Recensie: ‘Tijgerlelie’, Marion Pauw

Haar deelname aan een van mijn favoriete programma’s ‘Expeditie Robinson’ inspireerde schrijfster Marion Pauw voor haar nieuwe verhaal ‘Tijgerlelie‘. Een bruisende literaire thriller die je vastgrijpt en niet meer loslaat tot de laatste pagina.

‘Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer. Lili valt steeds meer buiten de groep en op een avond loopt het zo vreselijk uit de hand dat er een dode valt.

Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf in de Pyreneeën. Als ghostwriter leidt ze een anoniem en geïsoleerd bestaan en antidepressiva houden haar op de been. Wanneer een van Lili’s oud-huisgenoten zelfmoord pleegt, besluit ze de anderen te confronteren met het verleden.’ (Uitgegeven door Ambo Anthos).

Als je schrijfster Marion Pauw nog niet kende door haar meesterlijke boeken, dan heb je vorig jaar wel kennis met haar gemaakt als de net zo’n geweldige kandidaat van Expeditie Robinson. Pauw wist menig fan te verrassen door bij haar vertrek van het eiland een ananas te stelen, nadat ze zwaar teleurgesteld was in haar team. De ervaringen die Pauw opdeed op het eiland dienen als inspiratie voor haar nieuwste boek ‘Tijgerlelie’.

Pauw steekt haar boek ijzersterk in, met een krachtig eerste hoofdstuk. We zitten meteen in de spanning van het moment, waarbij er zojuist iemand is overleden. Lang krijgen we niet de tijd om hier bij stil te staan als we meteen een sprong naar het heden maken waar we kennismaken met Lili. Lili is vrouw die wordt geteisterd door gebeurtenissen uit het verleden, die haar door de jaren heen hebben gevormd. Veel verdriet en trauma heeft ze proberen weg te drukken, totdat ze een boek moet schrijven over een bekende goeroe die daar feilloos doorheen prikt. Lili wordt geconfronteerd met het verleden en niet alleen dat. Een aantal mensen die ze al jaren niet meer heeft gezien, en liever ook niet meer ziet, maken weer hun intrede in haar leven. Pauw brengt ons een mateloos interessant hoofdpersonage, waar we vanuit de ik-vorm over lezen. Iemand die de mensen om haar heen zoveel mogelijk op afstand houdt en zo ook de lezer. Beetje bij beetje krijgen we te lezen wat er is gebeurd in het hotel van haar oom. We vormen een band met Lili.

‘Ijzersterk schrijfwerk!’

Pauw tekent dit verhaal op vanuit twee verhaallijnen, een vanuit het heden en een vanuit het verleden. In beide verhalen volgen we Lili, waarbij we meteen een goed beeld krijgen bij hoe bepaalde situaties uit het verleden invloed hebben op haar in het heden. De schrijfster zoekt daarbij de diepgang op, door de weerslag van trauma’s op iemands leven bloot te leggen, maar ook te laten zien wat groepsdruk kan doen met beslissingen die worden genomen. Dit doet Pauw met haar meesterlijke vlotte schrijfstijl, die staat als een huis in zowel de dialogen als de gedachtengangen van Lili. Dit maakt dat het verhaal heel organisch leest en scenes mooi in elkaar overvloeien. Het is echter het thrilleraspect dat hier en daar wat te missen is in ‘Tijgerlelie’. Zoals de cover van het boek al zegt gaat het hier om een literaire thriller. Vooral dat eerste deel van het genre zien we terugkomen in het boek. Met prachtige zinnen die als muziek elkaar opvolgen, diepgang in de onderwerpen en veel momenten voor de lezer om zelf na te denken over de gebeurtenissen in het boek. De spanning zit er wel in, maar voert niet de hoofdtoon.

‘Tijgerlelie’ is een mateloos interessant boek van de hand van Pauw. Het sterke schrijfwerk, de prikkelende personages en de pakkende verhaallijn maken dit een boek om in één middag meteen uit te lezen. En daarnaast is het ook nog een feestje voor het oog om ernaar te kijken. Het boek is namelijk bedrukt aan de zijkant met een tijgerprint in geel, zwart en wit. Uniek voor in de boekenkast!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.