Recensie: Vrienden voor het leven, Astrid Harrewijn

Het laatste boek alweer uit het drieluik van Astrid Harrewijn over de vrienden: Noor, Joost en Kiki. Na twee geweldige boeken staat nu het verhaal van Kiki centraal. Weet Harrewijn ook met het derde boek een geweldig verhaal neer te zetten?

‘Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen…’

Na het lezen van de eerste twee boeken kon ik niet wachten totdat het derde en laatste boek uit deze serie zou verschijnen. De verwachtingen waren dan ook hoog. Verwachtingen die Harrewijn helemaal heeft waargemaakt, en niet alleen dat, dit boek is boven verwachting goed! Harrewijns schrijfstijl sprankelt, is vlot en verslavend: ik denk niet dat iemand dit boek nog neer kan leggen zonder het eerst helemaal uit te lezen. Maar dat is bij dit boek meer een bijzaak. Vrienden voor het leven is één van die boeken waarin alles klopt. Het is spannend, grappig, emotioneel, liefdevol en ga zo nog maar even door.

‘Vrienden voor het leven’ is een van die boeken waarin alles klopt

Wat de boeken van Harrewijn, en dan met name dit boek, zo goed maken is dat ze de imperfecties van haar personages zo weergeeft dat het ze menselijk en vrienden van de lezer maakt. Het personage dat in dit boek centraal staat is Kiki. Het vrolijke personage waar we in de vorige boeken hard om hebben kunnen lachen. Maar in ‘Vrienden voor het leven’ laat Harrewijn een andere kant van haar zien. Kiki zit vast in haar drukke leven en weet niet welke kant ze op moet om rust te zoeken. Een verhaallijn waar veel mensen zich hedendaags in zullen herkennen.

‘Vrienden voor het leven’ is geweldig geschreven, grappig, maar vooral een echte aanrader door de imperfecties van de hoofdpersonages die ze menselijk maken!

Heb jij ‘Vrienden voor het leven’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.