Recensie: ‘Wildflower Summer, in dit moment’, Kelly Moran

Schrijfster Kelly Moran, ze verrast ons al jaren met prachtige, ontroerende en liefdevolle romans. Dit voorjaar brengt ze ons een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten en waarin Moran geen een onderwerp uit de weg gaat. Je leest erover in ‘Wildflower Summer, in dit moment‘.

‘Nakos Hunt zal de aanblik nooit vergeten. Zijn beste vriendin Amy ligt bloedend op de grond, geslagen door haar eigen man. Het lijkt volkomen onmogelijk. Dit is tenslotte Amy. Luide, sterke, uitdagende Amy. Zelfs maanden later, lang nadat Amy’s ex-man de gevangenis in is gegaan, heeft Nakos nog steeds moeite om niet te grommen naar iemand die te dicht bij haar komt.

Dat ene moment verandert alles voor Nakos. Omdat hij beseft dat het beeld van een sterke, zelfverzekerde vrouw dat Amy van zichzelf schildert maar al te vaak een façade is. Nakos is vastbesloten om die muur tussen hen af te breken. Steen voor steen. Gesprek na gesprek. En tot slot, kus na kus…’ (Uitgegeven door A.W Bruna, vertaald door Marike Groot en Sander Brink).

De boeken van Kelly Moran, ze hebben altijd een fijn soort huiselijk gevoel, dat vooral goed voelbaar is door de kleine dorpen waar de verhalen zich afspelen. Moran neemt ons in ‘Wildflower Summer, in dit moment’ wederom mee naar zo’n dorpje en brengt ons een verhaal dat pakkend en liefdevol is, maar daarnaast ook intens en onwijs ontroerend.

In ‘Wildflower Summer, in dit moment’ volgen we Nakos en Amy. Nakos is een stugge, stoere en beschermende man die het liefst de hele dag op de ranch besteedt, waar hij als jonge jongen is komen werken. Zijn beste vriendin Amy lijkt op het eerste oog een zorgeloze vrouw voor de mensen om haar heen, stoer en iemand die haar mannetje staat. Maar van die zorgeloosheid is niets waar, ze wordt thuis mishandeld door haar eigen man. Moran laat ons kennismaken met twee hoofdpersonages op een belangrijk moment in hun leven. Amy’s leven moet drastisch veranderen om te kunnen overleven, Nakos is degene die haar daar bij gaat helpen. Moran brengt ons dicht bij de personages in de buurt door het verhaal vanuit het hij/zij-perspectief in te steken en je als een vogel boven het verhaal te laten hangen. We lezen over Amy’s innerlijke worstelingen, de strijd die ze dagelijks met haarzelf aangaat en de verschrikkelijke gedachtes die ze over haarzelf heeft. Dat iedere lezer een band zal vormen met Amy is dan ook een understatement. Je voelt met haar mee, wil haar het liefst uit de situatie wegtrekken en haar helpen. Nakos blijft in het begin, in tegenstelling tot Amy, een wat ongrijpbaar personage, iemand die niet het achterste van zijn tong laat zien en wat meer op de oppervlakte blijft. Maar in de momenten dat hij met Amy is, komt hij steeds meer los van de vaste standaarden die hij hanteert en leren we ook hem goed kennen.

‘Een verhaal om nog lang bij stil te staan’

Moran brengt ons een boek zoals we het nog niet eerder van haar hebben gezien. Waar ze in de vorige boeken zeker aangrijpende onderwerpen behandelde, zien we in ‘Wildflower Summer, in dit moment’ onderwerpen naar voren komen die je naar de keel vliegen. Zo steekt ze het eerste hoofdstuk meteen in met een hoofdstuk waarin we Amy al bloedend op de grond zien liggen. We zitten meteen in de actie van het moment, en voelen de druk die heerst om haar uit de situatie te halen. Moran gaat in dit boek geen onderwerp uit de weg en zet daarmee een aangrijpend en intens verhaal neer, waarin ook zeker een aantal feelgoodmomenten zitten waar we haar van kennen. Onder andere de opbloeiende liefde zorgt voor de nodige adempauze in dit indringende verhaal. Complimenten daarbij voor de schrijfster die ook over deze moeilijkere onderwerpen met een vlotte pen schrijft, met respect en oog voor details. Daarmee zet ze een rond verhaal neer.

‘Wildflower Summer, in dit moment’ is een aangrijpend en pakkend verhaal dat je op het puntje van je stoel houdt. Het behandelt onderwerpen die je niet in de koude kleren gaan zitten, maar de feelgoodmomenten in het verhaal zorgen voor de nodige adempauze om het allemaal te kunnen behappen. Een verhaal om nog lang bij stil te staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.