Recensie: ‘Where the grass is green and the girls are pretty’, Lauren Weisberger

Als er een schrijfster is waar ik fan van ben dan is het Lauren Weisberger wel. De schrijfster achter het inmiddels iconische boek ‘The Devil Wears Prada’. Weisberger’s boeken hebben altijd een mooie sierlijkheid over zich, ze zijn verfijnd en daardoor geweldig om te lezen. Deze zomer brengt ze ons het pakkende ‘Where the grass is green and the girls are pretty’!

A seat at the anchor desk of the most-watched morning show. Recognized by millions across the country, thanks in part to her flawless blond highlights and Botox-smoothed skin. An adoring husband and a Princeton-bound daughter. Peyton is that woman. She has it all. Until . . .

Skye, her sister, is a stay-at-home mom living in a glitzy suburb of New York. She has degrees from all the right schools and can helicopter-parent with the best of them. But Skye is different from the rest. She’s looking for something real and dreams of a life beyond the PTA and pickup. Until . . .

Max, Peyton’s bright and quirky seventeen-year-old daughter, is poised to kiss her fancy private school goodbye and head off to pursue her dreams in film. She’s waited her entire life for this opportunity. Until . . .

One little lie. That’s all it takes. For the illusions to crack. For resentments to surface. Suddenly the grass doesn’t look so green. And they’re left wondering: will they have what it takes to survive the truth?’ (Uitgegeven door Penguin Random House)

Als lezers hebben we dit moment allemaal wel eens gehad, je leest een verhaal en hoe verder je komt hoe enthousiaster je wordt. Je weet dat dit een van je nieuwe favoriete verhalen gaat worden. Ik had dat een aantal jaren geleden toen ik ‘The devil wears prada’ las. Sindsdien staat Lauren Weisberger op mijn lijst van favoriete schrijfsters en ik kan je zeggen: deze schrijfster stelt nooit teleur. Ook met ‘Where the grass is green and the girls are pretty’ zet Weisberger wederom een geweldig verhaal neer!

Maak kennis met Peyton, Skye en Max, drie totaal verschillende personages waartussen Weisberger als een ware schrijfkoning schakelt. We beginnen het verhaal met Skye, een vrolijke, aardige maar ook ietwat timide vrouw. Al snel verschijnt de sprankelende, enthousiaste Peyton (zus van Skye) ten tonele die in iedere kamer die ze binnenstapt de aandacht weet te krijgen van de mensen om haar heen. De twee zussen verschillen als dag en nacht van elkaar, maar zijn elkaar steun en toeverlaat, zeker als een van de twee in een benaderde situatie belandt. En dan hebben we nog de vrolijke Max, dochter van Peyton wiens leven van de ene op de andere dag op zijn kop wordt gezet. Weisberger brengt ons een prachtige mix met de hoofdpersonages waar ze naadloos tussen schakelt, ze vertelt het verhaal vanuit het hij/zij perspectief en schakelt per hoofdstuk van personage. Personages die allemaal een mooie eigen stem hebben gekregen, je hoeft de naam niet eens te lezen om te weten over wie Weisberger schrijft. Dat de schrijfster haar personages door en door kent en dit mooi weet over te brengen naar de lezer is dan ook een understatement. Ik kan je zeggen: ik zat vanaf de eerste minuut helemaal in dit verhaal en kon niet wachten om erachter te komen wat er met de personages zou gebeuren!

’Een parel van een boek!’

En dan hebben we het nog niet eens over de schrijfstijl van Weisberger gehad. In haar vorige boeken laat ze een prachtige vlotte schrijfstijl zien en dat zet ze ook door in ‘Where the grass is green and the girls are pretty’. Maar we zien ook een andere kant van de schrijfster. Niet alleen schakelt ze meer tussen vertelperspectieven, haar schrijfstijl heeft een verdiepende gedetailleerde laag gekregen, waardoor we nog meer dan voorheen voor ons zien waar de personages zich bevinden en hoe alles eruitziet. Weisberger bevindt zich met dit boek ook bij een onderwerp dat we de laatste tijd vaker voorbij hebben zien komen, het college schandaal, waarbij ouders voor hun kinderen een plek op de universiteit ‘kopen’. Hoewel we het nu vaker hebben gezien, verandert dit onderwerp in de handen van deze schrijfster in goud. Ze werpt haar pakkende, soms enigszins vileine blik, op het schandaal maar laat ook alle kanten zien. Zo licht ze uit hoe het voor de ouders is, maar ook voor het kind. Dit geeft het verhaal naast entertainment ook een ontroerende laag mee.

‘Where the grass is green and the girls are pretty’ is wederom een parel van de hand van Weisberger, een verhaal dat overtuigt door de pakkende schrijfstijl, de mooie mix aan personages en de geweldige verhaalvertelling. Een must-read als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.