Recensie: ‘Wearing My Mother’s Heart’, Sophia Thakur

Sophia Thakur wist de wereld van de poezie in een klap voor haar te winnen met het verschijnen van haar eerste gedichtenbundel ‘Somebody Give This Heart a Pen’. Met haar debuut wist ze te raken, mensen te inspireren en het leverde haar een plek op in een van de bekende Forbes ’30 under 30′ lijsten. Dit jaar brengt ze ons haar tweede gedichtenbundel ‘Wearing My Mother’s Heart’, waarin ze een duik neemt in de geschiedenis van haar familie.

‘To my children I will say Let the river break between your lips… In her lyrical and heartfelt second poetry collection, Sophia Thakur takes us on an emotionally charged journey through the past lives of women and considers what it means to be a woman in today’s society. Exploring topics such as identity, race, politics, relationships, mental health and self-love, she weaves together the voices of a grandmother, mother and daughter, and examines how past generations have given us the freedom to speak out. Encompassing love, from first crush to break-up, the history that comes before us, and the brave moments that make us, this collection will resonate with all young women as they approach the joys and pain of adulthood and learn to navigate life.’

Schrijfster Sophia Thakur, noem je haar naam in Engeland, dan zullen veel lezers meteen vol lof spreken over haar eerste dichtbundel. De jonge schrijfster weet te overtuigen met de eerlijkheid en openheid waarmee ze de gedichten op papier zet en doet dit in haar nieuwe bundel ook. Maak kennis met een parel die in iedere boekenkast moet staan: ‘Wearing My Mother’s Heart’.

Thakur begint deze bundel krachtig met een kort proloog vooraf aan haar gedichten. Hierin zet ze uiteen waarom ze deze gedichten heeft geschreven. Zoals de titel als zegt ‘wearing my mother’s heart’ gaat ze hierbij in op de relatie die ze heeft met haar moeder en oma. De verhalen die zij hebben meegemaakt en hoe dit invloed heeft op haar leven. Maar ook de afwezigheid van een aantal aspecten in hun leven die haar hebben gevormd. Hoewel de drie vrouwen allemaal anders zijn delen ze een belangrijk iets, de goedheid in hun hart. Een gegeven dat centraal staat in de gedichten. Thakur belicht deze krachtige boodschap met pakkende en prikkelende gedichten, die aanzetten tot denken, herkenbaar zullen zijn voor de lezer en stof geven tot nadenken. Waarbij de schrijfster er ook voor heeft gekozen om dicht bij de leefwereld van haar lezers te komen. Niet alleen het thema familie vormt een belangrijk onderwerp in de bundel, ook eerste liefde, rouwen en vriendschap vormen hoofdlijnen in ‘Wearing My Mother’s Heart’.

‘Een prikkelende bundel die straalt door openheid en eerlijkheid’

Thakur kiest daarbij voor onderwerpen die we vaak naar voren zien komen in verhalen en gedichten, maar maakt van deze bundel zeker geen dertien in een dozijn verhaal. Ze geeft haar eigen draai aan de onderwerpen, wijkt hier en daar af naar een zijpaden dat je in eerste instantie niet meteen aan het onderwerp zou verbinden. Maar weet vooral met haar prachtige beeldende manier van schrijven je een boodschap en beeld over te brengen dat je in vervoering brengt, meeneemt in een ander leven en inspireert. De openheid en eerlijkheid waarmee Thakur dit opschrijft ontroert. Voor deze schrijfster geen gepolijste wereld waarin alles perfect is, maar een realiteitsschets met duidelijke woorden waarin ze laat zien dat imperfectie soms juist kan zijn wat we nodig hebben.

‘Wearing My Mother’s Heart’ is een prikkelende en pakkende gedichtenbundel die zal aansluiten op alle levensfase en daarnaast herkenning en inspiratie brengt. Waarin een prachtige gedetailleerde schrijfstijl centraal staat die je het beste van de dichtwereld laat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.