Recensie: ‘The Notebook’, Nicholas Sparks

Vijfentwintig jaar geleden kwam er een verhaal uit dat nog steeds wordt gezien als een van de mooiste liefdesverhalen ooit geschreven. Uiteraard heb ik het over ‘The Notebook’ van Nicholas Sparks. Een verhaal dat hij schreef naar aanleiding van de mooie ontstaansgeschiedenis van de liefde tussen zijn schoonouders. Wat zich vervolgens in de harten van veel boekliefhebbers heeft genesteld. Uitgeverij Little Brown viert het 25-jarige jubileum van dit boek met een gouden randje met deze speciale editie van het boek! Tijd om opnieuw mee te zwijmelen met Allie en Noah!

‘Noah Calhoun has returned from war and, in an attempt to escape the ghosts of battle, he sets his mind and his body to restoring an old plantation home to its former beauty. But he is haunted by memories of the beautiful girl he met there years before. A girl who stole his heart at the funfair, whose parents didn’t approve, a girl he wrote to every day for a year.

When Allie Hamilton shows up on his doorstep, exactly as he has held her in his memory for all these years, Noah has one last chance to win her back. Only this time, it’s not just her parents in the way – Allie is engaged and she’s not a woman to go back on her promises.’

Niet te geloven dat het alweer vijfentwintig jaar geleden is dat Nicholas Sparks al onze romanliefhebbende harten wist te veroveren met ‘The Notebook’. Een verhaal dat door de jaren heen zo iconisch is geworden en het startpunt was voor nog veel meer romans van Nicholas. Het succes van het boek wordt door Little Brown dit jaar gevierd met een prachtige collector’s editie van het boek, met een toepasselijk gouden randje!

Het verhaal zal bij velen bekend zijn, in The Notebook maken we kennis met Allie en Noah. De stoere Noah is net terug van de oorlog waarin hij heeft meegevochten en moet herstellen van alles wat hij heeft meegemaakt. Zijn gedachten gaan terug naar het meisje dat hij voor zijn vertrek ontmoette, de vrolijke Allie. Noah is nog steeds tot over zijn oren verliefd, al blijkt Allie inmiddels verloofd te zijn. We maken decennia later kennis me hun liefdesverhaal, dat zich ontvouwt voor de lezers als Noah zijn vrouws herinneringen probeert terug te brengen door hun liefdesverhaal voor te lezen. Sparks zet een verhaal neer dat vanaf de eerste pagina raakt tot op het bot. In een ijzersterk proloog neemt hij je meteen mee in het verhaal van Allie en Noah, waarbij hij stoppen met lezen onmogelijk maakt door één zin waarin de magie van Sparks meteen doorstraalt: ‘I begin to read the notebook aloud, so that she can hear it, in the hope that the miracle that has come to dominante my life will once again prevail. And maybe, just maybe, it will.’

‘Een verhaal met een gouden randje!’

Het is bijna niet te geloven dat ‘The Notebook’ Sparks eerste gepubliceerde boek was, zijn schrijfstijl is prachtige eigen, vlot, maar toch ook heel bloemrijk en gedetailleerd. Sparks is een woordkunstenaar, op het niveau van Shakespeare, door zijn vermogen om de lezer helemaal mee te nemen in het verhaal, waarbij het lijkt alsof je zelf onderdeel bent. Maar het zijn vooral de woorden die hij niet gebruikt die dit verhaal de nodige lading geven, deze woordkunstenaar is namelijk ook specialist in het vertellen van een verhaal tussen de regels. Hij zet je aan het denken, laat je de gevoelens van zijn personages ervaren door de juiste informatie te geven en zorgt voor dat bekende Sparks ‘zo is het goed gevoel’.

Vijfentwintig jaar en miljoenen verkochte boeken later is Sparks debuut nog steeds een verhaal dat staat als een huis. Een verhaal dat gelezen moet worden om kennis te maken met het prachtige romangenre. ‘The Notebook’ is een parel, een evergreen die nog vele jaren door romanliefhebbers gelezen en gekoesterd zal worden. Een verhaal met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.