Recensie: ‘The Merciless Ones’, Namina Forna

In 2021 verraste schrijfster Namina Forna ons met het boek van het jaar ‘The Gilded Ones’. Een boek over vrouwelijke strijders, vol feminisme en kracht. Zoals we een fantasy YA nog nooit eerder hadden gezien. Het was even wachten op een deel twee, maar deze is dan eindelijk uitgekomen. Maak kennis met ‘The Merciless Ones‘!

It’s been six months since Deka freed the goddesses in the ancient kingdom of Otera, and discovered who she really is… But war is waging across the kingdom, and the real battle has only just begun. For there is a dark force growing in Otera – a merciless power that Deka and her army must stop. 

Yet hidden secrets threaten to destroy everything Deka has known. And with her own gifts changing, Deka must discover if she holds the key to saving Otera… or if she might be its greatest threat.’ (Uitgegeven door Usborne).

Het eerste boek van de spannende serie van Namina Forna heb ik in één zit uitgelezen, stoppen met lezen was echt geen optie meer. De spanning, de pakkende verhaallijn en de kick ass personages zorgden ervoor dat je wilde weten hoe het verhaal verder zou gaan. Ik keek dan ook reikhalzend uit naar het tweede deel van het verhaal en deze is nu eindelijk verschenen. Een spannend verhaal, met wederom krachtige feministische personages en een prikkelende verhaallijn. Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan. Tijd om de recensie in te duiken!

Laat ik beginnen met zeggen dat ik de cover van ‘The Merciless Ones’ wederom weer spot on en echt prachtig vindt (Ook het eerste deel beschikt over een prachtige cover, zeker een aanrader om te googlen). De warrior op de voorkant, in traditionele kleding straalt kracht en respect uit. Dit geeft je meteen de juiste vibe mee voor het verhaal. Want jeetje, Forna weet het tweede deel meteen spannend in te steken. We hebben een kleine sprong gemaakt in de tijd met ‘The Merciless Ones’. Deka is in die tijd gegroeid tot een echte strijder die steeds meer haar kracht heeft leren kennen, maar ook iemand die kwetsbaar is en dat probeert te verbergen voor de mensen om haar heen. De rol van leider zit haar nog niet als gegoten en ze is gespannen over hoe ze dit zo goed mogelijk vorm moet geven. Tijd voor een nieuwe uitdaging als het oude koninkrijk Otera onder druk komt te staan van een duistere kracht. Deka en haar vrienden besluiten om hun krijgerskleding weer aan te doen en ten strijden te trekken. Forna brengt ons een strijdlustig hoofdpersonage dat al meer in haar kracht staat dan in het eerste verhaal. Iemand waar we dicht bij in de buurt worden gebracht doordat het verhaal vanuit de ik-vorm is opgetekend. In het eerste verhaal deed Forna dit al op een pakkende manier door je als een goede vriendin langs Deka te plaatsen. Nu doet ze dit weer en maakt ze je nog meer deelgenoot van de binnenwereld van Deka. We zien haar emotionele groei, voelen haar strijdlust en kracht.

‘Bloedstollend spannend, prikkelend en vol geweldige kick ass personages’

Forna’s schrijfstijl is zoals we van het eerste deel gewend zijn, pakkend en vlot, met oog voor details. Lezers die verwachten dat het een rustige fantasy is komen hier van een koude kermis thuis, aangezien vooral de bloederige momenten met details door de schrijfster worden beschreven. Dit zal even wennen zijn, maar gaandeweg het verhaal zie je ook de worldbuilding die met kracht neer wordt gezet door deze manier van verhaalvertelling. Zoals ik al schreef zitten er voor mij wel een aantal haken en ogen aan ‘The Merciless Ones’. Waar in het vorige boek de tijd werd genomen om het verhaal en diens personages goed te introduceren, wordt in dit boek meteen gestart met het verhaal. De spanning wordt vanaf de eerste minuut opgezocht en nieuwe personages in rap tempo geïntroduceerd. Dit zorgt er wel voor dat het verhaal in het begin enigszins lastig te volgen is. Gelukkig wordt dit naarmate het verhaal vordert beter en is het verhaal dan ook fijner te volgen.

‘The Merciless Ones’ is een spannend, kick ass vervolg op ‘The Gilded Ones’. Een verhaal dat pakt vanaf de eerste pagina door de bloedstollende spanning en kracht, door de geweldige personages en door de prikkelende schrijfstijl van de schrijfster. Ik kan niet wachten om het volgende deel uit de serie te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.