Recensie: ‘Tijd om opnieuw te beginnen’, Carmen Korn

Carmen Korn zette haarzelf in één keer op de kaart met haar serie over vier vrouwen die samen verlangen naar een nieuwe tijd in ‘Dochters van een nieuwe tijd’. Begin deze maand bracht ze ons het tweede deel (waar ik reikhalzend na uitkeek, het eerste deel was zo goed!) genaamd ‘Tijd om opnieuw te beginnen‘. Wederom duiken we in het leven van de vier vrouwen die Korn op een prachtige manier portretteert!

Het is 1949; de nazi’s zijn verslagen. Het geluid van de bombardementen is nog maar net weggestorven. Hamburg ligt in puin. Velen hebben iemand verloren. Henny is op zoek naar haar vriendin Käthe, die verdwenen is. Lina opent een boekwinkel in de stad en Ida is teleurgesteld over haar relatie met de Chinese Tian. 

Het tweede deel van de trilogie vertelt verder over het leven van de vriendinnen en hun kinderen, die op hun beurt hun eigen verhaal hebben. Ondertussen voltrekken zich op de achtergrond de pastelkleurige jaren vijftig en de beweeglijke jaren zestig, met onder andere de maanlanding, de bouw van de Berlijnse Muur en de muziek van The Beatles.’ 

Vier vrouwen, een eeuw geschiedenis: ‘Tijd om opnieuw te beginnen’. Een titel die dit boek krachtig omschrijft. Korn neemt ons mee naar de tijd na de Tweede Wereldoorlog, waarin de wereld beetje bij beetje werd opgebouwd. Met een korte introductie van de personages en hier en daar een verwijzing naar het vorige boek, gaat de schrijfster meteen door waar het vorige boek is geëindigd. Het geliefde Hamburg van de vier vrouwen ligt in puin, oorlogstrauma’s komen boven en wederopbouw wordt gestart. Tijd om opnieuw te beginnen.

Henny, Käthe, Lina en Ida hebben de oorlog achter de rug en hun droom over een nieuwe tijd begint steeds meer uit te komen. Samen stappen ze over naar de volgende fase van hun leven, waarin ze afscheid nemen van de angst van de oorlog, hun kinderen grootbrengen en zelfs kleinkinderen ten tonele verschijnen. Korn brengt ons de vrouwen zoals we ze kennen van het eerste boek, de vrouwen waar we vriendinnen mee zijn geworden waardoor het tweede boek dan ook voelt als thuiskomen. Waar de personages in het eerste deel nog hier en daar wat geheimen voor de lezer hadden, kennen we ze nu door en door. De schrijfster haakt hier op in door de personages nog meer uit te diepen en je zo nog dichter bij ze in de buurt te brengen. Samen ga je naar de volgende fase in hun leven, waarin je als het ware als een vogel boven het verhaal hangt en met de vrouwen meekijkt terwijl ze hun leven opnieuw vormgeven.

‘Een prachtig tweede deel waar je niet in kunt stoppen met lezen!’

Geschiedenis speelt een grote rol in de boeken van Korn en ook in ‘Tijd om opnieuw te beginnen’ laat ze dit goed terugkomen. De vrouwen vormen de rode draad, maar de vele gebeurtenissen uit de geschiedenis (1949-1969) het decor. Zo lezen we onder andere over de eerste maanlanding, de opkomst van The Beatles, maar ook over meer persoonlijke onderwerpen die de vrouwen meemaken. Zo leren we meer over scheiden in die tijd, de opkomst van de homo-emancipatie en de eerste vrouwen die gingen studeren. Wat het boek een hyper realistisch gevoel meegeeft. Dit in combinatie met Korn heerlijke vlotte schrijfstijl met veel oog voor detail zorgt voor een droom van een tweede deel! De schrijfster weet als geen ander hoe ze het succes van het eerste deel moet opvolgen: werkt met korte hoofdstukken die het fenomeen ‘ik lees nog één hoofdstuk’ in de hand werken, voert nieuwe pakkende personages op maar wijkt daarbij niet van haar vertrouwde personages af waar we allemaal een band mee hebben gesloten.

Korn levert ons een geweldig boek met ‘Tijd om opnieuw te beginnen’! Een boek dat je pakt vanaf de eerste pagina en nog ver nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen vasthoudt. Ik kan niet wachten totdat het derde deel volgend jaar uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.