Recensie: ‘The Gilded Ones’, Namina Forna

Er zijn maar weinig boeken die je in een zit uitleest omdat stoppen echt geen optie is. Namina Forna bracht begin deze maand haar debuut ‘The Gilded Ones’ uit bij uitgeverij Usborne, een boek dat precies voldoet aan die omschrijving! Dit is fantasy op zijn best, een verhaal waarin feminisme straalt en een aantal heilige huisjes met kracht omver worden geworpen!

‘Sixteen-year-old Deka lives in Otera, a deeply patriarchal ancient kingdom, where a woman’s worth is tied to her purity, and she must bleed to prove it. But when Deka bleeds gold – the colour of impurity, of a demon – she faces a consequence worse than death. She is saved by a mysterious woman who tells Deka of her true nature: she is an Alaki, a near-immortal with exceptional gifts. The stranger offers her a choice: fight for the Emperor, with others just like her, or be destroyed…’ (Alleen in het Engels beschikbaar)

Oke wauw! Allereerst de cover, toen ik deze voorbij zag komen werd mijn oog er meteen naartoe getrokken. De traditionele klederdracht, de prachtige kleuren en de kracht die het uitstraalt maakt mij meteen nieuwsgierig naar het verhaal. En boy oh boy, dit verhaal! Namina Forna zet vanaf de eerste pagina een pakkend, ultiem spannend en geweldige uitgedacht verhaal neer. Niet te geloven dat dit haar debuut is! Maak je maar op voor een fantasy verhaal om verliefd op te worden, want dit boek is een waar cadeautje voor iedere fantasy liefhebber!

In ‘The Gilded Ones’ maken we kennis met Deka, een krachtig meisje die door haar dorpsgenoten wordt aangezien als een demon. Tijdens een ritueel waarin de meisje van het dorp laten zien dat ze ‘puur’ zijn door hun rode bloed, blijkt Deka goud bloed te hebben. Een teken dat ze een demon is. De leider van het dorp zet haar vast, probeert haar meerdere keren van het leven te beroven, totdat ze wordt gered door een dame die ze ‘White Hands’ noemt. Zij introduceert haar in een wereld van jonge strijder die vechten voor de vrijheid en tegen de demonen. Of lijkt het alleen op een strijd? Forna zet met Deka een interessant personage neer, een krachtige feminist die gelooft in de kracht van sisterhood om gezamelijk te strijden tegen het kwaad. De schrijfster brengt je dicht in de buurt bij Deka, door het verhaal vanuit de ik-vorm te schrijven. We voelen haar innerlijke strijd, juichen met haar mee tijdens haar overwinningen en ervaren het verdriet dat ze heeft over de manier waarop ze is behandeld. Forna slaagt erin om je zo dicht in de buurt te brengen van het hoofdpersonage dat je haast het idee hebt dat je onderdeel bent van het verhaal, dat je samen met een goede vriendin ten strijden gaat.

‘Spanning, geweldig schrijfwerk en sisterhood!’

Forna zet met ‘The Gilded Ones’ een uniek verhaal neer. Niet alleen word je ondergedompeld in de wereld van de fantasy, de schrijfster geeft een realistisch tintje aan haar boek. Zo lezen we tussen de regels door over haar eigen ervaringen in Sierra Leone en Amerika waar ze meermaals te maken kreeg met de dominantie van mannen. Forna laat in dit verhaal zien hoe krachtig vrouwen zijn, dat er samen moet worden gewerkt om doelen te behalen en dat niemand bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. Forna’s schrijfstijl is dan ook strijdlustig te noemen, met krachtige woorden die emoties aanzetten. Er is weinig plaats in dit boek voor sugar coating, alles wordt verteld zoals het is. Voor sommige lezers zullen de beeldende omschrijvingen van de bloederige gevechten dan ook even schrikken zijn. Toch zet de schrijfster met deze manier van verhaalvertelling wel kracht bij haar woorden en laat ze zien hoe sterk haar personages zijn waardoor je door wilt lezen. Naast de gedetailleerdheid is haar schrijfstijl dan ook erg vlot.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de spanning in dit verhaal, want jeetje als er één iemand is die weet hoe ze de spanning goed moet opvoeren dan is het Forna wel. Ze speelt met de lezer door weinig informatie weg te geven, waardoor je blijft zoeken naar aanwijzigingen over het lot van de alaki. Forna weet precies wanneer ze informatie moet geven om het verhaal voor iedereen overzichtelijk te houden, maar houd je op het puntje van je stoel.

‘The Gilded Ones’ behoort vanaf nu zeker tot mijn favoriete fantasy boeken! De unieke verhaallijn, de spanning, de prachtige schrijfstijl en de intens krachtige personages maken dit een boek om nooit meer te vergeten! Ik kijk uit naar het tweede deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.