Een zintuigelijke en innemende debuutroman, die aan het denken zet en nog lang blijft nazinderen. Zo wordt het boek van Liselotte Idema omschreven, en ik kan je zeggen: deze omschrijving past precies bij ‘Waar ik liever niet kom‘! Wat heeft de schrijfster een pakkende roman neergezet.
‘Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen.’ (Uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag).
Een date met een boek, een aantal weken terug werd mij gevraagd of me dat leuk leek. Uiteraard leek me dat leuk! Ik ben altijd fan van die boeken in boekhandels die zijn ingepakt met alleen een kaartje aan de voorkant met daarop een aantal hints over het boek dat erin zit. Een paar dagen later viel ‘Waar ik liever niet kom’ van Liselotte Idema op de deurmat, en ik kan je zeggen: deze date is meer dan geslaagd! Wat een geweldig debuutboek levert Idema af met ‘Waar ik liever niet kom’, het is overtuigend, pakkend en inspirerend.
Idema steekt het boek in met een ijzersterk eerste hoofdstuk, waar je meteen in de setting van het verhaal zit. Zo schrijft ze: ‘Ik open mijn ogen en grijp in een eerste impuls naar het dunne dekbed waaronder ik een paar seconden geleden nog lag te slapen’. We maken kennis met hoofdpersonage Caroline, die nadat haar relatie op de klippen loopt besluit haar tas te pakken voor een enkele reis naar Bangkok. Een gewaagde stap, die haar meer oplevert dat ze van te voren ooit kon bedenken. Idema zet met Caroline een herkenbaar personage neer, iemand waar je meteen een band mee voelt door haar ‘menselijkheid’, het realisme waarmee ze naar papier is vertaald. Deze band wordt versterkt doordat de schrijfster je meeneemt in de gedachtes van Caroline. Het verhaal, dat geschreven is vanuit de ik-vorm, wordt over het grote deel gedragen door de gevoelens en gedachtes van Caroline die met verve en overtuigend naar voren zijn gebracht. We worden deelgenoot gemaakt van haar innerlijke strijd, haar worstelingen, maar ook haar triomfen, wat haar een mateloos interessant personage maakt om te volgen.
‘Een unieke debuutroman die inspireert’
Idema beschikt over een mooie eigen schrijfstijl, die neigt naar het literaire. De omschrijving ‘zintuigelijke roman’ wordt hier tot in de precisie uitgevoerd. Idema’s schrijfstijl is prachtig beeldend, waardoor je het idee hebt dat je zelf door de straten van Bangkok loopt, naar de volgende vlucht rent of de gewoontes van het land voor je ogen ziet ontvouwen. De schrijfster heeft een scherp oog voor detail en weet hiermee ieder hoofdstuk tot leven te brengen. En daarmee ook de onderliggende boodschappen in het verhaal. Caroline wordt erg aan het denken gezet over haar leven, haar keuzes en de toekomst die ze voor ogen heeft. De confrontatie die ze met haarzelf aangaat is inspirerend, het zet je zelf aan het denken over je eigen leven. Hier heeft Idema dan ook een uniek iets te pakken, dat alleen in steengoede romans terugkomt: het vermogen om het verhaal van het personage en de lezer samen te laten vloeien door te inspireren, motiveren of een steuntje in de rug te zijn.
‘Waar ik liever niet kom’, is een ijzersterke debuutroman die smaakt naar meer. Idema verrast met haar beeldende, haast literaire schrijfstijl, voert realistische personages op die het verhaal tot leven brengen en zet een verhaal neer dat aanzet tot denken. Een parel die je zeker niet wilt missen!