Recensie: ‘The Return’, Nicholas Sparks

De vader van de romantische verhalen is terug! Schrijver Nicholas Sparks vestigde zich decennia geleden in onze feelgood harten met verhalen als ‘The Notebook’ en ‘Dear John’, tijd om daar een nieuw verhaal aan toe te voegen. Afgelopen maand bracht hij het tranentrekkende, ontroerende ‘The Return‘ uit bij Uitgeverij Sphere, waarin hij je kennis laat maken met de inspirerende Trevor en complexe, intrigerende Natalie.

Trevor Benson never intended to move back to New Bern, North Carolina. But when a mortar blast outside the hospital where he worked as an orthopedic surgeon sent him home from Afghanistan with devastating injuries, he comes to regroup in the dilapidated cabin inherited from his grandfather. 

Trevor isn’t prepared to fall in love, yet from their very first encounter, Trevor feels a deep connection with deputy sheriff Natalie Masterson. Though she seems to reciprocate his feelings, Natalie remains frustratingly distant. Further complicating his stay is the presence of a sullen teenage girl, Callie. Claiming to be 17, she works at the local store and keeps to herself. Discovering that she was once befriended by his grandfather, Trevor hopes Callie can shed light on the mysterious circumstances of his grandfather’s death, but she offers few clues – until a crisis triggers a race that will uncover the true nature of Callie’s past.(Dit boek is in het Engels)

Iedere lezer heeft zo zijn favoriete schrijvers, waar je bij het verschijnen van een nieuw boek een hele dag vrij maakt om het in één keer uit te kunnen lezen. Voor mij is dat Nicholas Sparks. Toen ik voor het eerst ‘The Last Song’ las was ik meteen verkocht. Het werd mijn favoriete boek, gevolgd door ‘A Walk to Remember’ en ‘Dear John’, en nu kan ik aan dit rijtje ‘The Return’ toevoegen. Wat heeft Sparks een prachtig werk neergezet met ‘The Return’, een verhaal dat sprankelt door het oog voor de dagelijkse bezigheden van mensen, de spanning en de liefde die de schrijver met zoveel passie naar de pagina’s heeft vertaald dat stoppen met lezen geen optie meer is.

In ‘The Return’ maken we kennis met Trevor, een oud-chirurg die tijdens een bombardement in Afghanistan zwaar gewond raakte. Na een flink revalidatietijd pakt hij zijn leven weer op terwijl hij leert om te gaan met PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) die hij heeft overgehouden aan het bombardement. Met Trevor zet Sparks zijn beproefde succesformule weer in, een verhaal over een held die zijn leven in de waagschaal legt voor anderen, we zagen het in ‘Dear John’ en in ‘The Notebook’, waar het werkte als een trein, en ook in dit verhaal geeft het een mooie gelaagdheid mee. We leren Trevor kennen op een moeilijk punt in zijn leven, worden meegenomen in zijn gedachten omdat hij direct tot de lezer spreekt. Sparks weet als geen ander hoe je een lezer een band moet laten ontwikkelen met een personage en slaagt daar ook in ‘The Return’ glansrijk in.

‘Een droom van een boek, dit wil je gelezen hebben!’

Wat de boeken van Sparks voor mij altijd mooi maken is dat hij de tijd neemt om zijn personages, hun geschiedenis en de verhaalsetting te introduceren. Hierdoor krijg je niet alleen een goed beeld van het hoofdpersonage, maar ook van de bijpersonages en de plek waar ze wonen. Alsof je naar een mooie film zit te kijken waar je zelf haast onderdeel van wordt. Dat de schrijver dan ook over een beeldende schrijfstijl beschikt is een understatement. Sparks bloemrijke schrijfstijl, soms haast op het poëtische af, zorgt dat je als lezer vanaf het eerste moment in het verhaal zit. Daarnaast besteed hij op een verfijnde, maar toch ook rauwe manier aandacht aan PTSS. Sparks legt dit uit, laat zien wat de invloed ervan is op iemand en schept begrip. Dat hij er tevens voor kiest om een mentale kwetsbaarheid op te voeren, geeft een prachtige gelaagdheid aan het verhaal waardoor ik meerdere malen met tranen in mijn ogen het verhaal heb gelezen.

Sparks slaat met ‘The Return’ ook een andere weg in. Waar in zijn vorige boeken de spanning vooral tussen de personages van de pagina’s knetterde, worden we deze keer getrakteerd op een ware speurtocht door verschillende staten, naar de afkomst van een personage. Waarbij de schrijver als geen ander weet om verhalen prachtig in elkaar te vervlechten en je als lezer op het puntje van je stoel te houden. Sparks kiest namelijk niet alleen voor één hoofdverhaal met hier een daar een vertakking, nee we krijgen zo’n vier verhaallijnen voorgeschoteld die prachtig in elkaar overvloeien zonder daarbij verwarring te scheppen voor de lezer. Iets wat voor mij alleen schrijver voor elkaar krijgen die hun personages door en door kennen.

Ik zou nog uren kunnen doorschrijven over dit geweldige boek. Sparks laat wederom zien dat hij de koning van de romantische, gelaagde verhalen is. ‘The Return’ sprankelt door de beeldende schrijfstijl van de schrijver, raakt door de ontroerende momenten en kun je niet meer loslaten door de prachtige chemie tussen de personages. Een droomboek waar je vanaf het eerste moment verliefd op wordt.

Heb jij ‘The Return’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.