Recensie: ‘Wondervrouwen, alleen het beste’, Stephanie Schuster

Wondervrouwen, dat mag ze zeker wel noemen: Luise, Marie, Helga en Annabel. We maakten vorig jaar voor het eerst kennis met de hoofdpersonages van de geweldige historische roman van Stephanie Schuster. Deze zomer neemt de schrijfster ons weer mee terug in hun levens, die begin jaren zestig nog even roerig zijn als voorheen. Maak je op voor een bruisend tweede deel van de ‘Wondervrouwen’ serie: ‘Alleen het beste‘.

‘Aan het begin van de jaren zestig is er veel te doen in het winkeltje van Luise Dahlmann, haar trots. De schappen zijn tot de rand gevuld met verse producten uit de omgeving en lekkernijen van over de hele wereld. Luise wil de concurrentie bijblijven en de klanten vragen om zelfbediening en aanbiedingen. Drie vrouwen staan aan haar zijde in dit beweeglijke decennium: de alleenstaande moeder Helga, die als arts werkt, haar schoonzus Marie, die nu vier kinderen heeft, en Annabel, wier gezin uiteen dreigt te vallen. In deze de jaren zal het leven de vier vrouwen nog dichter bij elkaar brengen dan ze dachten.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Davida van Dijke).

Historische romans, ik hou ervan! Heb je een geweldig verhaal in dit genre te pakken dan is het vaak rijk aan verhaallijn, geschiedenis en personages. Het zijn verhalen waarbij we een stap terug in de tijd doen en kennismaken met nieuwe onderdelen van het verleden. Stephanie Schuster is een ware koningin als het aankomt op het historische romangenre. Iets wat ze wederom bewijst in het prachtige ‘Wondervrouwen, alleen het beste’.

We beginnen dit, bijna vijfhonderd pagina’s tellende boek, waar we in het vorige boek zijn achtergebleven. De vrouwen hebben de jaren vijftig gezamenlijk kleur gegeven en staan wederom voor een aantal uitdagingen. Luise’s winkel loopt als een tierelier, maar om relevant te blijven moet ook zij mee in de nieuwe tijd. Iets dat niet zo gemakkelijk lijkt als het is. Haar vriendinnen helpen haar waar ze kunnen, maar ook zij hebben te maken met nieuwe uitdagingen in hun leven. Schuster steekt het verhaal in met een ijzersterk proloog, waarmee we meteen weer in het verhaal zitten. Eén van de dames bevindt zich in een benaderde positie en probeert daar met man en macht uit te komen. Wat volgt is een verhaal waarin we de verhalen van de vier vrouwen weer vanuit hun perspectief lezen. De schrijfster wisselt hun perspectieven organisch met elkaar af en geeft je een mooi inkijkje in hun leven. Waar in het vorige boek emoties centraal stonden en we dit ook goed terug zagen komen in de perspectieven van de vrouwen, staat dit in ‘Alleen het beste’ nog meer centraal. De vrouwen krijgen redelijk wat voor hun kiezen, maar stralen tijdens hun kwetsbare momenten een grote kracht uit. Die inspirerend is en waar je als lezer mooi deelgenoot van wordt gemaakt. Net zoals bij het eerste deel voel je je als lezer een vijfde vriendin in het verhaal, terwijl je meekijkt over de schouders van je vriendinnen.

‘Een historische roman zoals we hem altijd wel willen zien!’

Schuster’s schrijfstijl is perfect passend voor dit verhaal. De schrijfster weet als geen ander hoe ze moet wisselen tussen een vlotte manier van verhaalvertelling en een meer gedetailleerde, vertragende manier van het vertellen van een verhaal. Hiermee brengt ze zowel spanning, emoties als een perfecte worldbuilding in het verhaal. Daarnaast brengt Schuster ons ook een nieuwe component in het verhaal: feminisme. Waar we in het eerste deel de vrouwen al voorzichtig hun eerste stappen naar vrijheid en het najagen van hun eigen dromen zagen nemen, is dit in ‘Alleen het beste’ nog veel meer. De wondervrouwen komen voor zichzelf op, bijten van zich af en laten dat ook meer in de openheid zien. Ze schamen zich minder voor de gebeurtenissen die ze meemaken en dragen hun kracht met trots. Schuster luidt hiermee een nieuw tijdperk in voor de vrouwen, waar iedere lezer alleen maar van kan hopen dat we het ook terug gaan zien in een vervolgdeel. Want dat die er moet komen, en we daar halsreikend naar uitkijken, mag een understatement zijn!

Schuster heeft met ‘Alleen het beste’ een geweldige historische roman neergezet. Het zit vol kick ass wondervrouwen die opkomen voor hun eigen wensen en doelen. Daarnaast beschikt het over een verslavende verhaallijn die maakt dat je niet meer kunt stoppen met lezen en een schrijfstijl waardoor dit nog meer in de hand wordt gewerkt! Ik ben fan van ‘Wondervrouwen’ en hoop dat Schuster ons snel verblijdt met een nieuw deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.