Recensie: ‘wapperende was’, Rianda van Well

Dichtbundels, I absolutely love them! Niets fijners dan deze dagen lekker op de bank kruipen met een fijne bundel die je alle zorgen even helemaal doet vergeten. Vorige maand kwam de gedichtenbundel ‘wapperende was‘ van dichtster Rianda van Well uit, de perfecte bundel om een glimlach op je gezicht te toveren in deze tijd.

‘Iedere dag staan we in een persoonlijke proces. Onbewust gaan we op zoek naar een moment van realisatie, om stil te staan bij de belangrijke thema’s in ons leven. Liefde, vriendschap, familie, pijn, loslaten, het leven vieren, het komt allemaal voorbij in ‘wapperende was’. Gedichten die een glimlach op je gezicht toveren, steun bieden, inzichten geven en die je meenemen in je eigen verbeeldingskracht.’

Wanneer een dichtdebutant een boek uitbrengt kan ik altijd niet wachten om de bundel te gaan lezen. Wat brengt deze dichter naar het toneel? Hoe zitten de gedichten in elkaar? En het belangrijkste van alles nog wel, weet het gedicht mij te raken. Een goed gedicht heeft voor mij altijd drie componenten: een onderwerp dat voor vele mensen met geen woord te omschrijven is, een fijn schema waardoor de zinnen melodieus in elkaar overvloeien en het moet mij weten te raken. Met een liefdesgedicht wil ik meezwijmelen, een gedicht over verdriet moet de lezer ook ontroeren en een gedicht over een vrolijke situatie moet een glimlach op je gezicht brengen. Nieuwbakken dichtster Rianda van Well beschikt over het talent om alle drie deze componenten in haar bundel te verwerken en daarmee een prachtige verzameling gedichten neer te zetten.

‘Rianda van Well heeft haar eigen stem en weet daarmee een prachtige dichtbundel neer te zetten’

Van Well brengt met ‘wapperende was’ een mooi scala een gedichten, waarin een fijne balans is gevonden tussen luchtige werken en meer beladen gedichten. Zo ligt ze het thema’s ‘loslaten’ uit, in het gelijknamige gedicht laat de dichtster haar creativiteit spreken. Ze speelt met woordkeuzes, zinlengtes, rijmschema’s en laat daarmee zien dat de verschillende stijlen in het genre goed kunnen worden gemixt. Zo schrijft ze: ‘Loslaten, hulp van advocaten, creëren geen gaten, meten de maten, laten de wet praten, strijden ten tonele, voor het gehele, dit toestaan, geeft vrij baan, om verder te gaan, ik neem de tijd, raak mezelf niet kwijt, het geeft, kracht – rust – ruimte, het beweegt.’

In ‘wapperende was’ worden belangrijke thema’s in het leven op een respectvolle doch rauwe manier blootgelegd, waardoor de gedichten niet alleen een glimlach op je gezicht zullen toveren, maar ook zullen ontroeren. Door Van Well’s beeldende pen lijkt het tevens alsof je sommige situaties voor ogen ziet. Zo heeft de schrijfster een gedicht gemaakt over wilgenkatjes die je daarna meteen voor ogen ziet. ‘wapperende was’ is een dichtbundel zoals je hem altijd wilt zien. De perfecte combinatie van de drie componenten komt erin naar voren, de schrijfster weet te raken in ieder gedicht en gevoelens die voor velen niet onder woorden te brengen zijn op zo’n mooie manier vast te leggen.

Het zal geen verbazing zijn dat ik enthousiast ben over ‘wapperende was’. Hoewel veel debutanten vaak nog hun weg moeten vinden, beschikt Van Well over een prachtig uniek geluid dat een mooie aanvulling is in het dichtgenre. Ik ben benieuwd naar meer werk van deze dichtster!

Heb jij ‘wapperende was’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van deze bundel vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.