Recensie: ‘The Wishing Game’, Meg Shaffer

Sommige boeken kunnen je leven veranderen. Ze kunnen je aan het denken zetten, inspireren om een ander pad te bewandelen of zelfs je hele leven overhoop te gooien en naar een ander land te verhuizen. Maar wat als een boek zowel jouw leven als dat van iemand in nood zou kunnen veranderen. Het overkomt hoofdpersonages Lucy in ‘The Wishing Game‘ van Meg Shaffer.

Lucy Hart knows better than anyone what it’s like to grow up without parents who loved her. In a childhood marked by neglect and loneliness, Lucy found her solace in books, namely the Clock Island series by Jack Masterson. Now a twenty-six-year-old teacher’s aide, she is able to share her love of reading with bright, young students, especially seven-year-old Christopher Lamb, who was left orphaned after the tragic death of his parents. Lucy would give anything to adopt Christopher, but even the idea of becoming a family seems like an impossible dream without proper funds and stability.

Just when Lucy is about to give up, Jack Masterson announces he’s finally written a new book. Even better, he’s holding a contest at his home on the real Clock Island, and Lucy is one of the four lucky contestants chosen to compete to win the one and only copy. For Lucy, the chance of winning the most sought-after book in the world means everything to her and Christopher. But first she must contend with ruthless book collectors, wily opponents, and the distractingly handsome (and grumpy) Hugo Reese, the illustrator of the Clock Island books. Meanwhile, Jack “the Mastermind” Masterson is plotting the ultimate twist ending that could change all their lives forever.‘ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Sommige boeken kunnen zo’n indruk op je maken dat je leven erdoor verandert. We hebben allemaal wel een boek in gedachten waarbij we dat gevoel hebben gehad. Schrijfster Meg Shaffer neemt dit fenomeen als de basis van haar nieuwe boek ‘The Wishing Game’, waarin het winnen van een boek het leven van zowel het hoofdpersonage als een weeskind flink kan veranderen.

In ‘The Wishing Game’ maken we kennis met Lucy, een assistent-leerkracht met een hart van goud. Ze bekommert zich erg over het lot van haar studenten en dan vooral over de jonge Christopher, die net als Lucy een moeilijke jeugd doormaakt. Als weeskind wordt hij door zijn pleegouders niet goed behandeld, Lucy zou er dan ook alles voor over hebben om zijn pleegouder te worden. Wat ze daarvoor nodig heeft is geld. Wanneer haar favoriete auteur bekend maakt dat hij een nieuw boek uitbrengt, waarvan maar één exemplaar ooit het daglicht zal zien, schrijft Lucy haarzelf meteen in voor een wedstrijd om kans te maken op het boek. Met alle gevolgen van dien. Shaffer brengt ons met Lucy een interessant hoofdpersonage, iemand met het hart op de juiste plek. Maar ook iemand met een zeer gecompliceerde jeugd, waarvan de gevolgen doorsijpelen in haar volwassen leven. Het hoofdpersonage heeft niet altijd evenveel aandacht gekregen van haar ouders omdat zij zich moesten bekommeren over haar oudere zus die ziek was. Het gebrek aan aandacht heeft Lucy veel verdriet gedaan en maakt dat ze het lastig vindt om haar weg te vinden in relaties. Shaffer brengt ons dicht bij Lucy in de buurt, door ons als een vogel boven het verhaal te hangen. We worden deelgenoot gemaakt van haar emoties en gevoelens en maken kennis met haar geschiedenis. Hierbij zoekt de schrijfster een fijne lijn op die soms wel wordt gepasseerd. Lucy gaat zo op in haar verleden dat het soms lastig is om haar keuzes in het heden te volgen.

‘Een verhaal dat aanzet tot denken’

Shaffer presenteert ons in ‘The Wishing Game’ een mooie gedetailleerde manier van schrijven, die op sommige momenten haast literair te noemen is. We worden meegenomen in mijmeringen van het hoofdpersonage en gaan diep in op haar gedachtes. Daarbij wordt de lezer uitgedaagd om zelf een mening te vormen over de situatie. En niet alleen over Lucy. De schrijfster brengt ons ook twee andere personages van waaruit ze delen van het verhaal beschrijft. Dit geeft ons een mooi vol beeld van het verhaal dat echt tot leven komt door de verschillende personages. Waarbij vooral de markante Jack Masterson er één is die je zeker aan de pagina’s gekluisterd zal houden door zijn manier van doen.

Shaffer brengt ons met ‘The Wishing Game’ een interessant verhaal vol kleurrijke personages, mooie verdiepende lagen en dito schrijfwerk. Het schijnt een licht op de gevolgen van een moeilijke jeugd op de rest van het leven, waar we deelgenoot van worden gemaakt door de ogen van de mensen die het zelf hebben ervaren. Een verhaal dat staat als een huis, wel een paar scheurtjes heeft, maar je zeker zal vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.