Recensie: ‘The First Thing About You’, Chaz Hayden

Boeken met prachtige onderliggende lagen, voor mij kunnen er niet genoeg geschreven worden. Schrijver Chaz Hayden brengt ons dit najaar een verhaal dat niet alleen prachtige onderliggende lagen heeft, maar daarnaast ook nog eens tegen alle stigma’s ingaat en een brug aan kennis slaat met ‘The First Thing About You‘.

When his family moves from California to New Jersey, fifteen-year-old Harris is eager to prove he’s more than the kid in the powered wheelchair. Armed with his go-to icebreaker (“What’s your favourite colour?”), he’ll weed out the incompatibles – greens and purples, people too close to his own blue to make good friends – and surround himself with outgoing yellows, adventurous oranges and thrilling reds. But first he needs a nurse so his mum doesn’t have to escort him to school any more. Young, beautiful, and confident, Miranda more than fits the bill. Harris’s new aide sees him for who he is – funny, smart, and totally worthy of Nory Fischer, a cute and enigmatic classmate who won’t name her favourite colour. Soon Miranda has others interested in Harris too. But with demons of her own, does she have his best interests at heart?’ (Uitgegeven door WalkerBooks).

‘Wauw!’, dat was het eerste dat ik dacht na het lezen van dit boek, wat heeft Chaz Hayden een ware parel neergezet! Een emotionele rollercoaster, waarbij je op de ene pagina meejuicht met Harris en de volgende pagina een traantje wegpinkt. De schrijver heeft een verhaal neergezet dat je in vervoering brengt, dat aan het denken zet en dat je nog dagen lang met je meedraagt. Een verhaal uit duizenden!

In ‘The First Thing About You’ maken we kennis met Harris, een vlotte en grappige jongen die samen met zijn ouders en broertje van Californië naar New Jersey verhuist. Niet bepaalt iets waar Harris blij mee is. Hij moet naar een nieuwe school, zal nieuwe vrienden moeten maken en opnieuw zijn draai moeten vinden in dit alles. Harris heeft spinal muscular atrophy (SMA), een ziekte waardoor hij in een rolstoel zit en de hulp van anderen om hem heen hard nodig heeft. Een nieuwe situatie is voor hem niet fijn, maar zeker niet een waar mensen hem mogelijk kunnen aanstaren en vooroordelen over hem hebben. Gelukkig blijkt het allemaal niet te gaan zoals Harris in eerste instantie dacht, de mensen op zijn nieuwe school zien zijn kracht, humor en intelligentie. Harris heeft vooral oog voor één bepaald meisje dat hij op zijn eerste dag tegenkomt. Hayden brengt ons een geweldig personage om te volgen. Vanaf de eerste pagina zet hij Harris neer als een humorvolle jongen, die het leven tegemoet gaat met grapjes, positiviteit, maar zeker ook zijn kwetsbaarheden heeft en niet bang is om die te laten zien. Iemand waarbij het glas altijd halfvol is.

‘Een prachtig YA-verhaal zoals we het nog niet vaker hebben gezien!

Doordat het verhaal vanuit de ik-persoon is opgetekend worden we als een goede vriend naast hem geplaatst en krijgen we zo alles mee. En dat is een hele hoop, Hayden heeft ervoor gekozen om de ene naar de andere gebeurtenis zich te laten afwisselen in het verhaal. Een verhaal dat vooral in het teken staat van eerste keren. Zo gaan we met Harris mee naar een concert, drinkt hij zijn eerste biertje en gaat hij voor het eerst op date. ‘The First Thing About You’ valt voor mij dan ook automatisch in de categorie coming-of-age. Waarbij Hayden dit nog een stapje verder neemt. Hij presenteert ons een hoofdpersonage dat krachtig is, maar tegelijkertijd wordt beperkt door zijn ziekte. Maar dit doet hij met zoveel gevoel, emotie en respect dat je als lezer meer inzichten krijgt in SMA, dat iemands beperking soms iemands kracht kan worden en dat hoe je ook gedefinieerd wordt, het aan jou is om te bepalen wie je bent en wat je wilt. Hayden, die zelf ook SMA heeft, brengt ons een veerkrachtig verhaal dat staat als een huis door de krachtige boodschappen die het draagt. We worden geïnspireerd, voelen de kracht van Harris en kunnen daar zelf ook op bouwen.

Hayden’s schrijfstijl is perfect passend voor dit verhaal. De auteur brengt ons een verhaal dat drijft op korte hoofdstukken en een vlotte vertelstijl. Geen ellenlange passages met gedachtes, maar gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen. Waarbij ook zeker ruimte is voor meer serieuze onderwerpen, gevoelens en emoties die met verve worden uitgelicht. Hayden’s open en eerlijke blik op het leven van Harris ontroerend en beklijft door zijn prachtige manier van verhaalvertelling. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat je dit boek moet lezen, moet ervaren en tot je door laten dringen. Het is een ware parel, zoals we hem nog niet veel vaker hebben gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.