Recensie: ‘The Encanto’s Daughter’, Melissa de la Cruz

Als er een fantasy schrijfster is waar ik de afgelopen jaren fan van ben geworden, dan is het Melissa de la Cruz wel! Haar manier van worldbuilding, personage-ontwikkeling en verhaalvertelling in de algemene zin van het woord, zijn met recht uitmuntend te noemen. Dit voorjaar verrast de schrijfster ons met een nieuw fantasy verhaal van haar hand ‘The Encanto’s Daughter‘. Is het net zo goed als haar eerdere werken of weet het het misschien te overtreffen?

‘MJ Rodriguez has spent her life hiding in the human world, keeping a heavy secret: She’s half-encanto. As the only child of King Vivencio of the Sirena Court, she’s also next in line for the throne. And now, upon her estranged father’s sudden death, MJ must claim her place as rightful heir. In wondrous Biringan, the road to the throne is paved with thorns. Without a reigning monarch, the realm has spiraled into disarray. MJ has to win over a backstabbing council that objects to a half-human ruler. And when it looks like her father’s passing wasn’t natural but possibly inflicted by a curse, she must hunt down the sorceress behind this merciless magic. In a bind, MJ forges an unlikely alliance with the striking Sir Lucas of the feared Sigbin Court, and soon, she loses her heart to the mysterious knight. But with peril looming over Biringan, the princess must decide if she can both open herself to love and carry the weight of the crown.’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Nadat ik ‘Cinder & Glas’ van Melissa de la Cruz had gelezen wist ik meteen dat ik meer boeken van haar wilde lezen. Je komt niet vaak een fantasyschrijver tegen waarbij alles in het boek klopt. Van de personages, tot de verhaallijn en het neerzetten van de wereld waarin de personages leven. De la Cruz heeft het talent om dat prachtig weer te geven en ons bruisende verhalen te brengen die ons op het puntje van onze stoel houden. Precies dat doet ze in ‘The Encanto’s Daughter’!

In ‘The Encanto’s Daughter’ maken we kennis met MJ. Op het eerste oog een doodgewoon meisje dat in de mensenwereld leeft, maar schijn bedriegt. MJ is de dochter van de Encanto, een belangrijke heerser van het Sirena Court. Door haar vader is MJ haar hele leven op de vlucht van wezens die de jacht op haar hebben geopend, zodat zij niet de plaats van haar vader in kan nemen als hij afstand doet van de troon. Een jacht die bloedstollend spannend wordt als MJ’s vader overlijdt en zij de troon over moet nemen. De la Cruz brengt ons met MJ in eerste instantie een ietwat onzeker personage. Ze weet flarden van de wereld waar ze in terecht komt, maar alle nieuwe elementen, grote verwachtingen en de druk die op haar ligt zijn zwaar. We volgen dan ook een personage dat dit alles moet ontdekken en dat doet ze gezamenlijk met de lezer. Iets waar de boeken van De la Cruz om bekend staan is dat ze meteen een mooie band creëren tussen personage en lezer, zodat je vanaf het eerste moment meteen meeleeft, je onderdeel voelt van het verhaal en echt hoopt dat alles goedkomt met het personage. Iets dat ze ook voor elkaar krijgt in ‘The Encanto’s Daughter’. Daarbij brengt de schrijfster ons ook een personage dat een mooie emotionele groei doormaakt, wat haar meer gelaagdheid geeft en het nog makkelijk maakt om je echt in haar te verplaatsen.

‘Worldbuilding met een hoofdletter W!’

De la Cruz staat niet alleen bekend om de manier waarop ze een band creëert tussen hoofdpersoon en lezer, maar ook om haar prachtige manier van worldbuilding. Dit zien we ook terugkomen in haar nieuwste boek. De wereld van MJ’s vader wordt tot in de details naar voren gebracht. Van glinsterende paleizen die uit rotsmuren komen, tot wrede en enge wezens die haar achterna zitten. Dit maakt dat het echt tot leven komt en je de wereld goed voor je ziet. Daarbij besteedt de schrijfster ook veel aandacht aan de geschiedenis van de wereld, wat het voor mij alleen maar realistischer over laat komen. Over de schrijfstijl van De la Cruz kunnen we inmiddels verder kort zijn, deze is wederom weer heel mooi gedetailleerd met voldoende oog voor vlotheid om het verhaal niet in te laten zakken.

De la Cruz brengt met ‘The Encanto’s Daughter’ een verhaal waar haar fans hun hart bij kunnen ophalen. Het is pakkend door de manier van worldbuilding en de opbouw van het verhaal, het maakt impact door het personage en het staat als een huis door de spanning die in het verhaal zit. Want als er iets is dat dit boek zeker zou omschrijven, dan is het wel spanning! Ik hoop dat we snel het volgende boek in de serie te lezen krijgen en weten hoe het verder gaat met MJ en de mensen om haar heen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.