Recensie: ‘The Enchanted April’, Elizabeth von Arnim

Wanneer vier vrouwen ingaan op een advertentie in The Times verandert hun leven voorgoed. Ze verruilen het druilerige Londen voor het zonovergote Italië waar een aantal gebeurtenissen op hen staan te wachten. We lezen erover in the Little Clothbound Classic ‘The Enchanted April‘ van Elizabeth von Arnim.

‘The Enchanted April, Elizabeth von Arnim’s brilliant, irrepressible novella, tells the tale of four very different women who, on answering an advertisement in The Times, find themselves far away from the drizzle of London and instead in the warmth of an Italian sun. There, alongside the lapping of the Mediterranean, the women’s spirits begin to shift, and quite unexpected changes take place.’ (Uitgebracht door Penguin).

De Little Clothbound Classics van Penguin, het zijn stuk voor stuk boeken die je gelezen moet hebben. Bekende klassiekers die we allemaal wel eens voorbij hebben horen komen, maar ook meer onbekendere werken die zeker niet misstaan in de collectie. Een van die boeken is ‘The Enchanted April’ van Elizabeth von Arnim. De schrijfster, geboren midden 1800 schreef meerdere boeken, waarvan dit werk toch wel tot haar bekendere verhalen behoort.

In ‘The Enchanted April’ maken we kennis met vier dames op stand. Lotty Wilkins, een vooraanstaande dame uit Londen is niet meer blij met haar huwelijk, haar man kijkt niet naar haar om en ze voelt zich verwaarloost. Een advertentie in The Times, waarin een huurvilla in Italië wordt uitgelicht, geeft haar het idee om eens tijd voor haarzelf te pakken. Ze vraagt drie dames, die ze niet heel goed kent, om met haar mee te gaan. Een bond gezelschap is geboren, vol complexe personages met zo hun eigen verhaal. En dat zorgt voor veel pakkende momenten. Zeker wanneer de man van een van de dames opduikt en het heeft voorzien op een ander. Von Arnim brengt ons een leuk viertal om te volgen, allemaal zo met hun eigen karakteristieken. Zo is Lotty meer op de achtergrond, maar zijn twee dames in haar reisgezelschap totaal niet op hun mondje gevallen en eisen ze al snel de aandacht en de ruimte op. We zien de dames in dit verhaal dan ook een mooi groei maken, vooral bij hoofdpersonage Lotty, die steeds meer haar eigen regie pakt en staat voor haar doelen. Haar eigenwaarde inziet en daar ook naar gaat handelen. Als lezer wordt je hier mooi deelgenoot van gemaakt, doordat de schrijfster je als vijfde passagier op de reis van de dames plaatst.

‘Meedromen onder de Italiaanse zon’

‘The Enchanted April’ werd geschreven door Von Arnim nadat haar huwelijk eindigde in 1921. Ze besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar een maand lange vakantie te boeken naar Italië, waar het idee voor dit boek al snel in haar gedachten ontsproot. Iets wat we terug zien in het boek, Von Arnim praat over de frisse lucht van de zee, de bloemen die prachtig uit hun knop groeien, de warme zon. Details die je door haar beschrijvingen haast zelf kunt voelen en maken dat het realistische aanvoelt. Dat de schrijfster dan ook over een mooie beeldende schrijfstijl beschikt mag duidelijk zijn. De beeldende schrijfstijl zorgt er wel voor dat de vlotheid deels uit het verhaal is gehaald, waardoor het wel een boek is geworden voor de lange adem. Desalniettemin zal het historische romanlezers zeker bekoren, Von Arnim weet namelijk als geen ander hoe ze je in het verhaal moet zuigen door haar oog voor details.

‘The Enchanted April’ is een boek voor de echte historische romanlezers, die houden van een verhaal met kleurrijke personages, die een mooie emotionele groei doormaken en vooral ook veel lol hebben. Waarin een schrijfstijl centraal staat die je weet mee te nemen naar iedere plaats die ze bezoeken en je laat meedromen onder de mooie Italiaanse zon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.