Recensie: ’Wondervrouwen’, Stephanie Schuster

De laatste jaren zien we het steeds vaker, boeken die net voor of na de oorlog zich afspelen en in een mozaïek-vertelling ons kennis laten maken met de hoofdpersonages. Historische fictie, waar we deze boeken zeker onder mogen scharen heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Niet apart ook: het is heerlijk om te lezen door de verhalen die rijk zijn aan een geweldige plotlijn, personages en prachtig schrijfwerk. We kunnen deze zomer een nieuw boek toevoegen, waarvoor deze omschrijving helemaal opgaat. Maak kennis met ‘Wondervrouwen‘ van Stephanie Schuster.

Luise Dahlmann droomt van haar eigen kleine kruidenierswinkel. Het is 1953 en daar zou na jaren van schaarste alles wat je verlangt weer te koop moeten zijn. Ze ziet het al voor zich: de lange toonbank met grote snoeppotten erop, een koelsysteem voor verse producten, nylonkousen, boterkoekjes, verse broodjes op zondag. En het mooiste van alles: eindelijk onafhankelijk zijn. Drie vrouwen zal Luise daar steeds weer ontmoeten: Annabel von Thaler, de rijke doktersvrouw van hiernaast, de jonge student-verpleegkundige Helga Knaup en Marie Wagner die uit Pruisen is gevlucht. Nu er een nieuwe tijd is aangebroken, hebben ze allemaal één gemeenschappelijke wens: eindelijk weer gelukkig zijn.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna)

Luise, Annabel, Helga en Marie, maak kennis met je nieuwe beste boekvriendinnen. Als je net zoals ik helemaal weg bent van historische romans dan heb ik nu een parel voor je die je zeker wilt lezen. ‘Wondervrouwen’ van Stephanie Schuster is, hoe cliché het ook mag klinken, een ware pageturner. Een verhaal dat je vanaf de eerste pagina weet te vangen en je niet meer los kunt laten tot het einde!

In ‘Wondervrouwen’ maken we kennis met vier dames die allemaal op een ander punt in hun leven staan. Luise droomt van haar eigen kruidenierszaak en maakt dat waar, net na de oorlog als de hoop weer terug is gekeerd in het land. Annabel is een rijke doktersvrouw die het liefst alles voor iedereen regelt. Helga is een jonge studente die een grote uitdaging voor haar kiezen krijgt en Marie moet haar draai zien te vinden in een nieuwe stad. Vier vrouwen die we in deze historische roman volgen vanuit vier perspectieven. Schuster tekent het verhaal van de vrouwen op vanuit hun eigen perspectief en schept zo meteen een band met de lezer. Ze brengt ons als een vijfde vriendin dicht bij de dames in de buurt en laat ons deelgenoot worden van hun verleden, heden en toekomst. In het begin is het wel even wennen en moet je in de verhalen van de dames komen. Ze geven niet snel zichzelf prijs waardoor het echt een langere kennismaking is. Maar als je dan eenmaal verder in het boek bent, geven de dames veel prijs en is doorlezen een must.

‘Wondervrouwen’ brengt precies wat je ervan verwacht!

Schuster steekt het verhaal met een mooie vlotte, maar ook zeer gedetailleerde schrijfstijl in, perfect voor het genre. We bewandelen als het ware de straten waar de dames lopen, betreden de winkels waar ze hun producten kopen en zitten met ze aan tafel als ze gesprekken voeren. De schrijfster heeft een verhaal geschreven dat voelt als thuiskomen, waar je een goed beeld hebt bij de setting. Daarnaast voelt het verhaal hyper realistisch door de historische feiten die de Schuster in het verhaal heeft verwerkt. De zelf in Beieren wonende schrijfster gebruikt haar eigen stad als toneel voor het verhaal en haalt meermaals feiten uit de geschiedenis aan om dit meer kracht bij te zetten. Daarbij wijdt ze ook uit naar de geschiedenis van de farmaceutische wereld. Een educatieve en en interessante wereld om een keer een kijkje in te nemen wat dit boek ook uniek maakt. Daarnaast blijkt Schuster ook een geweldig gevoel te hebben voor spanningsopbouw, want jeetje dat einde!

‘Wondervrouwen’ is precies zoals de titel al zegt: een verhaal over echte wondervrouwen. Een verhaal dat je tevens aan de pagina’s gekluisterd houdt door de prachtige beeldende schrijfstijl van Schuster. Een warm en vol verhaal dat straalt door de personages, de verhaallijn en de spanning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.