Recensie: ‘Vertrouwen of verliezen’, Wendy Brokers

Schrijfster Wendy Brokers, ze staat bekend om de feelgood boeken die je in één dag uitleest, omdat stoppen met lezen simpelweg geen optie is. Haar boeken stralen door de pakkende manier van verhaalvertelling, de romantische inslag en uiteraard ook de humor. Een omschrijving die ook zeker opgaat voor haar nieuwe verhaal: ‘Vertrouwen of verliezen‘.

Het is niet zo dat Noortje echt ongelukkig is met haar leven, maar single zijn op haar achtentwintigste was niet wat ze voor zichzelf in gedachten had als jong meisje. Een liefde zo groots als die van haar opa en oma; met minder wil ze geen genoegen nemen. Maar op de een of andere manier leiden haar dates niet tot een happily ever after met dé man.

Als de knappe neef van een buurvrouw onverwacht voor haar deur staat en Noortje bij de eerste blik al hartkloppingen bezorgt, lijkt het einde van haar vrijgezellenstatus voorbij. Maar wie is deze Mats eigenlijk echt? Is hij wel zo eerlijk als hij zegt en zo perfect als hij lijkt? Als zijn verleden wordt onthuld en het heden inhaalt, lijkt het geluk opnieuw niet aan Noortjes kant te staan. In een wereld die om haar as tolt en in haar voegen kraakt, is Noortje de enige die voor hun toekomst kan vechten. Maar is dat ook wat Mats wil? (Uitgegeven door Boekerij)

De boeken van Wendy Brokers, ik plan er graag een middag voor vrij om ze in één zit uit te lezen. Brokers brengt ons altijd op en top feelgoodboeken, waarbij leesplezier gegarandeerd is. Een gegeven dat ook opgaat voor ‘Vertrouwen of verliezen’, waarin de schrijfster ook een andere kant van haarzelf laat zien.

In ‘Vertrouwen of verliezen’ maken we kennis met de achtentwintigjarige Noortje. Ze droomt al haar hele leven over een relatie zoals haar opa en oma hebben: liefdevol, open en waarbij je klaarstaat voor elkaar. Iets dat binnen handbereik lijkt te komen als de knappe neef van de buurvrouw, Mats, ineens voor de deur staat. Of lijkt dat maar zo? Brokers brengt ons met Noortje een personage zoals we van haar gewend zijn: heerlijk vlot, humorvol, maar ook met kwetsbare kanten. De schrijfster laat ons vanaf het begin meteen met haar kennismaken door het verhaal vanuit het vogelperspectief te schrijven, waardoor je als het ware over de schouder van Noortje meekijkt met alles wat ze beleeft. Hierdoor word je als lezer deelgenoot gemaakt van haar innerlijke wereld, zie je haar worstelingen en wat ze ervoor over heeft om de ware liefde te vinden. Het eerste deel van het boek is dan ook een wervelwind aan gebeurtenissen, die soms ook aan de spicey kant zijn. Waar we van Brokers wel wat gewend zijn op het gebied van romantiek neemt ze het in dit boek een stapje verder. Noortje is in het begin vooral opzoek naar een fysieke soort van liefde, maar we zien haar hier gaandeweg het verhaal een groei in maken. In het tweede deel krijgen we dan ook een mooie diepgang in het verhaal, waarin emoties centraal staan.

‘Een verhaal met twee lagen”

Deze diepgang is ook toe te schrijven aan de onderwerpkeuze van Brokers. De schrijfster behandelt in dit verhaal onder andere Alzheimer. Ze geeft uitleg over de ziekte, laat de emoties bij de persoon die het ondergaat zien, maar ook bij zijn naasten. De schrijfster heeft dit prachtig en respectvol in het verhaal verwerkt door het verhaal van de opa en oma van Noortje op te tekenen. Dit geeft het verhaal vooral in het tweede deel een emotionele lading, waarbij de tranen je meermaals in de ogen zullen schieten. Dat Brokers dan ook een mooi, rijk en intens verhaal heeft gebracht mag een understatement zijn.

‘Vertrouwen of verliezen’ is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Waar het begin vooral in het teken staat van vaart, krijgen we gaandeweg het verhaal diepere lagen te zien met onderliggende boodschappen. Ik hoop dat we de personages nog eens terug gaan zien in een tweede deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.