Recensie: ‘The Rosie Project’, Graeme Simsion

Hét boek dat schrijver Graeme Simsion in één klap op de kaart zette, werd voor het eerst iets meer dan tien jaar geleden uitgegeven in Australië. Snel vond het haar weg over de wereld, waar iedere lezer een band vormde met hoofdpersonage Don Tillman uit ‘The Rosie Project‘. Inmiddels is ook Nederland in de ban van het boek en brengt uitgeverij Rainbow ons een prachtige pocket versie van het boek. Tijd om het verhaal in te duiken!

Don Tillman, die autisme heeft, is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.‘ (Uitgegeven door uitgeverij Rainbow, vertaald door Linda Broeder).

Sommige boeken weten je vast te pakken vanaf de eerste zin en Graeme Simsion is een schrijver die dat in ieder boek voor elkaar weet te pakken. ‘Ik heb mogelijk een oplossing gevonden voor het Echtgenote Probleem’, begint hij ‘The Rosie Project’. Een zin waarmee we meteen in het hoofd van het hoofdpersonage zitten. Een mateloos interessante man waar je boek naar boek over wilt lezen.

In ‘The Rosie Project’ volgen we Don Tillman, een man die zijn gehele leven indeelt naar aanleiding van de wetenschap. Een manier waarop hij orde kan stellen in een wereld die voor hem soms best chaotisch kan zijn doordat hij autisme heeft. Hij moet weinig hebben van de mensen om hem heen, maar mist iets in zijn leven. Wanneer hij te horen krijgt dat hij best wel eens de ideale partner voor iemand kan zijn, besluit hij dat het tijd is voor een vrouw. Maar dan wel op de Don manier, met een lange, maar dan ook echt lange, lijst aan punten waar zijn toekomstige vrouw aan moet voldoen. Simsion brengt ons een hoofdpersonage waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden. Don’s ietwat klungelige, naïeve insteek maakt hem iemand waar je naast wilt gaan staan, uitdagingen mee wilt aangaan en die al snel een vriend van de lezer wordt. We worden dicht bij hem in de buurt gebracht, doordat de schrijver het verhaal optekent vanuit zijn perspectief. Dit geeft ons een inkijkje in zijn gedachtes en gevoelens. Naast Don leren we ook Rosie in dit verhaal goed kennen. Als ware tegenpool van Don, ze is nog al een flapuit en staat haar mannetje in iedere sociale situatie. Samen vormen ze een heerlijk duo om te volgen.

‘Dit hoofdpersonage wil je pagina naar pagina blijven volgen!’

Iets dat zeker komt door de manier van schrijven van Simsion. De schrijver staat bekend om zijn mooie beeldende schrijfstijl, waarbij een goed gevoel voor humor tussen de regels doorsijpelt. Maar wat dit boek en vooral het schrijfwerk voor mij zo goed maakt is dat Simsion dit helemaal heeft afgestemd op Don. We lezen het verhaal alsof we Don horen praten. Staccato zinnen, veel kleine details (zoals bijvoorbeeld tijdsaanduidingen), precies zoals we van het hoofdpersonage verwachten. Dit geeft het verhaal een realistische inslag, wat maakt dat je door en door wilt blijven lezen om erachter te komen hoe het verder gaat met Don. Daarnaast valt dit verhaal voor mij in de categorie feelgood, door de mooie romantische momenten, de humor, maar vooral de warmte. Want als er iets doorstraalt in dit verhaal dan is het warmte, respect en de boodschap dat je kunt zijn wie je bent. Een gegeven waar het hart van iedere feelgoodliefhebber harder van gaat kloppen.

‘The Rosie Project’ is een prachtige roman van de hand van Simsion. Het geeft ons een inkijkje in het leven van een markante fictioneel hoofdpersonage dat je met liefde pagina naar pagina blijft volgen. Het is romantisch, grappig en of zo verslavend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.