Recensie: ‘Vanillegeluk’, Manuela Inusa

We raakten er vorig jaar massaal aan verslingerd, de boeken van feelgoodschrijfster Manuela Inusa. Ze bracht ons heerlijke, zoete verhalen over vijf vriendinnen en hun winkeltjes in het gezellige Valerie Lane. Dit najaar verrast de schrijfster ons met het eerste deel van een nieuwe serie ‘Vanillegeluk‘. Belooft het net zo’n topper te worden als haar eerder verschenen boeken?

Zes mooie, oude boerderijtjes in het zonnige Californië. Zes ­moedige en vastbesloten jonge vrouwen die alles op alles zetten om het familiebedrijf voort te zetten en op hun pad niet alleen problemen, maar ook nieuwe vriendschappen vinden… en met een beetje geluk ook de liefde. Cecilia runt vol overgave haar vanilleboerderij in Napa Valley in ­Californië. Ze handelt niet alleen in de specerij, maar maakt er ook ­heerlijke producten van. Helaas houdt ze daardoor weinig tijd over voor haar beste vriendin Julia, laat staan voor een liefdesleven. Een televisiereportage over Cecilia’s plantage en haar bijzondere vanillecreaties wekt de interesse van Richard Banks, de eigenaar van een ­luxueus hotel. Hij nodigt haar uit om in zijn hotel een kruidenseminar te geven. Cecilia is enthousiast, omdat het resort aan het besneeuwde Lake Tahoe ligt – de perfecte gelegenheid om een echte winter te ­ervaren! Maar Richard heeft nóg een reden om Cecilia uit te nodigen…‘ (Uitgebracht door Boekerij, vertaald door Hilke Makkink).

De boeken van Manuela Inusa, ik hou ervan! Ze voelen altijd als Hallmark-films, maar dan in boekvorm, door de fijne warmte die in het verhaal zit, de liefde die hoogtij voert en de vlotte schrijfstijl van Inusa. Dit najaar brengt ze ons het eerste deel van haar nieuwe serie ‘Kustdromen’, een boek waarvoor bovenstaande omschrijving zeker opgaat!

In ‘Vanillegeluk’ maken we kennis met de bevlogen Cecilia, die na het overlijden van haar vader, zijn vanilleboerderij heeft overgenomen. Als ware ‘vanillefluisteraar’ maakt ze daar de meest lekkere producten met vanille waar ze in de wijdde omtrent om bekend staat. Wanneer een televisieprogramma besluit een item over haar te maken, wordt de aandacht voor haar boerderij en haarzelf alleen maar groter. En dat brengt haar meer dan alleen maar nieuwe klanten. Inusa brengt ons een hoofdpersonage zoals we ze eerder hebben gezien in haar boeken, heerlijk vlot, warm naar de mensen om haar heen en iemand die het nodige heeft meegemaakt in het leven waardoor je vanaf de eerste bladzijde met haar meeleeft. Een omschrijving die ook opgaat voor Cecilia, waar we mee kennismaken vanuit het alwetende perspectief. We hangen als het ware boven haar en volgen zo haar verhaal. En niet alleen dat van Cecilia, ook van haar beste vriendin Julia en twee mannen waar ik niet teveel over zal spoilen. Cecilia is de vrolijke noot in het verhaal, waarbij een mooie diepgaande balans is gevonden met het tweede belangrijke personage: Julia. Julia heeft op vroege leeftijd veel te verstouwen gekregen, wat haar niet in de koude kleren is gaan zitten. Met haar gaat Inusa echt de diepte in, waarbij we kennismaken met een complex personage waar we beetje bij beetje meer van gaan houden. Inusa brengt ons twee vriendinnen die elkaar mooi aanvullen, maar ook de perfecte balans brengen in het verhaal, wat zonder Julia ietwat oppervlakkig was geweest.

‘Heerlijk romantisch, passievol en mooi vlot geschreven!’

Inusa staat bekend om haar heerlijke vlotte schrijfstijl en laat dat ook in ‘Vanillegeluk’ de boventoon voeren. Waar we in vorige boeken nog wel eens zagen dat ze ietwat lastigere onderwerpen uit de weg ging, neemt ze hier vol een duik in het diepen, waarbij ze verschillende beladen onderwerpen aanstipt. Zo schijnt ze een licht op weeszorg, drugsgebruik, kinderverwaarlozing en rouwen. Onderwerpen die het luchtige verhaal diepgang geven en maken dat je meermaals ontroert zult raken door de verhaallijn. Een verhaallijn die verder precies dat feelgoodgevoel meegeeft als een geweldige Hallmarkfilm. Inusa laat zien dat ze een ware koningin van de feelgood is die weet hoe ze een romantisch, liefdevol en passievol verhaal neer moet zetten. Het enige puntje dat ik bij dit verhaal heb is dat de grote verhaallijn, ondanks de diepgang die erin wordt verwerkt, niet heel realistisch aanvoelt en soms ietwat creepy te noemen was als je er langer over nadenkt (ik zal het niet spoilen, maar zodra je het leest snap je wat ik bedoel). Al doet dit voor mij niet al teveel afbreuk aan het verhaal dat verder bol staat van de feelgoodmomenten.

Inusa maakt waar wat ze belooft met haar boeken: een heerlijk moment om te genieten van een fijn feelgoodboek dat alle ingrediënten heeft waar je als lezer op zit te wachten. Liefde, passie, innemende personages en een schrijfstijl die zo verslavend werkt dat je het boek niet meer weg kunt leggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.