Recensie: ‘The Second First Chance’, Mona Shroff

Riya en Dhillon zijn vanaf kinds af aan de beste vrienden, als tieners beginnen de eerste vonkjes bij ze over te slaan, maar helaas gooit een alles veranderende gebeurtenis roet in het eten. Wanneer ze elkaar weer tegenkomen krijgen ze een tweede kans op geluk in het nieuwe boek van Mona Shroff ‘The Second First Chance‘.

Riya Desai and Dhillon Vora grew up together. Sharing secrets, hiding in their tree house, they were playmates, best friends and later—as teenagers—almost something more. Until the devastating house fire that ripped them apart, claiming the life of Dhillon’s father and Riya’s big brother, Samir. Riya and Dhillon have barely spoken since that terrible night, but they both made big decisions based on that fire.

Riya has chosen to fight fire with everything she’s got, but it’s not easy. As the only female firefighter and one of the only people of color at her fire hall, she has to prove herself over and over. Plus, she’s hidden her career from her family. Dhillon wanted to heal things, so he became a veterinarian. When a chance encounter with a rescue dog throws Riya and Dhillon together again, he’s furious at her career choice. After what happened to them, how can she run into fires on purpose? For Riya, Dhillon’s anger is unacceptable: How can he not see that she’s protecting others from the very losses they both experienced?’ (Uitgebracht door HarperCollins USA).

Bij het zien van de cover van ‘The Second First Chance’ was ik meteen verkocht. De prachtige bloesem, de verborgen elementen erin, die later in het verhaal terugkomen. Ik was meteen benieuwd naar het verhaal erachter. En ik kan je vertellen: dat is prachtig!

In ‘The Second First Chance’ maken we kennis met Riya, een krachtige dame die weet wat ze in het leven wil. Ze is opgegroeid met Dhillon, waar ze vanaf haar tienerjaren een flinke crush op heeft ontwikkeld. Als de eerste vonken tussen hen over beginnen te springen, vindt er een alles verwoestende gebeurtenis plaats. Riya’s broer en Dhillon’s vader komen allebei om het leven tijdens een grote brand. De twee families zijn verscheurd door het verlies en verliezen daarmee elkaar ook meer uit het oog. Riya besluit om haar broer te eren en brandweervrouw te worden, Dhillon wil niets met vuur te maken hebben en vindt zijn passie in het werken met dieren als dierenarts. De twee komen weer samen als hun werkpaden elkaar kruisen. Wat begint met onbegrip voor elkaars keuzes in het leven, mondt uit tot iets anders. Shroff brengt ons twee ijzersterke personages. Complex door de gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt en die hen hebben gevormd, kwetsbaar door hoe open ze daarover zijn met de lezer en mateloos interessant door de keuzes die ze maken. Vooral Riya is een opvallend personage waar we als lezer dicht bij in de buurt worden gebracht. Shroff presenteert ons een sterke dame die niet op haar mondje is gevallen, maar laat ons ook haar binnenwereld zien, die kwetsbaar en emotioneel is. Dat je dan ook met Riya snel een band zult vormen mag duidelijk zijn.

‘Een pakkend verhaal dat staat als een huis door de personages, verhaalvertelling en onderwerpbehandeling’

Shroff schrijft dit verhaal vanuit twee perspectieven, waardoor we allebei de personages goed leren kennen. Hierbij schuwt ze geen onderwerp, zo zien we onder andere: rouwen, gebroken families, veerkracht en familiebanden naar voren komen. De schrijfster laat zien wat voor een effect het heeft op een familie als zo’n gruwelijke gebeurtenis plaatsvindt, ze maakt emoties zichtbaar en geeft woorden aan gevoelens. Dit doet ze met en prachtige gedetailleerde schrijfstijl waardoor je helemaal wordt meegezogen in het verhaal (tissues bij de hand houden is zeker geen overbodige luxe). Romantiek zit ook zeker in dit verhaal, maar vormt een bijlijn in het grotere verhaal dat meer draait om familie. Daarbij besteedt Shroff ook mooi aandacht aan de Indiase cultuur, waar je als lezer deelgenoot van wordt gemaakt.

‘The Second First Chance’ is een prachtig verhaal van de hand van Shroff. Het is pakkend door de onderliggende dynamieken tussen de personages, de manier van verhaalvertelling en de vele onderwerpen die aan bod komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.