Recensie: ‘Wat ik wil voor kerst’, Catherine Walsh

Nog maar een paar weken tot kerst! Op Boekhopper tellen we af met een flinke stapel aan Kerstige feelgoodboeken. Deze keer de heerlijke friends-to-lovers feelgoodroman ‘Wat ik wil voor kerst‘ van Catherine Walsh, die zowel een lach op je gezicht brengt als je zal ontroeren!

‘Het is bijna kerst. Molly en Andrew willen naar hun families in Ierland, maar een gigantische sneeuwstorm saboteert hun vlucht. Eén keer per jaar, al tien jaar op rij, zit Molly op de laatste vlucht vanuit Chicago naast Andrew vliegtuigwijn te drinken, elkaar bijpratend over hun leven. Ondanks hun verschillen is dit een kersttraditie die ze niet zouden willen missen. 

Molly heeft niks met kerst, Andrew is een feestdagenfanaticus, en Molly weet hoe belangrijk hij het vindt om daarvoor in Ierland te zijn. Dus die storm is een probleem. In plaats van de verstandige oplossing – samen de feestdagen vieren in Amerika – besluit ze om voor de totaal onverstandige oplossing te gaan. Ze belooft hem thuis te krijgen, op tijd voor zijn moeders befaamde kerstdiner. De klok tikt, maar Molly heeft een plan. En zolang de nogal specifieke combinatie van taxi’s, vliegtuigen, boten en treinen blijft werken, kan het niet misgaan. Wat ze niet weet, terwijl de sneeuw blijft vallen, is dat het universum misschien toch nog iets anders in petto heeft…’ (Uitgebracht door A.W. Bruna, vertaald door Ineke de Groot).

Ik hou van de Friends-to-Lovers trope! Het brengt altijd een warmte met zich mee, waardoor je helemaal mee kunt zwijmelen met het verhaal. Catherine Walsh brengt ons deze trope in het decor van de meest feestelijke tijd van het jaar: Kerstmis!

Molly en Andrew leerden elkaar tien jaar geleden kennen, toen Andrew met Molly’s beste vriendin een relatie had en ze samen in hetzelfde vliegtuig naar hun familie in Dublin belandde. Ze houden daarna contact, zelf als de relatie van Andrew op de klippen loopt en Molly’s vriendschap met haar beste vriendin verwaterd. Ieder jaar rond de feestdagen zitten ze naast elkaar in het vliegtuig en praten ze bij over het afgelopen jaar. Een moment waar ze allebei naar uitkijken, maar dat dit jaar helaas wat lastiger is omdat een grote sneeuwstorm de nodige roet in het eten gooit. Of is dit juist het zetje dat ze nodig hebben om te kijken of er meer inzit dan alleen vriendschap? Walsh brengt ons twee personages die je vanaf het eerste moment meteen in je hart sluit. De chemie tussen de twee spat van de pagina’s, net zoals de humor. De gesprekken die de twee hebben en het geflirt wat heen en weer gaat maakt het een feestje om te volgen.

‘Romantisch, grappig en heerlijk feelgood!’

Walsh beschrijft het verhaal vanuit meerdere tijdspaden, waarbij we een goed beeld krijgen van de gesprekken die Andrew en Molly over de jaren hebben gevoerd. We zien het vonkje tussen hun twee steeds meer oplaaien en zeker in de hoofdstukken van het heden zien we dit zijn uitwerkingen krijgen. Deze manier van verhaalvertelling brengt ons een rond verhaal, waarbij de puzzelstukjes steeds meer op hun plek vallen en we Andrew en vooral Molly goed leren kennen. Daarbij brengt Walsh ook meerdere diepgaande momenten in het ogenschijnlijke luchtige verhaal. Zo lezen we onder andere over de worstelingen die Molly doormaakt omtrent haar werk en over Andrew’s strijd tegen zijn alcoholverslaving. Walsh laat haar personages hier open en eerlijk over zijn naar elkaar en brengt ons twee hoofdpersonen die mooi menselijk zijn. Dit alles doet ze met een heerlijke vlotte schrijfstijl. Voor deze schrijfster geen ellenlange passages met mijmeringen over het verleden, maar kort dialogen waarin recht toe recht aan wordt gesproken, vaak zonder filter wat de nodige humorvolle momenten oplevert.

‘Wat ik wil voor kerst’ heeft daarnaast een goede dosis kerstsfeer met kerstbomen, uiteraard heel veel sneeuw en gezelligheid! Maar wat je vooral in de kerstsfeer zal brengen met dit boek is de geborgenheid die erin zet tussen de personages. Andrew en Molly gaan echt voor elkaar, als vrienden en misschien wel als meer. Deze mooie romantische laag in het verhaal, waarbij ontroering op de loer ligt maakt dat je het boek afsluit met dat bekende, warme feelgood gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.