Recensie: Then Came You

‘Leef het leven!’ Als er een boodschap is die je uit de tranentrekker van deze zomer, de film, ‘Then Came You‘ kunt halen dan is het die wel. Want wat is deze film goed!

De tiener Calvin (Asa Butterfield) werkt op de bagageafdeling van een vliegveld, heeft last van hypochondrie en is erg op zichzelf. Totdat de terminaal zieke tiener Skye (Maisie Williams) op zijn pad komt en hem betrekt bij het afvinken van haar “to-die-list”. Door Skye durft Calvin dingen die hij eerder niet voor mogelijk hield, bijvoorbeeld het versieren van de avontuurlijke stewardess Izzy (Nina Dobrev) of -letterlijk- de sprong in het diepe wagen vanaf de hoogste duikplank.  Zou Calvin samen met Skye dan toch het leven onder ogen durven komen?

Je kent ze wel, films die je na het kijken nog een aantal dagen bezighouden omdat ze zo geweldig waren. Dat had ik met ‘Then Came You’. Superlatieven als ‘prachtig’ schieten te kort bij deze film, ik kan zeggen dat dit één van de beste films is die ik tot nu toe heb gezien. Ontroerend, met veel passie gemaakt en het beschikt over een verhaal dat je zeker nog een aantal dagen bezighoudt. In deze film volgen we namelijk het verhaal van Calvin, een tiener die last heeft van hypochondrie (mensen die dat hebben denken vaak dat ze ernstige ziektes hebben), waardoor hij ieder uur zijn lichaamstemperatuur opmeet, zijn hartslag checkt en een hele checklist aan verschijnselen afgaat. Dit zit zijn sociale leven goed in de weg, totdat hij de terminaal zieke Skye ontmoet, zij besluit dat hij haar moet helpen bij het afvinken van haar ’to-die-list’, inclusief opgepakt worden door de politie en in de buitenlucht een toneelstuk opvoeren.

‘Over de verhaallijn kan ik kort zijn, het weet te boeien tot het einde’

De hoofdrollen worden in deze film vertolkt door Asa Butterfield en Maisie Williams, acteertalenten die perfect aansluiten bij hun rol. Butterfield, vooral bekend van ‘The Boy in the Striped Pyjamas’, laat in ‘Then Came You’ een hele andere kant van zichzelf zien. Naast kwetsbaar durft hij ook humorvol uit de hoek te komen en zet hij met verve een rond personage neer. Iemand die je zo tegen zou kunnen komen op straat. In Maisie Williams vindt hij een goede tegenspeelster, de GoT-actrice laat haarzelf in deze film vooral van haar humoristische kant zien. Ze heeft de lachers snel op de hand met haar gevoel voor timing, al zijn het de kwetsbare momenten waarin ze schittert. Williams weet haarzelf helemaal te verplaatsen in de terminaal zieke Skye en haar rol geloofwaardig neer te zetten.

Over de verhaallijn zelf kan ik kort zijn, deze weet te boeien tot het einde. De scriptschrijvers hebben duidelijk gedegen onderzoek gedaan naar de achtergrond van de personages waardoor je ze goed leert kennen in de film. Wat mij daarnaast opviel aan deze film is dat er bewust voor wordt gekozen om de kwetsbare momenten uit te lichten, maar je niet als kijker meer dan anderhalf uur zit te huilen om het hele verhaal zwaar is. Ze hebben de juiste balans gevonden tussen humorvolle en kwetsbare momenten en zetten daarmee een film neer die lang zal bijblijven.

‘Then Came You’ staat op mijn lijstje van de vijf mooiste films die ik ooit heb gezien. Unieke verhaallijn, geweldige acteurs die je vanaf de eerste minuut de film in trekken en geen opsmuk in het camerawerk waardoor het verhaal oprecht overkomt.

Heb jij ‘Then Came You’ ook gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van deze film vindt.

*Boekhopper kreeg vrijkaarten van filmdistributeur Dutch FilmWorks om deze film te recenseren, dit heeft op geen enkele manier invloed gehad op deze recensie.

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Judith

    Helemaal mee eens! Ik ging de film in met weinig verwachtingen en ben echt positief verrast. Een prachtige film met zowel humor als emotie. Ook verfrissend dat die twee echt alleen maar vrienden worden. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.