Recensie: ‘The Wind Will Catch You’, Michelle Theall

Het leven van de jonge Sky is allesbehalve fijn verlopen: ze groeide op in de pleegzorg, had alleen haar broer om op terug te vallen en leefde vaak met honger. Wanneer ze haar leven weer een beetje op de rit heeft krijgt ze een telefoontje dat haar leven voorgoed verandert. We lezen erover in het debuut van schrijfster Michelle Theall ‘The Wind Will Catch You‘. Een beklemmend, prachtig geschreven verhaal dat je zal bijblijven tot ver na het omslaan van de laatste pagina.

Sky Fielder is a typical college student, except that she is a product of the foster care system, lives in a halfway house, and meets with her caseworker on a weekly basis. While failing to balance her grades and erratic social life, she receives a call from a hospital, asking her to make medical decisions for her brother Ben—who died more than a decade before. The call must be a scam, and besides, Sky has a new life now. None of her classmates know about her desperate and feral childhood in West Texas, where her brother kept her mind off hunger with adventures along the riverbeds and cliffs surrounding their trailer—or about the rash decision that cost him his life and almost ended hers. In fact, only one person truly knows Sky, because it’s her job. But Sky’s assigned caseworker, Laura, is an employee of social services, which surely means she can’t be trusted. As Laura helps Sky unravel the mysteries surrounding the man in the hospital, Sky remembers the risks it takes to love and be loved. When the past and the present collide   and long-kept secrets are revealed, Sky must decide how far she’s willing to go to have a home and family again.’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Het gebeurt niet vaak dat ik compleet stil ben na het lezen van een verhaal en het liefst er weer vol in zou willen duiken om het nog een keer te beleven. Michelle Theall’s debuut wist precies dat voor elkaar te krijgen. Wauw, wat is ‘The Wind Will Catch You’ een aangrijpend coming-of-age verhaal, met zoveel diepgang, plottwisten en prachtig schrijfwerk. Een boek dat iedere romanlezer tenminste een keer zou moeten lezen.

In ‘The Wind Will Catch You’ maken we kennis met Sky, een jonge studente die met moeite (en vooral verdovende middelen) door het leven gaat. Ze is opgegroeid in de pleegzorg. Haar ouders is ze op jonge leeftijd verloren, waarna ze een aantal jaren samen met haar broer in een camper heeft gewoond. Wanneer pleegzorg daarachter komt worden de twee uit elkaar gehaald, Sky kan terecht bij een vooraanstaand gezin, haar broer staat een leven vol strijd, drugs en geweld te wachten. Wat zijn dood tot gevolgen heeft, of toch niet? Wanneer Sky een telefoontje krijgt van een arts die haar broer onder behandeling heeft, denkt ze in eerste instantie dat het een scam is, totdat ze er verder induikt. Theall brengt ons een hoofdpersonage dat vanaf de eerste pagina enige afstand tot de lezer bewaard. Je kunt haar niet doorgronden, weet niet wat haar motieven zijn en waarom ze zo teruggetrokken is. Beetje bij beetje leren we haar en haar verhaal kennen, door de gesprekken die ze voert met haar caseworker. En hoe meer we kennismaken met Sky, hoe meer we haar in ons hart sluiten. Dat komt zeker door de manier van verhaalvertelling van Theall, die dit verhaal op een kunstige manier in elkaar weet te verweven. We lezen namelijk over het heden (2019) als Sky begint aan haar zoektocht naar haar familie, maar ook over het verleden waar ze haar caseworker beetje bij beetje vertelt over de schrijnende dingen die ze heeft meegemaakt. Maar dat niet alleen, een tweede hoofdpersoon wordt op een prachtige manier in het verhaal verwerkt. We lezen namelijk in de dagboeken van de broer van Sky wat er met hem gebeurt. Dit zorgt voor een compleet verhaal, waarbij je telkens weer nieuwe details ontdekt die als puzzelstukken samenvallen in een verhaal dat beklijft vanaf de eerste pagina.

‘Rauw, emotioneel en intens!’

Debutant Theall heeft haarzelf de lastige taak gegeven om zowel met meerdere perspectieven te werken, als ook met meerdere tijdspaden. En dat doet ze geweldig! De tijdspaden lopen fijn in elkaar over, waarbij je op de juiste momenten net even wat meer informatie krijgt om het verhaal goed te kunnen begrijpen, maar niet teveel om het weg te geven. Daarnaast hebben zowel Sky als haar broer een mooie eigen stem in het verhaal, waartussen Theall gemakkelijk schakelt. Het zijn echter de diepere lagen die de schrijfster blootlegt die dit verhaal voor mij naar een hoger niveau tillen. Zo schijnt ze een licht op het pleegzorgsysteem in Amerika dat soms te wensen overlaat, maar ook op rouwen en wat dit met kinderen doet. Theall deinst er daarnaast niet voor terug om de weerslag van een jeugdtrauma rauw op te tekenen, met onder andere aandacht voor drugsgebruik en geweld. Hoewel deze aspecten van het verhaal een grote impact zullen maken op de lezer, geven ze ‘The Wind Will Catch You’ een realistische slag, waardoor dit verhaal nog harder binnen zal komen. Theall vindt hierbij wel de juiste balans, door niet alleen zware onderwerpen te behandelen, maar ook ruimte te houden voor rust en vooral hoop.

‘The Wind Will Catch You’ is wat mij betreft het beste boek van dit jaar tot nu toe! Het beklijft door de intense en beklemmende verhaallijn, het overtuigt door de eerlijkheid en rauwheid van het verhaal, maar het zal je altijd bijblijven door de prachtige schrijfstijl van Theall. Jeetje, wat is dit een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.