Recensie: ‘Ugly Girls’, Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

Online pesten, het gaat zeven dagen per week, 24 uur per dag door. Drie prominente YA-schijvers uit Zweden bundelen hun schrijftalenten om ons een verhaal te brengen waarin dit onderwerp wordt behandeld. Een verhaal dat aangrijpt, aanzet tot denken en je nog lang zal bijblijven. Maak kennis met ‘Ugly Girls‘.

‘Als Tilde ontdekt dat haar slechte schoolfoto op een Instagram-account staat dat Ugly Girls heet, schrikt ze enorm. Ze heeft zichzelf nooit als lelijk beschouwd, maar nu ze het vierde meisje van haar school is wier foto is geplaatst, gaat ze aan zichzelf twijfelen.  Hoewel de meeste scholieren er eerst om moeten lachen, duurt het niet lang voordat alle meisjes bang zijn om het volgende slachtoffer te worden. Tilde, Eleni en Jasmine zitten in dezelfde klas, maar praten nauwelijks met elkaar. Tilde is zeer uitgesproken, Eleni observerend en op zichzelf, en Jasmine populair en snel verveeld. Toch besluiten ze samen te werken. Iemand moet toch die rotzak achter Ugly Girls vinden?’ (Uitgegeven door uitgeverij Ploegsma, vertaald door Lammie Post).

Pesten, helaas komt het nog steeds voor en worden er dagelijks kinderen, maar ook zeker volwassenen mee geconfronteerd. Schrijfster Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck en Sara Ohlsson zijn in Zweden het gezicht van de YA-wereld en laten voor eens en altijd zien dat we gezamenlijk moeten optreden tegen pesten met een kick ass feministisch boek voor jongeren.

In ‘Ugly Girls’ maken we kennis met Tilde, Eleni en Jasmine. Op het eerste oog kunnen de tienermeiden niet meer van elkaar verschillen. Waar Tilde een echte feminist is die altijd haar zegje weet te doen, is Eleni iemand die op de achtergrond is en liever niet in sociale situaties komt. Jasmine zit een beetje tussen de twee in, ze is het populair op school, zegt wat ze vindt maar heeft eigenlijk niets met de mensen om haar heen. Hoewel de meiden van elkaar lijken te verschillen, is er één ding dat ze met elkaar verbindt. Ze kunnen het Instagram-account Ugly Girls niet uitstaan en besluiten het gezamenlijk op te nemen tegen de beheerders ervan. We volgen het verhaal vanuit hun drie perspectieven, die opgedeeld zijn onder de schrijfsters, waardoor ze een mooie eigen stem hebben gekregen. We worden door de schrijfster dicht in de buurt gebracht van de personages. We lezen namelijk niet alleen over hun strijd tegen de pesterijen, maar nemen ook een duik in hun levens. Waarbij we erachter komen wat ze heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Hierbij zijn de schrijfsters er meer dan in geslaagd om personages te brengen waar iedere lezer zich in zal kunnen herkennen. Een gegeven waardoor het alleen maar makkelijker wordt om met ze mee te leven.

‘Ugly Girls’ is een ode aan vriendschap!

In ‘Ugly Girls’ bundelen de schrijvers hun talenten en dat doen ze met verve. Het is een slimme insteek om het verhaal vanuit drie perspectieven in te steken en zo niet het gehele verhaal qua schrijfstijl in elkaar over te hoeven laten lopen. Dit geeft het verhaal iets eigens en zorgt ervoor dat fans van de schrijfsters zeker hun hart kunnen ophalen bij de hoofdstukken die vanuit hun zijn geschreven. Hoewel de schrijfsters een andere schrijfstijl hanteren vormt het verhaal wel een mooi geheel. Hoofdstukken sluiten goed op elkaar aan en komen goed samen. Het drietal brengt ons een boek waarin geen lastig onderwerp wordt geschuwd. De schrijfsters hebben hunzelf de lastige taak gegeven om te schrijven over pesten en dit te doen voor een doelgroep die daar aan de lopende band mee te maken krijgt. Ze brengen ons dan ook een eerlijk verhaal dat aansluit op deze doelgroep. Maar hoewel ze het overtuigend naar het papier brengen, vallen ze helaas hier en daar wel in de valkuil om belerend te worden. Waardoor het boek soms een tikkeltje ‘schools’ kan voelen.

Desalniettemin stoort dit niet al teveel en is ‘Ugly Girls’ eigenlijk een ode geworden aan vriendschap en het gezamenlijk opstaan tegen pesterijen. Een verhaal dat pakt door de boeiende hoofdpersonages, de spannende verhaallijn en de mooie schrijfstijl van de schrijfsters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.