Recensie: ‘The Middle Finger Project’, Ash Ambirge

Je zult dit zinnetje vroeger vast wel eens gehoord hebben: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Niet naar luisteren, zegt Ash Ambirge. De succesvolle entrepreneur, schrijfster en spreker begon een aantal jaren geleden ‘The Middle Finger Project‘ waarmee ze vrouwen van over de hele wereld inspireert om hun dromen na te jagen, te kiezen voor hun eigen geluk. Hoe ‘gekkig’ of groots het ook mag zijn, Ambirge helpt je graag.

‘After a string of dead-end jobs and a death in the family, Ash Ambirge was down to her last $26 and sleeping in a Kmart parking lot when she faced the truth: No one was coming to her rescue. It was up to her to appoint herself. That night led to what eventually became a six-figure freelance career as a sought-after marketing and copywriting consultant, all while sipping coffee from her front porch in Costa Rica. 

She then launched The Middle Finger Project, a blog and online course hub, which has provided tens of thousands of young “women who disobey” with the tools and mindset to give everyone else’s expectations the finger and get on your own path to happiness, wealth, independence and adventure.’ (Dit boek is alleen Engelstalig)

De laatste tijd zie ik veel boeken voorbijkomen die specifiek gericht zijn op het motiveren van vrouwen om hun geluk na te streven. Of dat nou is door het vinden van een nieuwe baan, het behalen van een promotie of het opstarten van een eigen bedrijf. Zoals onder andere ‘Nice Girls Don’t Get the Corner Office’ en het recent verschenen ‘Girl, Stop Apologizing’. Boeken die één voor één motiveren en inspireren. Hoewel ik niet van ieder boek waarin deze visie wordt uitgedragen fan ben, was ik wel heel benieuwd hoe Ash Ambirge haar boek zou insteken. En ik kan je zeggen: blok een middag vrij, want dit boek wil je lezen! Het is naast ontzettend inspirerend en motiverend ook nog eens hilarisch door alle anekdotes.

‘Hate your job but have no idea what the f*ck else to do? Girllllll, lemme buy you a drink”, begint Ambirge, met een vlotte, humorvolle pen, haar boek. “Don’t worry, this isn’t a book about God, nor is it a book about Ryan Gosling – second in command. But it is a book about authority and becoming your own. It’s not always easy to ‘follow your dreams’ – and ride off on a magical flying carpet made of SweetTarts and sugarplum fairies.” Alsof je met een goede vriendin zit te praten, neemt Ambirge je mee in haar leven. Vertelt ze over de banen die ze heeft gehad, de mooie maar ook zeker verschrikkelijke dingen die in haar leven zijn gebeurd en hoe ze haar eigen weg naar geluk heeft gevonden.

‘Een boek voor iedereen die zijn dromen wil najagen en niet gelooft in opgeven’

Daarbij doet de schrijfster geen consessies, ze beschrijft haar verhaal rauw en eerlijk. Waar voor mij ook de kracht achter dit boek schuilt. Te vaak zie je nog voorbijkomen dat schrijvers hun verhaal met een flinke laag suiker vertellen, maar daar is bij Ambirge geen sprake van. Ze vertelt onder andere over het verlies van haar moeder en hoe zwaar dit was voor een tiener. De gesprekken die ze moest voeren met de uitvaartmaatschappij die haar niet begreep. Maar dat het ook dat moment was dat ze besefte dat ze haar geluk moest nastreven. Dat deed ze door verschillende banen in de marketing aan te nemen, voordat ze haar eigen blog ‘The Middle Finger Project’ startte. Een site en programma dat voor veel vrouwen nu een bron aan inspiratie is. Nadat Ambirge dan ook over haarzelf heeft vertelt zet ze een aantal tips op een rij waar je mee aan de slag kunt. Met een persoonlijke touch vertelt ze onder andere dat je groot moet dromen en jezelf niet moet tegen laten houden door ‘negatieve denkers’. Dat je zeker niet altijd een diploma nodig hebt om een baan uit te kunnen voeren. En dat het geen schande is om genoeg geld te vragen voor je werkzaamheden. Stoppen met ‘laten we een weg in het midden vinden’, is volgens de schrijfster dan ook geen aanrader maar een must.

Wat ik vooral sterk vind aan dit boek, is dat Ambirge niet van het type is: ‘werk jezelf helemaal kapot om je doelen te bereiken’. Ze heeft zelf ondervonden wat dat voor je kan doen en hoe dat je kan breken als je het maar lang genoeg doet. Stap op tijd weg van je werk en doe ook dingen om te ontspannen, je kunt niet altijd aan staan. Onder andere hiermee zet Ambirge een realistische versie neer van het najagen van je dromen.

‘The Middle Finger Project’ is een prachtig, inspirerend relaas voor het vinden van je eigen geluk. Voor het najagen van je dromen en je niet van de wijs te laten brengen door ‘dream zappers’ die je vertellen dat het je toch niet gaat lukken. Een ode aan iedereen die de eerste stap zet om zijn doelen te bereiken en niet gelooft in opgeven. Ambirge heeft een motiverend boek geschreven dat alle componenten bezit wat het nodig heeft: een overtuigend verhaal, een pakkende, hilarische maar ook zeker rauwe schrijfstijl en een realistische visie. I Love It!

Heb jij ‘The Middle Finger Project’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.