Recensie: ‘Winter in de kleine bakkerij’ Jenny Colgan

Whoop whoop, the queen van feelgood is back! Jenny Colgan brengt ons dit najaar het derde boek uit de ‘Kleine bakkerij aan het strand serie‘. Eindelijk lezen we hoe het verder gaat met bakster Polly, de stoere Huckle en ondeugende papegaaiduiker Neil in ‘Winter in de kleine bakkerij‘. Maak je maar op voor gezellige winterse sferen, kerst en uiteraard weer een hoop avonturen.

Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan? Want Polly’s beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen. En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly’s verleden en wordt het nog ingewikkelder. Polly vindt meestal troost bij het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn. Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?

Een nieuw deel uit de ‘Kleine bakkerij aan het strand’ boekenserie, mijn favoriete serie van Jenny Colgan. Toen ik hoorde dat ‘Winter in de kleine bakkerij’ uit zou komen deed ik nog net geen blij dansje. Zodra het boek in de brievenbus viel ben ik meteen gaan lezen en wauw wat heeft Colgan weer een heerlijk feelgood verhaal neergezet!

Na een korte, pakkende samenvatting over de vorige delen steekt Colgan het verhaal over Polly en haar vrienden op een andere manier in dan we gewend zijn uit de vorige delen. Als schrijfster spreekt ze in het eerste hoofdstuk je als lezer direct aan, door een situatie schets te geven. “Dit verhaal speelt zich af rond Kerstmis, maar eigenlijk begint het met een Vreselijke Gebeurtenis in de lente van dat jaar”. Een manier van schrijven, en vooral een geweldige eerste zin, waardoor je meteen op het puntje van je stoel zit. De verfrissende insteek laat de schrijfster prachtig over overvloeien in het door haar geliefde ‘alwetende persoon’ perspectief waarmee we worden meegenomen in het leven van de mensen in het kleine dorp aan het strand. Een schrijfstijl en verhaalinsteek die voelt als een warm bad, ik viel meteen weer in het verhaal.

‘Een prachtig vervolg dat straalt door de beeldende schrijfstijl van Colgan!’

Een verhaal dat wederom staat als een huis. Colgan kent haar personages door en door en weet je zo weer dichtbij ze te brengen, dit in combinatie met haar beeldende schrijfstijl zorgt dat je soms het gevoel hebt dat je zelf aanwezig bent in de bakkerij van Polly, op het strand wandelt of geniet van een kerstmarkt met de bewoners. Anders dan de vorige twee delen is het aantal plottwisten dat de schrijfster doorvoert die echt niet te voorspellen zijn. Waar de vorige twee delen een fijne soort voorspelbaarheid hadden, brengt Colgan ons nu meerdere malen naar het puntje van onze stoel. Leuk detail daarnaast is dat de bijpersonages meer ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen, waardoor je nog meer ondergedompeld wordt in het dorp met haar kleurrijke personages. Colgan laat hiermee zien hoe belangrijk het is om bijpersonages op te voeren om zo een compleet verhaal te creëren. Want dat heeft ze gedaan. Het verhaal voelt rijk aan personages, ensceneringen en inhoud waardoor het niet weg te leggen is!

Ik was al fan van de ‘Kleine bakkerij aan het strand’ serie, maar nu nog meer. ‘Winter in de kleine bakkerij’ is een prachtig vervolg dat straalt door de fijne schrijfstijl van Colgan die heerlijk vlot en beeldend is, de fantastische kleurrijke personages en de vele plottwists die spanning in het verhaal brengen. Als je fan bent van het eerste twee delen dan is dit zeker een must!

Heb jij ‘Winter in de kleine bakkerij’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.