Recensie: ‘The Eternal Ones’, Namina Forna

Als er een serie is waar ik de afgelopen jaren lovend over heb geschreven dan is het de serie van Namina Forna wel over krachtige vrouwelijke strijders die het keer op keer opnemen tegen het kwaad. Dit jaar brengt de schrijfster ons het derde deel in de serie, ‘The Eternal Ones‘. Weet het net zo te overtuigen als de eerste twee delen?

‘Mere weeks after confronting the Gilded Ones—the false beings she once believed to be her family—Deka is on the hunt. In order to kill the gods, whose ravenous competition for power is bleeding Otera dry, she must uncover the source of her divinity. But with her mortal body on the verge of ruin, Deka is running out of time—to save herself and an empire that’s tearing itself apart at its seams.

When Deka’s search leads her and her friends to the edge of the world as they know it, they discover an astonishing new realm, one which holds the key to Deka’s past. Yet it also illuminates a devastating decision she must soon make… Choose to be reborn as a god, losing everyone she loves in the process. Or bring about the end of the world.’ (Uitgebracht door Penguin Random House)

‘The Gilded Ones’ geschreven door Namina Forna, er ging een lofzang door de YA fantasy wereld toen dit boek uitkwam. Forna bracht ons een boek waarin vrouwen krachtiger waren dan ooit te voren, waarin een verhaallijn schitterde die maakte dat je het boek met geen mogelijkheid meer neer kon leggen en waarin de Afrikaanse cultuur prachtig naar voren werd gebracht. Het eerste wat opvalt bij de boeken van Forna zijn de adembenemend mooie covers, die zowel kracht als warmte uitstralen. Iets dat we ook terugvinden in de verhalen die ze huizen. Wat ook zeker opgaat voor haar nieuw verschenen boek ‘The Eternal Ones’, het laatste deel uit de succesvolle serie.

In ‘The Eternal Ones’ gaan we voor een derde keer op pad met Deka en haar vrienden. Vanaf de eerste pagina krijgen we een andere Deka te zien dan we gewend zijn uit de eerdere delen, ze is boos, naarstig op zoek naar een uitlaatklep. Haar vertrouwen in de mensen die ze kent is door de gebeurtenissen uit het tweede boek naar een nulpunt gebracht en Deka worstelt met de nieuwe bevindingen die ze hebben gedaan. Lang heeft ze daar niet de tijd voor want een nieuwe tocht staat voor de boeg, die zowel haar glorie kan zijn als haar ondergang kan betekenen. Forna brengt ons een gefrustreerd hoofdpersonage, iemand die meerdere keren op de proef is gesteld en haar kracht weer terug moet vinden. Iets dat ze gaandeweg het verhaal doet, samen met de lezer. We zien hoe Deka groeit, hoe belangrijk haar gekozen familie voor haar is, de vrienden waarmee ze keer op keer het kwaad bestrijdt. Vrouwen en meisjes die haar sterker maken. Forna brengt ons weer mooi dicht in de buurt van het hoofdpersonage door ook dit derde deel vanuit de ik-vorm op te schrijven. Dit geeft ons een beeld van de gedachtes van Deka en haar kijk op de mensen om haar heen. De schrijfster vindt hierbij een mooie balans in het brengen van Deka’s gedachten, en het geven van ruimte aan de bijpersonages. Ook zij krijgen in dit boek de tijd om zich te ontwikkelen en groeien, waar we door de ogen van Deka deelgenoot van worden gemaakt.

‘Spanning alom!’

Forna’s schrijfstijl is zoals we van haar gewend zijn, snel, maar met oog voor details. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op in ‘The Eternal Ones’, wat de spanning goed opvoert. Want jeetje wat brengt de schrijfster ons een verhaal dat uit elkaar barst van de spannende momenten. (Let op: ook deze keer wordt expliciet geweld naar voren gebracht). Waar we in de vorige boeken een verhaal werden voorgeschoteld waaraan alles klopte, zitten er voor mij wel een paar haken en ogen aan ‘The Eternal Ones’. Hoewel het verhaal spannend is, moeten de personages in dit verhaal minder strijden voor hun doelen. Dit maakt het verhaal op sommige momenten ietwat ongeloofwaardig en doet een beetje afbreuk aan het kick ass feministische verhaal dat Forna is gestart. Ook de opbouw in dit verhaal was voor mij gevoel minder sterk dan in de vorige delen. Gebeurtenissen overkomen de personages in plaats van dat er echt een duidelijke aanleiding is.

Desalniettemin brengt Forna ons een verhaal waar we als lezers een lange tijd op hebben zitten wachten, een waardig einde voor de kick ass serie die ze heeft geschreven. Hoewel er wat haken en ogen aanzitten zijn de personages wederom geweldig om te volgen, zit er een flinke dosis spanning in het verhaal en laat het einde zeker niet te wensen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.