Recensie: ‘Twaalf dagen voor kerst’, Jenny Bayliss

Met nog maar een paar weken op de teller tot en met de kerst, is het voor Boekhopper tijd om weer een flink aantal toffe kerstboeken uit te lichten. Waaronder Jenny Bayliss ‘Twaalf dagen voor kerst‘. Het perfecte boek voor de koude dagen om heerlijk bij weg te zwijmelen!

‘Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘bah, laat maar’. Haar slaperige woonplaats Blexford zit immers niet bepaald vol met datewaardige, leuke mannen. Trouwens, waarom zou ze een man nodig hebben nu ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…’ (Uitgegeven door Rainbow uitgeverij, vertaald door Inge Boesewinkel)

Kerst, liefde en humor. Als er drie elementen zijn die een fijn feelgoodboek vormen, dan zijn het die drie wel. Jenny Bayliss brengt ons dit jaar een boek waarin deze elementen in volle glorie terugkomen met ‘Twaalf dagen voor kerst’. Een boek met een humorvol randje dat je helemaal in de kerstsfeer brengt.

In ‘Twaalf dagen voor kerst’ maken we kennis met Kate, een ware creatieveling die haar geluk haalt uit haar baan als ontwerper en bijbaantje in de bakkerij van haar jeugdvriend Matt. Samen met Matt en haar goede vriendin Laura brengt ze haar dagen door, precies zoals Kate het graag wil hebben. Deze stoere, maar ook zeker kwetsbare dame heeft een hart van goud, maar durft het niet snel open te stellen voor de liefde. Iets waar Laura verandering in brengt als ze Kate inschrijft bij een datingbureau. Maak je klaar voor een aantal ongemakkelijke, humorvolle, maar ook zeker romantische dates! Bayliss brengt ons een personage zoals we ze graag zien in feelgoodboeken die zich afspelen rondom de kerst, een beetje zoals Bridget Jones. Met enige zelfspot, een mooie kwetsbare kant, maar vooral ook personages die heerlijk realistisch zijn. Iets waar ze zeker in slaagt met Kate. Kate voelt als een vriendin die je een tijdje niet hebt gezien en die in een middag tijd je haar hele verhaal vertelt. Die bekende vriendschapsband tussen personage en lezer wordt in dit boek dan ook al snel gevormd.

‘Kerst op en top!

Bayliss presenteert ons in ‘Twaalf dagen voor kerst’ een humorvolle, gedetailleerde manier van schrijven. Waarin ze ons goed kennis laat maken met de omgeving van Kate. Daarbij onderstreept ze het belang van bijpersonages, die gelaagd zijn, niet alleen in dienst staan van het hoofdpersonage maar ook zo hun eigen verhaal hebben. Dit maakt dat het verhaal rijk voelt aan verhaallijnen en je zeker aan de pagina’s gekluisterd houdt. Het is echter wel de gedetailleerde manier van schrijven van Bayliss die hier en daar wat vaart uit het verhaal haalt. Het is heerlijk dat ze ons beschrijvingen geeft van de stad waar Kate woont, de geur van dennenappels en kerstbomen en ons hier helemaal meer naartoe neemt. Maar in sommige hoofdstukken worden er teveel details uitgelicht om goed bij het verhaal te blijven. Desalniettemin doet dit voor mij niet al te veel afbreuk aan het leuke, romantische, feelgoodverhaal dat Bayliss neerzet.

‘Twaalf dagen voor kerst’ is een fijn kerstboek om deze winterperiode mee af te trappen. Om heerlijk mee op de bank te kruipen onder een dekentje, met een warme mok chocolademelk en een grote kerstkoek. Een verhaal dat straalt door de personages, de warmte dat het met zich meedraagt en de gedetailleerde schrijfstijl van Bayliss. Kerst op en top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.