Recensie: Voor de val, Noah Hawley

Noah Hawley is voornamelijk bekend van de hitserie Fargo. Na vier romans werd het tijd voor een boek over een vliegramp en de fragiele vriendschap tussen twee overlevenden. Voor de val is een boek met spanning en emotie maar ook een boek voor de lange adem.

9200000057028171Op een mistige zomeravond  gaan tien mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een klein privévliegtuigje: negen rijke mensen die daar thuishoren, en een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Zestien minuten  later is het vliegtuig neergestort in zee. De enige overlevenden zijn een jongetje van vier en Scott Burroughs, de kunstenaar, die het kind weet te redden. Afgewisseld met flashbacks naar de levens van de passagiers en bemanningsleden van het vliegtuigje die het niet overleef­ den, ontvouwt zich het verhaal van Scott, het jongetje en de fragiele vriendschap die zich ontwikkelt tussen dit onwaar­ schijnlijke duo. Langzamerhand rijst het vermoeden dat er iets achter de vliegtuigcrash zat – er zijn te veel bizarre toevallig­ heden. Waarom zaten er zo veel invloedrijke mensen aan boord van deze vlucht? Was het ongeval een mechanische of een menselijke fout, of was er iets anders aan de hand?

De gruwel van iedere reiziger is toch wel om in een vliegtuig te zitten dat mankementen krijgt. Hawley neemt ons mee in deze angst, maar benaderd het niet op de traditionele manier. Doormiddel van flashbacks naar het leven van de passagiers leer je meer over ze en vormt dat de basis voor een verhaal over twee overlevenden. De manier van schrijven van Hawley is zeer beeldend (iets wat je waarschijnlijk ook wel verwacht van een scenarioschrijver). Hawley heeft een specifieke schrijfstijl die je of helemaal weet te pakken of totaal koud laat.

Hawley heeft een specifieke schrijfstijl die je of helemaal weet te pakken of totaal koud laat

Een minpuntje aan het verhaal vind ik de hoeveelheid aan personages in het verhaal. ‘Voor de val’ bevat ontzettend veel personages waartussen wordt gewisseld. Dit zorgt soms voor verwarring. Door de schrijfstijl van Hawley wordt het helaas ook niet veel makkelijker. In het begin krijg je veel omschrijvingen over hoe mensen eruit zien en hoe ze overkomen. Informatie die later in het boek minder terugkomt terwijl je het dan wel nodig hebt.

‘Voor de val’ is een boek waar je wel even doorheen moet komen maar dat ik zeker zou aanraden als je van een beeldende schrijfstijl houdt.

Heb jij ‘Voor de val’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.