Recensie: ‘Verliefd’, Anna Todd

Zeg je Anna Todd, dan volgt daar al snel de immens populaire boeken (en nu ook filmserie) After achter. De Wattpad schrijfster baande de weg vrij voor veel aspirant schrijfsters met een droom om door te breken als bestseller en veranderde het verhalenplatform Wattpad tot een waar fenomeen. Nu we ‘After‘ helemaal uitgelezen hebben is het tijd voor een nieuwe serie. Todd brengt ons dit najaar het eerste deel van de ‘Tussen de sterren’ serie, het boek ‘Verliefd‘. Belooft het net zoveel goeds als haar voorgaande boeken?

‘Karina is opgegroeid op een militaire basis en weet maar al te goed hoe soldaten eraan toe zijn als ze terugkeren uit een oorlogsgebied. Zij is de lijm die de familie bij elkaar houdt wanneer haar vader wordt uitgezonden en haar broer, Austin, voor de zoveelste keer in de problemen raakt met de politie. Karina weet dat ze ook voor zichzelf moet zorgen, maar als Austins gedrag nog schrikbarender wordt, en haar vaders reacties steeds extremer, balanceert zelfs Karina op het randje van de afgrond. Dan komt ze Kael tegen – een gesloten man die ze dolgraag beter wil leren kennen.

De twintigjarige Kael is een knappe soldaat die gebukt gaat onder de nasleep van twee missies in Afghanistan. Hij is emotioneel beschadigd en houdt zijn gevoelens voor zich. Karina raakt gewend aan zijn stille aanwezigheid, maar vindt het steeds lastiger om haar gevoelens voor hem te verbergen. Als Kael niet blijkt te zijn wie Karina dacht, moet ze waarheid en leugens proberen te scheiden – en een belangrijk besluit -nemen dat haar toekomst voor altijd zal veranderen.

Whoop whoop een nieuw boek van de hand van YA schrijfster Anna Todd! Ik denk dat ik voor velen kan spreken als ik zeg dat we toch wel allemaal een klein blij dansje deden toen we hoorden dat er een nieuwe boek van Todd zou verschijnen. De After serie vloog als warme broodjes over de toonbank van menig boekhandel en maakte van Todd één van de meest geliefde YA-schrijfsters. De verwachtingen voor haar nieuwe boek zijn dan ook hoog, weet ze ze waar te maken? Daar heb ik maar één antwoord op: Absoluut! De schrijfster weet de verwachtingen compleet te overtreffen en laat ook een mooie nieuwe kant van haarzelf als schrijfster zien.

In ‘Verliefd’ maken we kennis met ship-waardige hoofdpersonages Karina en Kael. Twee personages die complete tegenpolen zijn. Waar Karina bekend staat om haar flapuit, sociale zelf, is Kael een stille kracht die al zijn gedachtes voor zichzelf houdt. Todd brengt met Karina en Kael, twee pakkende, complexe personages waar je meer over wilt weten. Hoewel het verhaal vanuit Karina is beschreven, waardoor je al haar gedachtes meekrijgt, leest waarom ze bepaalde dingen doet zoals ze ze doet, leer je Kael ook gaandeweg het verhaal steeds meer kennen. Beide personages delen, vooral in het tweede deel van het verhaal, veel met elkaar. In de gesprekken die ze voeren leer je over hun geschiedenis, waarom Kael bijvoorbeeld bij defensie ging en waarom Karina besloot om al jong op haarzelf te gaan wonen. Todd laat de liefde tussen de twee op een organische manier ontstaan en zet daarmee een liefdesverhaal neer dat van de pagina’s afspat.

‘Een verhaal dat verrast door de vernieuwde verhaalinsteek van Todd’

Heel anders dan de After serie waar het vooral ging om lichamelijke aantrekkingskracht en later pas om emoties, laat de schrijfster in ‘Verliefd’ een andere kant van haarzelf zien. Het verhaal beschikt over een mooie lange aanloop, waarin je als lezer de personages goed leert kennen, bijpersonages worden geïntroduceerd en de personages mooi rond zijn. Oppervlakkigheid is in dit verhaal niet te vinden en Todd laat daarmee een mooie groei als schrijfster zien. Alle personages hebben zo hun eigen verhaal en zijn even belangrijk, dit maakt dat je het idee hebt dat je over een goede vriendin of vriend aan het lezen bent. Dit in combinatie met Todd’s heerlijke vlotte schrijfstijl die wederom doorspekt is met humor, maakt tot een verhaal dat je niet meer los kunt laten. Een verhaal dat tevens meer realistisch voelt, het is tussen de regels door goed te merken dat Todd het nodige onderzoek heeft gedaan naar defensie. Zo leren we meer over het leven op de Amerikaanse basis en de effecten van de oorlog op mensen. Todd schuwt er hierbij ook niet voor terug om de rauwe realiteit te laten zien, zo komt onder andere het onderwerp PTSS, naar voren.

Ik ben positief verrast door ‘Verliefd’ en kan niet wachten om het volgende deel in de serie te lezen, want wauw wat een mooi verhaal! Het sprankelt door de chemie tussen de hoofdpersonages, is mooi rond door de pakkende bijpersonages, maar verrast vooral door de vernieuwde verhaalinsteek van Todd. Een must voor iedere romantiek liefhebber!

Heb jij ‘Verliefd’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.