Recensie: ‘The Summer I Turned Pretty’, Jenny Han

Eén meisje, twee jongens en een zomer die alles verandert. Schrijfster Jenny Han kennen we van haar immens populaire boekenserie ‘To All the Boys I’ve Loved Before’. Voordat ze deze serie uitbracht, bracht ze in 2009 haar eerste serie ‘The Summer I Turned Pretty’ uit, die is omgevormd tot een ware hit Amazon Prime Video serie. Tijd om een kijkje te nemen in een van de eerste boeken die Han ooit schreef!

‘Every year Isabel spends a perfect summer at her family friends’ house. There’s the swimming pool at night, the private stretch of sandy beach . . . and the two boys. Unavailable, aloof Conrad – who she’s been in love with forever – and friendly, relaxed Jeremiah, the only one who’s ever really paid her any attention. But this year something is different. They seem to have noticed her for the first time. It’s going to be an amazing summer – and one she’ll never forget…’

Al een tijdje zag ik ‘The Summer I Turned Pretty’ van Jenny Han voorbijkomen op instagram en tiktok, toen ik het boek tegenkwam in een Duitse boekhandel was mijn interesse gewakkerd voor het verhaal. Dit is één van de eerste boeken die Han heeft geschreven en ik was razend benieuwd naar haar schrijfstijl. En ik kan je zeggen: ‘The Summer I Turned Pretty’ is zeker een pakkend verhaal, maar heeft wel een aantal haken en ogen.

In ‘The Summer I Turned Pretty’ maken we kennis met Isabel. Ieder jaar spendeert ze haar zomervakantie in het vakantiehuis van een goede vriendin van haar moeder. Samen met broer Steven en de twee kinderen van de goede vriendin van haar moeder de norse Conrad en altijd vrolijke Jeremiah. Isabel, door iedereen liefkozend Belly genoemd, heeft al jaren een grote crush op Conrad, een onbeantwoorde crush wat hij zag haar nooit staan. Totdat ze de bekende overgang van kind naar tiener maakt en hij ineens wel oog voor haar heeft. Al is dat met Conrad nooit helemaal te zeggen of hij echt oog voor je heeft of je meer irritant vindt. Tijd om daarachter te komen! Met Isabel zet Han een likeable personage neer, iemand die je meteen in je hart sluit alsof ze je kleine zusje is. Ze heeft iets kinderlijks over zich, vrolijk, onbevangen. Maar aan de andere kant zien we ook de emotionele ontwikkeling die je maakt van kind naar tiener naar voren komen, waarin er meer onzekerheden naar boven komen en zorgen. Han brengt deze tweedeling prachtig naar papier en neemt ons mee in de leefwereld van Isabel. Daarbij heeft ze veel oog voor het belang van bijpersonage. Bijpersonage kunnen een verhaal maken of breken. Als ze alleen dienen ter ondersteuning van het hoofdpersonage, dan maken ze het verhaal eendimensionaal. Daar is in ‘The Summer I Turned Pretty’ zeker geen spraken van. Han geeft zowel Conrad als Jeremiah ruimte om hun eigen verhaal te vertellen, te midden van het verhaal over Isabel, door ze vooral in dialogen goed aan het woord te laten. Dit zorgt ervoor dat je een compleet beeld krijgt van het verhaal en de personages en zo ook helemaal erin mee wordt genomen.

‘Een boek dat iedere tiener zal aanspreken!’

Han’s schrijfstijl zoals we die kennen uit haar bekende boekenreeks ‘To All The Boys I Loved Before’, die we het beste kunnen omschrijven als catchy, vlot en pakkend, komt zeker terug in ‘The Summer I Turned Pretty’. Het verhaal heeft meerdere catchy oneliners die je het liefst allemaal zou willen opschrijven. Wel zien we een beginnende schrijfster aan het woord in dit verhaal. Hier en daar kabbelt het verhaal in ‘The Summer I Turned Pretty’ voort, waardoor het op sommige momenten wat inzakt. De verhaallijn wordt dan meer verwarrend en je merkt dat Han zoekende is naar hoe ze het plot naar een climax moet leiden. Gaandeweg het verhaal zien we hier wel een vooruitgang in en wordt het zeker op het einde spannend. Daarnaast complimenten voor de schrijfster voor de onderwerpen die ze aan bod laat komen. Zo passeren onder andere gescheiden ouders, ziekte, volwassen worden, gebroken harten en vriendschap de revue. Waardoor iedere tiener wel een raakvlak zal hebben met het verhaal.

‘The Summer I Turned Pretty’ is een catchy verhaal van de hand van Han. We zien hier haar talenten als jonge schrijfster terugkomen die ze inmiddels heeft weten uit te bouwen tot een van de meest catchy schrijfstijlen van dit moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.