Als reviewer van een populaire blog over het nachtleven ineens zelf in de schijnwerper moeten treden. Niet bepaald wat Miz Poppy voor ogen had, maar wat ze wel moet doen om haar baan te redden. Je leest erover in de nieuwe roman van Roni Loren ‘Wat als jij het bent?‘
‘Iedereen kent Miz Poppy van haar populaire blog over het nachtleven in New Orleans. Maar niemand kent Hollyn – het ware gezicht achter de ster – met haar leven vol angst. Als Miz’ baas haar opdraagt video’s te maken omdat ze anders haar baan kwijtraakt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Aanstormend acteur en barista Jasper Deares ontdekt dat de verlegen vrouw die elke dag koffie bij hem bestelt Miz Poppy is. Hij ziet een gouden kans om de media-aandacht te krijgen die zíjn carrière zo hard nodig heeft en neemt Hollyn mee naar improvisatielessen om haar uit haar schulp te laten kruipen. Een win-winsituatie! Maar beiden hadden ze er niet op gerekend dat er gevoelens bij kwamen kijken…‘ (Uitgegeven door Zomer & Keuning, vertaald door Tasio Ferrand)
Roni Loren, in de wereld van de romans staat ze bekend om haar passievolle, romantische boeken met vaak een ietwat zware ondertoon. Tijd voor de schrijfster om een andere kant op te gaan en te kiezen voor een luchtiger verhaal, met uiteraard ook een pakkende, onderliggende boodschap.
In ‘Wat als jij het bent?’ maken we kennis met Hollyn, een jonge vrouw die in het anoniem recensie schrijft over het nachtleven van New Orleans. Iemand met twee gezichten. Waar ze op het eerste gezicht in haar recensies heel zelfverzekerd overkomt, heeft Hollyn in haar privé leven veel te maken met angst en onzekerheden. Als haar baas van haar verwacht dat ze niet alleen in geschreven woord recensies geeft, maar ook op video is het tijd voor Hollyn om uit de schaduw te stappen, hoe eng dat ook mag zijn. Loren brengt ons een personage waar je vanaf de eerste minuut een zwak voor zult krijgen, iemand die een vriendin wordt van de lezer en waar je het liefst naast zou gaan staan om haar te helpen. We zien haar op haar zelfverzekerde momenten, maar krijgen ook een inkijkje in de meer kwetsbare, angstige delen van haar dagelijks leven. Hollyn heeft Tourette en dit maakt het voor haar lastig zichzelf geaccepteerd te voelen, zichtbaar te maken aan de wereld en open te stellen voor de mensen om haar heen. Beetje bij beetje lezen we hoe Hollyn meer zelfvertrouwen krijgt, uiteraard met de hulp van een echte hunk, en haar zien groeien als personages. Als je dan ook houdt van boeken waarin het hoofdpersonage een mooi groei doormaakt dan zit je met dit boek zeker goed!
‘Feelgood met een prachtige onderliggende boodschap!’
Wat ik daarnaast erg mooi vond aan het verhaal is dat de kwetsbaarheid van Hollyn, Tourette, op een respectvolle manier neer wordt gezet. De schrijfster geeft ons informatie over wat het inhoud en hoe het iemands leven kan beïnvloeden. Loren slaat een brug van kennis, begrip en herkenning en weet dit met verve te verwerken in een verder luchtig verhaal. Want het is zeker niet alleen maar onderliggende boodschappen en een ietwat zware verhaallijn met dit boek. ‘Wat als jij hebt bent?’ is wat mij betreft zo’n verhaal dat te midden hangt tussen ‘huilen van het lachen en huilen van ontroering’. Want als er iets in dit verhaal zeker aanwezig is dan is het wel humor. Gecombineerd met de vlotte schrijfstijl van Loren zorgt dit voor ware magie op het papier. Het boek neerleggen was voor mij geen optie, ik wilde weten hoe het verder ging en was helemaal verslingerd aan de schrijfstijl van Loren.
‘Wat als jij het bent?’ is een fijne feelgoodroman, met een mooie onderliggende laag. Een verhaal over sterk zijn, veerkracht tonen en jezelf uitdagen. Met daarbij het bekende vleugje romantiek, humor en passie zoals we van Loren gewend zijn.