Recensie: ‘The Nutcracker’, E.T.A. Hoffmann

Zeg je kerst, dan denk je vaak meteen aan: kerstbomen, kerstkransjes, heerlijk eten en twinkelende lichtjes in de straten. Voor mij mag er een verhaal zeker niet ontbreken bij kerst en dat is ‘The Nutcracker‘. Uitgeverij Penguin UK geeft al jaren prachtige linnen edities (Little Clothbound Classics) uit van iconische verhalen. Dit najaar hebben ze ook het bekende verhaal voor de kerst in een mooi jasje gestoken!

‘The gift of a handsomely decorated, enigmatic nutcracker sets the stage for a Christmas like no other: there will be legends of ancient curses, battles with the dreaded Mouse King, and a visit to the wonderful Kingdom of Dolls. The inspiration for the classic ballet, E. T. A. Hoffmann’s irresistible tale of magic and mystery continues to be the perfect encapsulation of a child’s wonder at Christmas.’ (Uitgegeven door Penguin UK).

‘The Nutcracker’ ik maakte voor het eerst kennis met dit fantasierijke kerstverhaal toen de film in 2018 uitkwam. Hoewel ik niet helemaal ondersteboven was van de manier waarop het verhaal in de film werd verteld, wist de verhaallijn mij wel enthousiast te maken voor het origineel. ‘The Nutcracker’ verscheen als verhaal voor het eerst in 1816, geschreven door schrijver E.T.A. Hoffmann. Hij liet ons kennismaken met het verhaal van Marie en het speelgoed dat tot leven komt.

We vallen op de eerste pagina meteen in het verhaal. Marie zit in een hoekje van een kamer voor haar uit te kijken naar een ruimte waar zij niet in mag komen, zeker niet in de ruimte naast haar waar een mooie display staat voor de kerst. Ze droomt over de cadeaus die ze gaat krijgen met kerst, die speciaal voor haar en haar broertje zijn gemaakt. Als ze eenmaal aan tafel zitten krijgt Marie een houten notenkraker als cadeau. Het poppetje lacht haar vriendelijke tegemoet en Marie is er helemaal weg van. Wat ze echter niet weet is dat zich snel een magische situatie zal voordoen die haar jonge leven voor goed zal veranderen. Hoffmann brengt ons met Marie een geweldig personage om te volgen en om door haar ogen kennis te maken met de magische wereld van de notenkraker, de muizenkoning en alle andere figuren. Het jonge meisje gaat iedere situatie enthousiast tegemoet, weet met haar onbevreesdheid de nodige uitdagingen op haarzelf af te roepen, waarbij je als lezer naast haar staat. Hoffmann vertelt dit verhaal namelijk als een sprookje, waarbij je het gevoel hebt dat je voor wordt gelezen en beetje bij beetje meer in het verhaal wordt meegenomen.

‘Het verhaal voor de kerst!’

Iets waar zijn schrijfstijl ook zeker om bekend staat. Hoffmann schrijft verhalen waarbij hij zijn lezers maar af en toe wat rust gunt in het boek, de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. Wat ook zeker goed naar voren komt in ‘The Nutcracker’. De vaart zit goed in het verhaal, en wordt mooi gecomplimenteerd door Hoffmann’s gedetailleerde manier van schrijven waarbij iedere situatie inzichtelijk wordt. Een aparte combinatie, vaart en details, maar in de handen van Hoffmann wordt het goud. Dit verhaal wil je namelijk in één zit uitlezen: het is spannend, de vaart houdt je aan de pagina’s gekluisterd en de rijke fantasie zorgt dat je echt mee wordt genomen naar een andere wereld. Daarnaast is dit boek ook nog redelijk kort, waardoor het het perfecte verhaal is om tijdens de koude wintermaanden in een middagje uit te lezen.

‘The Nutcracker’ is een iconisch verhaal. Een verhaal dat straalt door de fantasierijkheid ervan, de pakkende personages die een feest zijn om te volgen en de prachtige verhalende schrijfstijl van Hoffmann. Een verhaal om te koesteren en nog vaak te herlezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.