het verhaal heeft verwerkt. Een goede balans is gevonden.

‘The Cassandra Complex’ is zeker een van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Het sprankelende en prachtige hoofdpersonage, de manier van schrijven van Smale en het pakkende verhaal zorgen voor uren aan leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.