Recensie: ‘Wondervrouwen, Vrijheid voorhanden’, Stephanie Schuster

Er breekt een nieuwe tijd aan voor onze wondervrouwen: Luise, Helga, Annabel en Marie. Hun grootste avontuur staat te beginnen in het nieuwe boek van Stephanie Schuster ‘Wondervrouwen, Vrijheid voorhanden’. Tijd om weer de verhalen van de vier dames in te duiken waar we zo verslingerd aan zijn geraakt!

‘Het is 1972 en de Olympische Spelen worden gehouden in München. In Starnberg vecht Luise om haar kleine kruidenierswinkel te behouden, ondanks de moordende concurrentie van de grote supermarkten. Daarnaast moet ze toegeven dat haar huwelijk voorbij is. De nieuwe echtscheidingswet zorgt ervoor dat zij een gewaagde stap kan zetten. In deze turbulente tijden wordt ze gesteund door haar drie vriendinnen: Helga, die droomt van haar eigen dokterspraktijk, Marie, die al haar energie in haar manege stopt en Annabel, die eindelijk het verleden van haar familie onder ogen durft te zien. Al deze nieuwe kansen doen ze beseffen: het grootste avontuur van hun leven begint nu pas.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Davida van Dijke)

Historische romans, ik hou ervan! Vooral als het verhalen betreffen die over meerdere boeken worden verdeeld, waardoor je echt een lange tijd met de personages op pad kunt. Een van mijn favoriete historische boekenreeksen is de afgelopen jaren de serie ‘Wondervrouwen’ geworden . We zijn alweer bij het derde deel aanbeland en dat is wederom ijzersterk, een verhaal dat je bij zal blijven en waardoor je alleen maar meer en meer over deze vier vrouwen wilt weten!

In ‘Wondervrouwen, Vrijheid voorhanden’, gaan we weer op pad met Luise, Helga, Annabel en Marie. Ze beleven alle vier een turbulente tijd. Door de nieuwe scheidingswet besluit Luise dat het tijd is om haar onprettige huwelijk de rug toe te keren. Daar kan ze de steun en hulp van haar vriendinnen goed bij gebruiken, zeker wanneer het op zakelijk gebied ook niet voor de wind gaat. Ook haar vriendinnen hebben het nodige dat centraal staat in hun levens, maar gezamenlijk kunnen ze het aan. Nogmaals vertrouwen ze op de kracht van hun vriendschap, die zowel power geeft als helend werkt. Schuster schotelt ons een vriendschap voor die ijzersterk is, waarin samenhorigheid op iedere pagina voelbaar is en waarbij ze de vrouwen ieder op zich, maar ook als geheel, krachtig neerzet. Meeleven met de dames in het verhaal is dan ook deze keer zeker weer een understatement. Je wordt als een vijfde vriendin in het verhaal geplaatst, gaat met ze mee op pad, staat naast ze wanneer ze het moeilijk hebben, maar juicht ook met ze mee als het goed gaat.

‘Een boek dat voelt als thuiskomen!’

Schuster heeft het vermogen om een warm verhaal te brengen, waar je het liefst helemaal in wilt duiken om er onderdeel van te worden. Een warm verhaal met een prachtige feministische inslag, waarbij iedere vrouw, met haar gebreken en talenten, prachtig in haar kracht wordt gezet. De schrijfster weet als geen ander hoe ze personages naar papier moet brengen waar iedere vrouw zich in zal herkennen, waar je begrip voor hebt, die je soms irriteren omdat je het met ze oneens bent, maar die vooral prachtig menselijk zijn. Dit doet ze met een zeer vlotte pen, waarbij wel oog wordt gehouden voor details die het verhaal nog meer tot leven brengen. Je hebt het idee dat je door de straten loopt met de dames, dat je de kruidenzaak van Luise tot in de detail kunt omschrijven en meerent over de manage van Marie. Een fijne manier van verhaalvertelling die staat als een huis in dit derde deel.

Het zal inmiddels geen verrassing meer zijn, maar ik ben helemaal verslingerd geraakt aan de prachtige boeken van Schuster en dit derde deel is er daar zeker ook een van. De pakkende personages die na twee boeken zo bekend voelen dat je ze haast als vriendinnen beschouwt, de bruisende verhaallijn en dito schrijfwerk van de schrijfster maken dit een boek om je een middag helemaal in onder te dompelen. Ik ben fan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.