Een nieuw boek van Jackie van Laren staat voor mij al jaren gelijk aan een middag helemaal leegmaken om het boek te gaan lezen. Als er een schrijfster is die bovenaan mijn lijstje staat met toppers van de Nederlandse roman/chicklit wereld dan is het Van Laren wel. En de schrijfster is terug! Maak kennis met ‘Thuiskomen’.
‘Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.
De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?’
Yes, een nieuwe boek van Jackie van Laren! Wat mij betreft de koningin van de Nederlandse romans/ chicklit. Ze weet in haar boeken altijd de perfecte balans te vinden tussen: humor, romantiek, luchtige en zware onderwerpen. En je zult het vast wel kunnen raden, voor deze beschrijving doet haar nieuwe boek ‘Thuiskomen’ zeker niet onder. Wat een pareltje heeft Van Laren weer neergezet en dit keer laat ze ook een andere verhaalinsteek zien, die zeker naar meer smaakt. In de voorgaande verhalen van de schrijfster stonden vooral jonge mensen centraal. Maar het was tijd voor een frisse nieuwe weg en die heeft Van Laren gevonden in hoofdpersoon Freddy, een vrouw van middelbare leeftijd met overgangsperikelen en een fijn soort humor waar levenservaring in sprankelt. Dit gecombineerd met de verhaallijn van Odile, die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben, zorgt voor een topper van een elfde boek van de schrijfster.
‘Wederom een topper van Van Laren’s hand’
Wat ik altijd zo goed vind aan de verhalen van Jackie van Laren is dat ze geen taboeonderwerp uit de weg gaat en ook zeker niet schroomt om deze in al hun rauwheid te presenteren. Zo behandelt de schrijfster in dit verhaal het onderwerp huiselijk geweld. Dat doet ze op een mooie respectvolle manier, waarbij het verhaal niet te zwaar aanvoelt. Maar ze maakt wel duidelijk wat dit met iemand doet en hoe het iemand vormt. Een prachtige manier om onderwerpen waar niet altijd over gepraat wordt onder de aandacht te brengen.
Daarnaast maak ik ook graag weer een compliment voor de schrijfstijl van Van Laren. Haar bekende vlotte schrijfstijl laat ook dit boek weer schitteren en zorgt ervoor dat wegleggen niet tot de mogelijkheden behoort. Omdat ze vanuit twee perspectieven schrijft, en dit doet in de ik-vorm, zorgt ze er tevens voor dat je al snel een band met de dames opbouwt en ze goed leert kennen. Daarnaast zorgt het wisselen in perspectieven er uiteraard voor dat de spanning goed opbouwt en het verhaal gedurende de 320 pagina’s niet een keer inzakt.
Ik kan niets anders zeggen dan dat dit weer een topper is van Van Laren’s hand. Een vlot geschreven, pakkend verhaal waar de balans perfect is gevonden tussen luchtigheid en zwaarte. Waar perspectieven vakkundig worden afgewisseld en zo de spanning goed wordt opgebouwd. Een verhaal waar voor mij alles aan klopt!
Heb jij ‘Thuiskomen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!