Recensie: ‘The Last Summer’, Karen Swan

Als er een schrijfster is waarvan de boeken door de jaren heen ‘instant buy’ zijn geworden, dan zijn het de boeken van Karen Swan wel. De grande dame van de emotionele romans, waar je heerlijk in weg kunt zwijmelen en dagen in kunt lezen brengt ons ‘The Last Summer‘. Een boek dat helemaal aan de voorgaande omschrijving voldoet!

‘Wild-spirited Effie Gillies has lived all her life on the small island of St Kilda but when Lord Sholto, heir to the Earl of Dumfries, visits, the attraction between them is instant. For one glorious week she guides the handsome young visitor around the isle, falling in love for the first time – until a storm hits and her world falls apart. Three months later, St Kilda falls silent as the islanders are evacuated for a better life on the mainland. With her friends and family scattered, Effie is surprised to be offered a position working on the Earl’s estate. Sholto is back in her life but their differences now seem insurmountable, even as the simmering tension between them grows. And when a shocking discovery is made back on St Kilda, all her dreams for this bright new life are threatened by the dark secrets Effie and her friends thought they had left behind.’ (Uitgebracht door PanMacmillan).

De boeken van Karen Swan, ze vliegen over de hele wereld als warme broodjes over de toonbank. Haar bekende gedetailleerde schrijfstijl staat garant voor verhalen die je helemaal weten mee te nemen in een nieuwe wereld. Waar ze in haar vorige boeken er vaak voor koos om verhaallijnen uit het heden en verleden samen te laten komen, kiest ze er in ‘The Last Summer’ voor om ons alleen historische fictie te brengen. Een onverwachte keuze, maar wel eentje die een geweldige uitwerking heeft.

Swan presenteert ons in ‘The Last Summer’ een van haar meest spraakmakende hoofdpersonages tot nu toe: Effie Gillies. Effie is een ware vrije vogel, die niet bang is om haar handen vies te maken of van een rots te abseilen. Haar hardwerkende vader is ziek geworden en Effie doet er alles aan om even hard te werken als de mannen en zo haar steentje bij te dragen voor haar vader en het kleine eiland St.Kilda. Als er een graaf op bezoek komt valt hij in katzwijm voor de levenslustige Effie, die zich bij hem voordoet als de gids van het eiland. De twee brengen een week lang veel tijd met elkaar door, voelen de liefde steeds meer opborrelen, totdat een allesverwoestende gebeurtenis flink wat roet in het eten gooit. Een storm slaat het kleine eilandje aan gruzelementen en Effie en de andere bewoners worden geëvacueerd naar het vaste land. Daar mag ze aan het werk op het land van de graaf. Zijn wereld is heel anders dan die van de vrije Effie, hij leeft met regels, keurslijven en minachtende blikken van mensen om hen heen. De liefde tussen de twee is moeilijk voort te zetten, maar waar een wil is, is een weg. Swan presenteert ons met Effie een heerlijk personage om te volgen. Iemand die haar tijd ver vooruit was, zorgt voor de nodige humorvolle momenten met haar strijdlustigheid, maar daarnaast ook een kwetsbaar personage. Een jonge vrouw die de zorg voor haar vader op zich probeert te nemen, voor het eerst verliefd wordt en moet dealen met de wereld waar ze in terecht is gekomen. Swan brengt ons traditiegetrouw als een goede vriendin langs het hoofdpersonage, waardoor je over haar schouder meekijkend het gehele verhaal beleefd.

‘Een boek waarbij je van ieder woord geniet!’

We kunnen inmiddels kort zijn over de schrijfstijl van Swan, na zoveel boeken is hij te herkennen uit duizenden. Swan brengt ons verhalen waarin ze met haar gedetailleerde manier van schrijven iedere situatie inzichtelijk maakt, iedere setting voor ogen brengt en iedere emotie voelbaar naar papier kan vertalen. Iets dat ze ook doet in ‘The Last Summer’. Daarnaast kiest de schrijfster er herhaaldelijk voor om onderliggende boodschappen in het verhaal te verwerken. Waar ze Effie een jonge vrouw maakt die ver haar tijd vooruit is en haar eigen doelen en wensen uit wil laten komen, geeft ze ook de boodschap mee dat ‘je nooit moet opgeven in het realiseren van wat jij belangrijk vindt’.

‘The Last Summer’ is het eerste deel in een vijfdelige nieuwe seriereeks van Swan. Een verhaal dat straalt door het hoofdpersonage, de verhaalvertelling en de spanning/romantiek in het verhaal. Een boek om je helemaal in onder te dompelen en van ieder woord te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.