Recensie: ‘The Story Collector’, Iris Costello

Wanneer Edie een mysterieuze doos vindt in haar nieuwe huis ontvouwt zich het spannende en intrigerende verhaal over drie vrouwen. Hoewel ze op het eerste oog niet veel gemeen hebben, blijkt dat een groot geheim daar verandering in brengt. Het vormt de basis van het nieuwe boek van Iris Costello ‘The Story Collector‘.

London, 1915: Amid the wartime chaos, Katerina is hailed as a beacon of hope for her bakery, which offers divination alongside sweet treats. But the dark truth she’s hiding could cost her everything.

Germany, 1918: Miriam secretly vows to help a mute British soldier in the prisoner-of-war camp she’s stationed at. Soon she must make an impossible choice: will she save the one she loves, or herself?

Cornwall, Present Day: Edie is astonished to discover a mysterious box hidden in the wall of her newly renovated cottage. As Edie starts to investigate, she uncovers a secret that has lain hidden for over a century…‘ (Uitgegeven door Penguin UK).

Historische romans, ze hebben het vermogen om je helemaal mee te nemen in de geschiedenis. Om je onder te dompelen in het leven van jaren geleden. Waar je stuit op verhalen die ontroeren, raken en je meermaals zullen verrassen. Iris Costello brengt ons dit voorjaar zo’n boek met ‘The Story Collector’.

In ‘The Story Collector’ maken we kennis met Edie, een kunstenares die naar een huisje aan de kliffen van Cornwall is verhuisd. Daar stuit ze op een bijzonder tarot-kaartenset. Hoewel Edie de nuchterheid zelve is, en niet zoveel met tarot heeft, besluit ze toch om het een kans te geven. Met alle gevolgen van dien. Tegelijkertijd volgen we de verhalen van Kitty, een Duitse banketbakker die de gave heeft om tarot kaarten te leggen, en Miriam een verpleegster in een oorlogskamp. Costello vertelt ons hun verhalen vanuit alle drie de perspectieven, waarbij we iedereen goed leren kennen. De schrijfster geeft de hoofdpersonages voldoende tijd om hun verhalen te vertellen en om ons mee te slepen erin. Want dat doet ze zeker. Miriam, Edie en Kitty zijn heerlijk menselijk met zo hun gebreken en talenten. Zo menselijk zelfs dat ze haast werkelijkheid worden op papier. Wanneer je hun verhalen leest lijkt het alsof ze tegen je praten, alsof je ze zo tegen zou kunnen komen op straat. Hierdoor kun je jezelf in ze herkennen en leef je vanaf het eerste moment met ze mee.

‘Vol pakkende personages die levensecht voelen’

Iets dat ook in de hand wordt gewerkt door Costello’s prachtige, gedetailleerde manier van verhaalvertelling. Niet alleen de gevoelens van de personages worden goed naar voren gebracht, ook de omgevingen waarin ze zich bevinden worden tot in de details beschreven. Dit maakt dat je het gevoel hebt dat je met Edie in Cornwall bent, de je Kitty haar geweldige baksels ziet bereiden en dat je samen met Miriam gewonden verzorgd in het oorlogskamp. Hoewel de personages tot in de perfectie zijn uitgewerkt en realistisch aanvoelen, heeft het verhaal hier en daar wat ogen en haken. De verhaallijn voelt soms ietwat lukraak, waardoor het niet geheel te volgen is. Gebeurtenissen volgen elkaar op, maar de verbinding ertussen is niet altijd even scherp. Voor de lezer met de lange adem zal dit geen probleem zijn. Als je er eenmaal aan gewend bent stuit je op een verhaal dat je zeker zal overtuigen.

‘The Story Collector’ is een gedetailleerde historische roman die vooral weet te overtuigen door de personages in het verhaal. Zij worden prachtig geportretteerd waardoor je snel een band met ze vormt. Hoewel het verhaal hier en daar wat lukraak voelt, is het zeker de moeite waard om erin te duiken en je onder te dompelen in een spannend en ontroerend verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.