Recensie: ‘Wie ik ben zonder jou’, Susan Muskee

Zowel je baan, je vriend als je huis verliezen binnen een dag, het zit voor hoofdpersonage Joy alles behalve mee. Maar misschien is het juist wel wat ze nodig heeft om een leven op te bouwen waarin haar eigen doelen en wensen centraal staan. We lezen erover in de nieuwe feelgoodroman van Susan Muskee ‘Wie ik ben zonder jou‘.

‘Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten. Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?’ (Uitgegeven door HarperCollins).

Feelgoodromans, ik hou ervan! En zeker in deze tijd waarin het buiten kouder aan het worden is en je het liefst binnen behaaglijk op de bank kruipt met een goed boek en een mok thee. Om je cosy middag helemaal compleet te maken, mag ‘Wie ben ik zonder jou’ deze herfst zeker niet ontbreken! Wat een geweldig verhaal heeft Susan Muskee geschreven, een verhaal waarbij de tranen over mijn wangen biggelde van het lachen, maar ook zeker van ontroering. Een feelgood zoals we hem altijd wel zouden willen zien!

In ‘Wie ik ben zonder jou’ maken we kennis met Joy, recent gedumpt door haar toenmalige vriend voor een collega, zit ze zonder huis en ook zonder baan aangezien de twee samenwerkten. In een park komt ze de goedlachse Frida tegen die haar een helpende hand biedt. Wat het begin is van een vriendschap die allebei hun levens zal veranderen. Muskee beschrijft dit verhaal vanuit beide perspectieven en oh wat een geweldig personage is Frida. Een heerlijk koppige oudere dame, met het hart op de tong die eigenlijk wel wat nieuwe dingen in haar leven wil proberen. Na het overlijden van haar man is ze in een sleur geraakt waarbij de sociale controle van haar vrienden een beetje is doorgeschoten naar het uiterste. De jonge Joy brengt daar verandering in, met haar ietwat chaotische insteek en hang naar zelfhulpboeken om hun beide uit hun sleur te halen. Muskee brengt ons dicht bij de personages in de buurt, door hun gedachtes met ons te delen en ons echt als een derde vriendin in het verhaal te brengen en deelgenoot te maken van hun leven. We gaan met de dames op hilarische avonturen, maar duiken ook de diepte in met ontroerende gesprekken die worden gevoerd. Hiermee leren we ze goed kennen en zul je met allebei de hoofdpersonages snel een band vormen. Ik wilde soms het liefst in het verhaal springen om ze bij te staan, een schop onder de kont te geven om actie te ondernemen of vooral lekker mee te lachen met de nieuwe dingen die ze doen.

‘Een feelgood met een gouden randje’

Muskee is een schrijfster die precies weet hoe ze een goed feelgoodverhaal neer moet zetten: met een vlotte pen en oog voor detail om het verhaal tot leven te brengen. En dat doet de schrijfster met verve en nog net even meer. Naast de mooie combi tussen vlotheid en details brengt Muskee ons ook een verhaal dat doorspekt is met humor, waardoor het de perfecte balans heeft tussen zwaardere en luchtigere momenten. Daarnaast is dit voor mij een feelgood met een gouden randje door de prachtige onderliggende boodschappen in het verhaal die aanzetten tot denken. Zo zien we Joy gedurende het verhaal een mooie groei doormaken, waarbij ze echt gaat staan voor haar doelen in het leven, opkomt voor haarzelf en zegt wat zij belangrijk vindt. Muskee laat hiermee zien dat, hoe lastig een situatie soms ook mag zij, geloven in jezelf een van de belangrijkste dingen is. Net zoals vriendschap. De schrijfster schijnt een licht op het belang van vriendschappen en hoe we elkaar verder kunnen helpen, door steun en warmte. Een ontroerende verdiepende laag in het verhaal die dat warme gevoel meegeeft wat je wilt hebben na het lezen van een feelgood.

‘Wie ik ben zonder jou’ is een heerlijke feelgoodroman van de hand van Muskee. De verhaallijn is tot in de puntjes uitgewerkt en doorspekt met humor, liefde en ontroering, de personages zijn zo heerlijk menselijk dat je vanaf de eerste pagina van ze gaat houden en de schrijfstijl is om door een ringetje te halen zo goed. Ik hoop dat we in de toekomst nog eens een verhaal krijgen waarin we Frida en Joy voorbij zien komen, dit zijn personages waar je complete series over wilt lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.