Recensie: ‘Valeria’, Elísabet Benavent

Ze staat ook wel bekend als de Spaanse Candace Bushnell, met haar boeken die een ‘Sex and the City’ vibe hebben. Elísabet Benavent brengt ons deze zomer het bruisende verhaal ‘Valeria: Break ups & Shake ups‘ waar we wederom in het leven van Valeria duiken!

‘Valeria is terug! Met meer twijfels dan ooit, want het lot heeft nogal wat verrassingen voor haar in petto. Als ze Victor betrapt op een affaire voelt ze zich vernederd, bedrogen en naïef. Maar gelukkig is daar Bruno…

En niet alleen de wereld van Valeria staat op zijn kop, ook haar vriendinnen krijgen het zwaar te verduren. Lola ontmoet een wel heel interessante man tijdens haar lessen Chinees, Carmen heeft problemen met de organisatie van haar bruiloft en Nerea is het zat om altijd maar als gezien te worden als ijskonijn.‘ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, vertaald door Imke Zuidema)

Elísabet Benavent, voordat ik aan dit verhaal begon was ik nog niet bekend met haar schrijfstijl, maar wat een bruisend verhaal zet deze schrijfster neer. Niet vreemd ook dat het in meer dan elf talen is vertaald en dat haar boeken als zoete broodjes over de toonbank gaan. Want als er een ding voor mij vaststaat na het lezen van ‘Valeria: Break ups & Shake ups’ dan is het wel dat deze schrijfster een wervelend verhaal kan brengen dat lastig is om weg te leggen!

In dit derde deel van de serie alweer (dat ook heel goed te lezen is als stand-alone door de fijne herhaling die Benavent in het begin van het verhaal heeft verwerkt), nemen we weer een duik in het leven van de vrolijke flapuit Valeria. Haar relatie met Victor is veranderd in een meer friends with benefits setting en daar heeft ze vrede mee, althans dat dacht ze. Totdat ze hem betrapt op een affaire en het hele vriendenidee haar toch niet meer zoveel aanspreekt als ze dacht. Benavent brengt ons met Valeria een geweldig personage waar je vanaf de eerste pagina meteen om kunt lachen door haar ongenuanceerde, humorvolle gedachtes. Maar ook iemand die zo haar kwetsbaarheden en twijfels heeft. De schrijfster geeft deze mooi weer in de momenten dat we een inkijkje krijgen in de innerlijke wereld van Valeria en haar echt goed leren kennen. Het mag dan ook een understatement zijn dat je snel een band zult voelen met dit personage, alsof je een verhaal leest over een goede vriendin.

‘Een heerlijk vlot boek!’

Benavent’s schrijfstijl is heerlijk vlot, precies passend bij het verhaal. Voor deze schrijfster geen lange passages met gedachtes maar to the point schrijfwerk waardoor je snel door dit, met humor doorspekte, verhaal vliegt. Maar wat ik vooral zo mooi vond aan dit verhaal is dat de schrijfster het belang van bijpersonages als geen ander weet. Ze brengt ons het verhaal van Valeria, maar ook van haar goede vriendinnen, waardoor ‘Valeria: Break ups & Shake ups’, hier en daar voelt als een prachtige mozaïek vertelling. Je leert de vriendengroep goed kennen, gaat met ze op pad, beleeft avonturen en juicht mee tijdens hun overwinningen. Hoewel het verhaal veel aspecten heeft die we ook in ‘Sex and the City’ voorbij zien komen, voelt het eigen door de mooie schrijfstijl van Benavent en de mateloos interessante personages, met alle zo hun eigen problemen, die voorbijkomen. Ik heb dit boek dan ook in één zit uitgelezen.

‘Valeria: Break ups & Shake ups’ is een fijne roman voor iedereen die op zoek is naar een luchtig boek waar je uren van kunt genieten. Een verhaal vol interessante, kleurrijke personages, heerlijk vlot schrijfwerk en een verhaallijn die zeker boeit van begin tot het einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.