Recensie: ‘The Party Crasher’, Sophie Kinsella

Als Effie’s vader en (ogenschijnlijk verschrikkelijke) stiefmoeder besluiten om het, door Effie en haar broer en zus geliefde, huis waar ze zijn opgegroeid te verkopen, wordt de verkoop met een feest gevierd. Effie is niet uitgenodigd, maar de laatste keer het huis zien laat ze niet zomaar aan haar voorbij gaan. Tijd om kennis te maken met Effie en haar familie in het nieuwe boek van Sophie Kinsella ‘The Party Crasher‘. Een boek met een lach en een traan.

Effie’s still not over her parents splitting up a year ago and her dad and his new girlfriend are posting photos everywhere (with the hashtags #viagraworks and #sexinyoursixties). Now they’re selling the beloved family home and holding a ‘house-cooling’ party, but Effie hasn’t been invited. Then she remembers her precious Russian dolls, safely tucked away up a chimney, and has no choice but to go back for them. She’ll just creep in, grab the dolls and leave. No one will know she was ever there.

But Effie can’t find the dolls. And as she secretly clambers around dusty attics, hides under tables and tries (and fails) to avoid bumping into her ex-boyfriend, she discovers unexpected truths about her family – and even about herself. With time running out, Effie starts to wonder if the only way to find out what’s really going on with her family is to simply crash the party…‘ (Uitgegeven door Penguin UK).

Boeken van Sophie Kinsella, het zal inmiddels wel bekend zijn, maar ik ben er helemaal verslingerd aan. Haar heerlijke vlotte schrijfstijl, haar fijne gevoel voor humor en de herkenbare verhaallijnen waarbij dramatiek zeker niet ontbreekt, zijn een feest om te lezen! Eind vorig jaar bracht de schrijfster in Engeland haar nieuwe roman ‘The Party Crasher’ uit en dit verhaal, boy oh boy, het is in één woord geweldig te noemen! Grappig, ontroerend en een echte Kinsella.

In ‘The Party Crasher’ maken we kennis met Effie, een jonge vrouw met het hart op de tong. Nadat haar ouders zijn gescheiden is haar vader voor de ogenschijnlijke golddigger Krista gevallen. De twee nemen het er goed van op zestig jarige leeftijd. En daarbij hoort ook dat ze het huis, waar Effie en haar broer en zus zijn opgegroeid, gaan verkopen. Maar niet voordat er een groot feest is georganiseerd ter eren daarvan. Iedereen is uitgenodigd, behalve Effie. En de goedlachse flapuit is niet van plan om dat zomaar aan haar voorbij te laten gaan. We maken kennis met een zelfverzekerd hoofdpersonage, dat een fijn gevoel voor humor en zelfspot heeft en daarnaast heerlijk chaotisch is. Iemand die al snel de beste vriendin van de lezer wordt doordat we alle gedachtes van haar meekrijgen in het verhaal dat is geschreven vanuit de ik-persoon. Maar waar Kinsella’s personages in vorige boeken nog wel eens wat op de oppervlakte bleven, krijgen we ook veel mee van Effie’s onzekerheden, angsten en twijfels. Kinsella brengt ons een ‘menselijk’ personage, waar je jezelf in kunt herkennen. Ze laat goed zien wat de gevolgen zijn van de acties van de personages om Effie heen en doet dit op een pakkende en ontroerende manier. Zo lezen we onder andere hoe Effie tegen haar vader aankijkt die haar de afgelopen jaren deels in de steek heeft gelaten. Deze manier van het neerzetten van een personage maakt Effie een complex hoofdpersoon, maar daardoor ook mateloos interessant om te volgen. Je wilt weten hoe het verder met haar gaat.

‘Een verhaal om nog vaak te herlezen en van te genieten!’

Kinsella’s schrijfstijl is ook in dit verhaal weer heerlijk vlot, met oog voor detail. Zo geeft ze prachtige, gedetailleerde omschrijvingen van het huis waar Effie is opgegroeid, maar worden ook emoties goed uitgediept. Deze twee manieren van schrijven worden fijn met elkaar afgewisseld, wat zorgt voor een mooi tempo en verdieping in het verhaal. Kinsella laat daarnaast in dit boek ook weer zien wat een koningin ze is op het gebied van de romans. Ze brengt ons een, meer dan driehonderd pagina tellend verhaal, dat gaat over een tijdsbestek van ongeveer twee dagen. En dat terwijl het verhaal op geen een punt inzakt of vertraagd wordt. ‘The Party Crasher’ is wat mij betreft dan ook echt een pareltje van de hand van Kinsella, dat alleen maar met complimenten kan worden beschreven.

‘The Party Crasher’ is wederom een boek om op de lijst te zetten van de mooiste verhalen uit de hand van Kinsella. Het is grappig door de zelfspot van Effie en haar manier van het aanpakken van problemen. Het is vlot en pakkend geschreven en de verhaallijn zelf is krachtig en catchy. Een verhaal om nog vaak te herlezen en van te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.