Recensie: ‘The One Plus One’. Jojo Moyes

Als er één schrijfster is die ons boek na boek verrast met prachtige verhalen, waarbij de tranen je meermaals in de ogen schieten, dan is het Jojo Moyes wel. Ze staat bekend om haar immens populaire verhaal ‘Me Before You’ maar brengt ons dit voorjaar een net zo mooie nieuwe roman ‘The One Plus One’.

‘Jess always wears flip-flops in the hope of spring… Jess Thomas has two jobs and two kids and never enough money. And when life knocks her down, she does her best to bounce right back. But sometimes you can’t do it all on your own… Ed is the good guy gone bad… He had it all, then one stupid mistake cost him everything. Now he’ll do anything to make it right. One chance encounter… Ed doesn’t want to save anyone. And Jess certainly doesn’t want saving. But together they might just be more than they could ever be apart…’ (Uitgegeven door Penguin UK).

Wanneer er een nieuw boek uitkomt van Jojo Moyes maakt mijn hart toch altijd wel een sprongetje. Ik hou van haar boeken! Moyes beschikt over het talent om een verhaal zo te vertellen dat ze je niet alleen ontroert, maar ook diep raakt met de onderliggende boodschappen die in het verhaal zitten. Dit voorjaar brengt ze ons het mooie ‘The One Plus One’, waarin ze nog maar eens bewijst dat ze de queen van de pakkende romans is.

In ‘The One Plus One’ maken we kennis met Jess, een hardwerkende moeder met twee kinderen die met moeite de eindjes aan elkaar weet te knopen. Haar man lijkt van de aardbodem verdwenen, haar stiefzoon wordt zwaar gepest op school en haar dochter blijkt een waar wiskunde-genie die een mooie kans krijgt, maar ook en peperdure die Jess met geen moeite kan betalen. Tijd voor verandering in haar leven, en die komt er! In de vorm van een hele leuke, nerdy man. Bij het openslaan van dit boek en het lezen van de eerste pagina wist ik meteen dat ik weer een topper van Moyes in handen had en ik kan je zeggen: ze stelt zeker niet teleur in dit boek! De schrijfster laat ons kennismaken met een hoofdpersonage waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden. Jess is een schat van een vrouw, die haar hele leven in het teken zet van haar kinderen. Hoewel zij moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen hoopt ze op een veel beter leven voor haar kinderen, iets waar ze hard voor strijd. Meeleven met dit personage is dan ook een understatement, je juicht nog net niet voluit als ze een doel behaalt en huilt nog net niet in volle tranen mee als het allemaal even tegenzit. Moyes brengt ons dicht in de buurt van Jess door meerdere hoofdstukken vanuit haar perspectief te schrijven. Deze wisselt ze af met hoofdstukken vanuit haar dochter, stiefzoon en ED. Een mooie combinatie waardoor je ze allemaal goed leert kennen.

‘Liefdevol, ontroerend en voorzien van het bekende Moyes sprankje!’

Moyes kiest ervoor om dit verhaal vanuit vier perspectieven te beschrijven, maar doet dit op een organische manier waardoor ze naadloos in elkaar overlopen. Hierin sluit haar manier van schrijven goed aan op de leefwereld van de personages. Zo lezen we bij de dochter van Jess een meer jeugdige schrijfstijl, waarbij wiskunde volop op de voorgrond staan. Duiken we met de stiefzoon van Jess in de tienerdrama en bijbehorende problemen. En vinden we in Jess haar hoofdstukken weer veel aspecten terug waar volwassenen tegenaanlopen. Dit maakt dat het verhaal authentiek overkomt. Iets dat alleen maar meer kracht wordt bijgezet door Moyes prachtige schrijfstijl die op sommige momenten zelf poëtisch te noemen is. Moyes beschikt over het talent om gevoelens en emoties onder woorden te brengen die je normaal maar moeilijk kunt omschrijven. Haar zinnen zijn ritmisch en lezen daardoor heerlijk vlot weg. En dan zit er uiteraard ook nog het mooie, bekende sprankje van deze schrijfster bij, want ook dit verhaal zit weer vol met prachtige onderliggende boodschappen.

‘The One Plus One’ is wederom een prachtig verhaal van de hand van Moyes. De manier van verhaalvertelling, vanuit vier perspectieven, brengt ons een rond verhaal. De schrijfstijl van Moyes die sprankelt vanaf de eerste pagina en het plot van het verhaal maken dit een feestje om te lezen! Een boek zoals we het altijd willen zien van Moyes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.