Recensie: ‘The Pre-Loved Club’, Sue Teddern

Als David Nicholls je schrijfstijl omschrijft als ‘A funny, warm, wry writer’, dan kan het niet anders dan dat je een heerlijke feelgood in handen hebt. Een omschrijving die zeker opgaat voor ‘The Pre-Loved Club‘ van Sue Teddern. Tijd om kennis te maken met dit pareltje!

Ned is in IKEA with his wife when she breaks the news that it’s over. For Gemma, it happens on the way to get fish and chips, when she opens the glove compartment of her husband’s car to find a pair of women’s sunglasses that aren’t hers. For both, it’s a bolt from the blue that rocks their faith in the world, relationships, and themselves. But you can’t sit around feeling sorry for yourself, especially when there are children involved, so both – for very different reasons – join a support group for single parents.

It’s fair to say they don’t exactly hit it off. However, as Ned and Gemma know from bitter experience, life is full of surprises, and as they navigate their respective brave new worlds, it’s possible they have more in common than either might have suspected, including – but not limited to – excess emotional baggage, low self-esteem, and the ability to take something promising and well and truly screw it up…’ (Uitgegeven door PanMacmillan).

Humor in een feelgoodverhaal met een serieuze ondertoon, ik hou ervan! Wanneer een schrijver een verhaal vertelt en daarbij zijn personages en omstandigheden op de hak neemt, zonder respectloos te worden, maakt een boek altijd een feestje om te lezen. Sue Teddern brengt ons zo’n verhaal met ‘The Pre-Loved Club’. Een verhaal waarin ze een belangrijk onderwerp behandelt ‘het einde van een relatie’, iets wat ze met verve en vooral ook veel humor doet!

In ‘The Pre-Loved Club’ maken we kennis met Ned en Gemma. Ned is een echte softy die alles doet voor zijn vriendin. Helaas besluit zijn vriendin dat ze toch niet goed bij elkaar passen en beëindigd ze de relatie. Gemma is het tegenovergestelde van Ned en iemand die vaak het achterste van haar tong laat zien. Haar recht voor zijn raap reacties leveren haar alleen niet altijd op wat ze voor ogen heeft. En om het allemaal nog een beetje erger te maken komt ze erachter dat haar man een affaire heeft met een andere vrouw. Tijd voor Ned en Gemma om hun wonden te likken en hun gebroken harten te helen in een supportgroep voor alleenstaande ouders, waar ze elkaar in eerste instantie niet kunnen uitstaan. Maar of dat zo blijft? Teddern presenteert ons twee personages die je vanaf het begin meteen in je hart sluit. Doordat het verhaal is opgetekend vanuit beide perspectieven leer je ze vanaf de eerste pagina goed kennen en voel je meteen een band met ze ontstaan. Iets dat vooral toe te schrijven is aan de manier waarop Teddern de emoties van Ned en Gemma naar papier heeft weten te vertalen, zo rauw en open. Dit maakt dat je jezelf in ze kunt herkennen en al snel meeleeft met hun verhalen.

‘Bitterzoet feelgoodverhaal’

Naast dat de schrijfster het verhaal rauw en open vertelt, is humor een belangrijk component in ‘The Pre-Loved Club’. Teddern heeft een meesterlijk gevoel voor timing en brengt ons een verhaal waarin zelf de kleinste futiliteiten humorvol worden gemaakt. Broodnodige luchtigheid in een verhaal dat daarnaast meerdere beladen thema’s behandeld, zoals: vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen, je leven opbouwen na een moeilijke gebeurtenis, alleenstaande ouder zijn, kinderen begeleiden die ineens in een andere situatie terecht komen. ‘The Pre-Loved Club’ is dan ook een bitterzoet feelgoodverhaal, waarin humor en serieuze onderwerpen hand in hand gaan.

Ik ben onder de indruk van ‘The Pre-Loved Club’. Teddern brengt ons een gelaagd verhaal dat compleet wordt verteld doordat het vanuit twee perspectieven wordt beschreven. Een verhaal waarin niet teruggedeinsd wordt om meer beladen onderwerpen naar voren te brengen, maar waar daarnaast ook de nodige luchtigheid in zit. Een pareltje om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.