Recensie: ‘Trinkets’, Kirsten Smith

De serie wordt door veel YA-liefhebbers met lovende recensies ontvangen. Maar zoals met veel populaire series, schuilt er achter het script een imposant boek dat je zeker gelezen moet hebben. ‘Trinkets‘, van schrijfster Kirsten Smith, verscheen afgelopen maand dan ook eindelijk op de Nederlandse markt. Weet het de hoge verwachtingen waar te maken?

‘Elodie, Tabitha en Moe krijgen een kick van stelen. Wanneer deze totaal verschillende meiden elkaar tegenkomen bij een verplichte bijeenkomst van Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een wonderlijke vriendschap.
Moe is de bad girl van het trio, Elodie de buitenstaander en Tabitha heeft alles: geld, looks, populaire vrienden én een uitpuilende kledingkast. Wat drijft hen? En hoe overleven ze die irritante bijeenkomsten en hun middelbare school? Een ding is duidelijk: alles kun je stelen, maar vriendschap is onbetaalbaar.’

Toen ik hoorde dat dit boek uitkwam was ik meteen enthousiast. Schrijfster Kirsten Smith is namelijk ook verantwoordelijk voor de scripts van ’10 Things I Hate About You’ en ‘Legally Blonde’. Toch wel twee van mijn favoriete films. Ik had dan ook hoge verwachtingen van het boek, verwachtingen die zeker waar zijn gemaakt! ‘Trinkets’ is vlot geschreven, spannend en behandelt op een mooie manier taboeonderwerpen, zoals problemen in de thuissituatie.

‘Trinkets’ is een feest om te lezen door de prachtige vertelstijl van Kirsten Smith’

Laten we beginnen met de schrijfstijl, zoals we van Smith mogen verwachten is deze vlot genoeg om een catchy YA verhaal te schrijven. Maar de schrijfster neemt het een stapje verder. Ze heeft het verhaal namelijk opgedeeld in drie perspectieven: Moe, Elodie en Tabitha. En gebruikt voor hen een compleet andere schrijfstijl. Zo lezen we Elodie’s verhaal in een prachtige vrij versvorm, waarin een detailrijke schrijfstijl triomfeert en emoties rauw worden gebracht. Lezen we over Tabitha in de ‘normale’ ik-vorm vertelstijl en maakt Moe het compleet in een soort dagboek stijl van schrijven. Door deze verhalen naadloos in elkaar over te laten lopen, heeft de schrijfster een geslaagde manier gevonden om de verhalen van meiden ‘die op het eerste oog niets gemeen lijken te hebben’, met elkaar te verweven. Ook zorgt haar keuze voor korte hoofdstukken ervoor dat je dit verhaal in sneltreinvaart uitleest.

Ik was zelf erg onder de indruk van de respectvolle doch rauwe manier waarop de schrijfster de persoonlijke problemen van haar personages blootlegt. Soms gebeurt dit tussen de lijnen door, maar vaak zegt ze ook gewoon waar het op staat. Fijn, aangezien je zo een goed beeld krijgt van de personages en hun gevoelens niet worden afgezwakt met gekunstelde zinnen.

Het mag duidelijk zijn, ik ben echt fan van dit boek. Hoewel ik de serie niet helemaal heb gekeken, kan ik wel zeggen dat deze iets meer achtergrond heeft en in het boek daar een tikkeltje te weinig tijd voor wordt genomen. Maar dat daar gelaten, het boek overtreft de serie zeker! Het is een vlotte, prachtige mozaïekvertelling die laat zien hoe rijk de letteren van het YA genre zijn.

Heb jij ‘Trinkets’ ook gelezen? Of heb je de serie gezien? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.